Kosminiai 2013 metai

2013-ieji buvo tikrai aktyvūs kosmoso tyrimų metai. Daug startų, naujų misijų, atradimų ir siurprizų. Portalas „Universe Today” atrinko 12 svarbiausių, o mes, „Lux Futura LT“, pridedame dar vieną, ypatingą.

5. JAV Vyriausybės ir NASA uždarymas

nasa-atlantis-crew

JAV Kongresui nesusitvarkius su biudžeto tvirtinimu, buvo suspenduota JAV Vyriausybės veikla, o kartu ir dauguma JAV vyriausybės agentūrų, tame tarpe – ir NASA.

16 dienų, kol sprendėsi biudžeto klausimai, 97% NASA dirbančių 18 000 darbuotojų, liaudiškai tariant, buvo išvaryti neapmokamų atostogų, neveikė net NASA.gov tinklalapis, nebuvo atnaujinamos NASA’os „Facebook“, „Twitter“ ir „Google+“ paskyros.

Laimei, buvo išsaugota misija „MAVEN“ – nes priešingu atveju zondo paleidimą būtų tekę atidėti dvejiems metams.

4. Indijos ir Kinijos misijos

indija

Pagaliau Kinija ant mėnulio nusileido sąlyginai švelniai. Ankstesnės dvi „Chang‘e“ misijos Mėnulyje taip pat baigdavosi ant mėnulio paviršiaus, bet paprasčiausiai suduždamos (bet taip ir būdavo planuota).

Trečioji misija – „Chang‘e 3“ baigėsi sąlyginai švelniu ir sėkmingu mėnuleigio  „Yutu“ nuleidimu ant mėnulio paviršiaus, kur jis dabar ir ropoja, o kinai jau planuoja kitų metų „Chang‘e 4“, 2017-ųjų „Chang‘e 5“, o 2025-aisiais svajoja Mėnulyje nuleisti pirmąjį kiną.

Tuo tarpu Indija ėmėsi Marso – rugsėjo 24-ąją paleido Marso zondą „Mars Orbiter Mission“ (MOM), uostinėsiantį Marso atmosferą ir ieškosiantį metano.

3. Kometų metai

meteorulietus

2013-ieji gali būti drąsiai vadinami kometų metais – net keletas jų turėjo būti įmanoma pamatyti plika akimi nuo Žemės paviršiaus: C/2011 L4 PANSTARRS, C/2012 F6 Lemmon ir toji, kurios visi labiausiai laukė – C/2012 S1 ISON.

Deja, „Ison“ priskriejo per arti Saulės tad…

Užtat gavome C/2013 R1 Lovejoy!

2. Čeliabinsko meteoritas

rusijos-celiabinske-nukrito-meteoritas-60685737

Bent vieną juokelį apie tai, kokie visi kieti yra Čeliabinske, tikėsimės, yra girdėjęs kiekvienas, bet šis nuotykis viršijo visus lūkesčius.

Tiesą sakant, vasario 15-ąją virš Žemės turėjo praskrieti asteroidas 2012 DA 14. Ir sėkmingai praskrieji, 27 000 kilometrų aukštyje. Bet štai visai netikėtai, virš Rusijos miesto Čeliabinsko praskriejo ir 23 km aukštyje sprogo 18 metrų skersmens 9 100 tonų svorio meteoritas.

Bumptelėjo taip, kad smūgio banga apgadino apie 7 200 pastatų ir sužeidė apie 1 200 žmonių, o netoiese esančiame užalusiame ežere išmušė 6 metrų gylio kraterį.

1. Kosminė Lietuva

Lituanica-SAT1

Ir svarbiausias mums – Lietuvai – įvykis – be abejo, pirmieji lietuviški palydovai “LituanicaSAT-1” ir “LitSAT-1”, išėję į viešumą ir eterį.

Taip, jiems nebuvo lemta pakilti į kosmosą 2013-aisiais (bet sėkmingai pristatyti į Tarptautinę Kosminę Stotį 2014-ųjų sausio 12-ąją, iš kur į savo orbitą bus paleisti vasario 25-28 dienomis), bet būtent šiais metais visuomenė apie juos sužinojo, o taip pat buvo įrodyta, kad užsiimti mokslu ir aukštosiomis technologijomis Lietuvoje galima nebūtinai valstybiniu lygmeniu, bet ir iš didelio entuziazmo, užsispyrimo ir pasitikint savimi.

Tikimės, kad 2014-ųjų metų apžvalgą galėsime pradėti nuo abiejų kubinių palydovų paminėjimo, o kol kas – iki!

via Lux Futura.


Žymos:

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą