Swans “The Seer”: šviežias psichodelinis šedevras iš pankuojančių amerikiečių

“Swans” tai amerikietiška post-punk grupė įkurta Niujorke 1982 metais multiinstrumenatlisto ir dainų kūrėjo Michaelo Giros. Projektas gyvuoja su pertraukomis, t.y. 1997-tais jis buvo iširęs tam, kad 2010-tais atsikurtų. Šio ansamblio kuriama muzika – ne vaikams, nėščiosioms ar šiaip silpnų nervų žmonėms. „It‘s heavy stuff“ – taip viename iš rašinių apibūdinamas naujausio „Swans“ albumo skambesys, kuris buvo išleistas prieš pora dienų, rugpjūčio 28-tą dieną.

“The Seer“ tai ruduo, tai garsų pelkė, tai psichodelika, tai experimentai su ne itin šviesiais pasąmonės klodais. 2010-tais metais buvo išleistas itin gerai įvertintas „My Father Will Guide…“ albumas, po kurio sekė 18 mėnesių trukmės koncertinis turas. Jo metu prasidėjo naujojo ilgagrojo kūrybinis procesas, kuris neseniai baigėsi New Yorke esančioje įrašų studijoje. Kaip viename iš interviu M. Gira pasakojo; įrašinėjimas truko ilgai, dalyvavo jame visi 6 grupės nariai, o jis pats pusę metų miegojo ant kušetės. Kas tuo metu labiausiai stabdė “Swans“, tai riboti ir gana greit senkantys laiko ir finansiniai ištekliai. Pastaruosius banda naujo albumo įrašymui susirinko išleisdami koncertinį diską, kas be ko turuodami, bei iš specialių donacijų, kurias atliko projekto fanai. Tad nors šis albumas yra dvigubo leidimo, tačiau pasak M. Giros, jis galėjo būti ir dar ilgesnis, nes įrašinėjimas baigėsi grynai išsekus pinigams.

„The Seer“ yra išleistas fizinio formato (CD, LP) ribotais tiražais, tačiau pasak Giros, geriausia jį yra turėti skaitmeniniu pavidalu tam, kad albumą eitų suklausyt vienu ypu, be tokių pertraukų kaip kompakto pakeitimas ar vinilo apvertimas. Jeigu priešpaskutinis darbas („My Father Will Guide…“) pasižymėjo pakankamai standartizuotomis kūrinių formomis (iki ~10 min. trukmės), tai „The Seer“ šioje vietoje yra visiškas standartų laužytojas. Čia rasime ir pusantros minutės trukmės „lopšinę“ ir pusvalandžio ilgio psichodelinę improvizaciją ir akustinę baladę „Song For a Warrior“ įdainuotą kviestinės vokalistės, ir 5 ar 6 minučių trukmės kavalkus.

„Aš tiesiog darau tai kas man užeina“ – taip aiškina tokią abstrakčią albumo koncepciją 58-nerių metų gitaristas ir „Swans“ grupės lyderis Michaelas Gira. Praeitais metais ansamblis turo metu lankėsi visai netoli Lietuvos, t.y. Latvijos sostinėje Rygoje. Gi Rugsėjo 6-tą „Swans“ pradės seriją koncertų Amerikoje, kurie po to persikels į Europą. Latvijos, kaip ir Lietuvos ten kol kas ten nėra, bet tikėtina, kad ansamblis savo pasirodymų skaičių senajame žemyne dar papildys naujomis datomis ir lokacijomis. Pragyvent iš kažko juk reikia, o aprašomą albumą kritikai ir gerbėjai atrodo sutiko dar geriau nei priešpaskutinįjį.


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą