Naujausias “AVaspo” video “Šachmatų Karalienė” ir kitka

Vakar, t.y. Sausio 13-tąją dieną audio vizualinės poezijos grupė “AVaspo” pristatė savo naujausią vaizdo klipą pavadinimu “Šachmatų Karalienė”. Prieš tai buvo išleistas net “Delfyje” vietą radęs, itin tamsių sąskambių ir atspalvių video “Vokalistės Mirtis”. O visai neseniai, Kalėdiniame centrifugos laikotarpyje grupė atšventė savo 5 metų gyvavimo jubiliejų, kuris vyko gėjų klube “Soho”. Nors ten neteko apsilankyt, tačiau, žinia, kad grupė dar šią žiemą (pagal tikslesnius pletkus – pavasarį) išleis beveik 4 metus brandintą naują albumą, nuteikia laukti galybės kitų koncertų.

“AVaspo” susikūrė 2008-tais metais, kurios pavadinime neatstiktinai yra gyvatės leitmotyvas. Klausant tamsiai kreivos grupės muzikos ir siurrealistinių, kartais brutalių bei trankvilizuojančių tekstų, tu nejučia pasijauti iš ties tarsi užhipnotizuojamas tam, kad būtum įkastas. Nuodingai ir mirtinai. “Ai, bet tekstai galėtų būti ir šiek tiek subtilesni pas juos, o tai vien infantili brutalucha apie nupjautus pirštus ir nukąstas žuvies galvas vis deklamuojama” – pamenu man “Alaus Namuose” porino vienas nepažįstamas sugėrovas diskusijoje apie šią grupę ir jos kūrybą. Ginčijausi, pamenu, ir štai ką mes turime dabar:

AVaspo: šachmatų karalienė (Chess Queen) >> AVaspo

Kūrinio idėja paremta Lietuvių pokario poeto Pauliaus Širvio eilėraščio “Niekados, niekados, niekados”, kurį “AVaspo” grupės lyderė Gabrielė Labanauskaitė perleido per savuosius filtrus ir sukūrė tekstą pavadinimu “Šachmatų Karalienė”. Pasak autorės, “AVaspo” versijoje atsispiriama nuo pagrindinių P. Širvio eilučių, nes išvystoma visai kita tema. Poeto naudotų svajingų ir humoristinių motyvų apjungimas grupės klipe įgauna šiuolaikišką siurrealistinę formą. O pats tekstas svyruoja nuo raganiško intravertiškumo, iki mintiško ekvilebristiškumo.

Kalbant apie klipą, jo filmavimą ir kitus darbus, tai istorija gana plati. Susuktas jis buvo Londone 2012-tų pavasarį. Gabrielė sako, kad darbai vyko paskutinį vakarą prieš jai grįžtant į Lietuvą, po 3 mėnesių stažuotės Londone, kuriame ji rinko medžiagą mokslo darbui. “Galbūt tai, kad didžiąją dalį to laiko praleidau „British Library“ tarp karališkų jos relikvijų, rinkdama medžiagą savo disertacijai, inspiravo klipą sukti būtent eilėraščiui „Šachmatų karalienė“. – sako G. Labunauskaitė

Kadangi man šiek tiek nedrąsu akiplėšiškai trešti informaciją per feisbuką, tai apie artimiausių koncertų info geriau pacituosiu avaspo.lt: “pranešime netrukus”. Kadangi šie 2013-tieji pagal Kinų horoskopą yra Juodosios Vandens Gyvatės metai, tai išties įdomu koks gi bus naujasis šio roplio leitmotyvu pasivadinusios grupės albumas. Apie jį plačiau taipogi bus pranešta, ko gero, visai netrukus. Tad kantrybės, kantrybės.

 


Žymos:, , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą