Tuvos nacionalinis orkestras sugrįžta į Lietuvą

Lapkričio viduryje antrą kartą į Lietuvą atvyksta gausus muzikantais „Tuvan National Orchestra“. Orkestras, scenoje subursiantis 20 atlikėjų bei įvaldęs gausybę tradicinių instrumentų, yra tapęs Tuvos Respublikos vizitine kortele, o jų perteikiamas senovinis menas – Tuvos gerklinis dainavimas – maloniai stebina Vakariečių ausis bei gausybę žmonių įkvėpė mokytis šios technikos ar pirmąkart atrasti tolimą kraštą.


Mistinę „Tuvan National Orchestra“ nuotaiką ir gilią patirtį didele dalimi kuria gerklinis dainavimas – technika, klausytojams kelianti nuostabą, kuomet atlikėjas tuo pat metu dainuoja keliais balsais. Šis Centrinėje ir Šiaurės Azijoje paplitęs dainavimas yra glaudžiai susijęs su šamanų tradicijomis bei turi atskirus stilius. Nors dažniausiai atliekamas pavieniui ar keliese, Tibete jį galima išgirsti net iš didelių budistų vienuolių grupių.


Unikalu yra tai, kad „Tuvan National Orchestra“ atlieka visų rūšių gerklinį dainavimą: xoomei (juo atliekamos epinės poemos), sygyt (šiurkštesnis, švilpiantis), kargyraa (gilus, beveik urzgiantis), ezengileer (pulsuojantis), borbannadyr (paukščius ir upelio čiurlenimą primenantis skambesys). Kolektyvo nariai ir daugybės išskirtinių Tuvos instrumentų – tokių kaip igil (dvistygis smuikas), khomus (Tuvos žydų arfa), doshpuluur (liaudiška liutnia) ar dünggür (šamanų būgnas) – virtuozai.

Negana to, „Tuvan National Orchestra“ groja tiek tradiciniais Tuvos, tiek Vakarų klasikiniais bei „hibridiniais“, tradiciniais Rusijos, modifikuotais Tuvos instrumentais. Šis neįprastas instrumentų bei balsų derinys itin universalus – jis kartais gali skambėti vakarietiškai, kartais tuvietiškai, o savitas tradicinių dainų interpretavimas yra ypač populiarus Tuvoje.
„Tuvan National Orchestra“ buvo įkurtas 2003 m. Aldar Tamdyn. Dalis kolektyvo yra gerai Vakaruose žinomi gerklinio dainavimo meistrai iš grupių „Chirgilchin“, „Tyva Kyzy“, „Alash“, „Huun-Huur-Tu“. Orkestro nariai koncertuoja žymiosiose Niujorko „Canegie Hall“, Vašingtono „Kennedy Hall“, Londono „Royal Hall“, „Elizabeth Hall“, Maskvos P. Čaikovskio salėse.

Tuvos Respublika yra uždaras ir tuo pačiu ypatingas kraštas Azijos širdyje, pasislėpęs sunkiai peržengiamoje Altajaus Sajano kalnų apsuptyje palei šiaurinę Mongolijos sieną. Didžiąją regiono gyventojų dalį sudaro vietiniai tuviai, vis dar praktikuojantys tradicinį klajoklišką gyvenimo būdą, o dominuojančios religijos yra šamanizmas bei budizmas.
Atokios sąlygos leido nuo didmiesčių šurmulio nutolusiam Tuvos kraštui išsaugoti gilias, per dešimtis tūkstančių metų nepakitusias tradicijas, kuriose slypi žmogaus, dvasių bei gamtos paslaptys. Šiame žemės kampelyje tarsi nustoja galiojęs laikas ir lieka tik užburianti akistata su gamta bei pirmapradėmis formomis: šamanizmu, ritualiniais šokiais, muzika. Ši unikali pajauta bei atmosfera skleidžiasi ir „Tuvan National Orchestra“ kūryboje.

Koncertai:
Lapkričio 12 d. 20 h. Kauno filharmonija
Lapkričio 14 d. 19 h. Dūmų fabrikas, Vilnius


Žymos:

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą