“Sieben” (Matt Howden): “Iš pradžių aš grojau bosine gitara ir tenorėjau instrumento su kuriuo būtų lengviau važinėtis dviračiu”

Mattas Howdenas tai – ypatingai smagus bičas. Jis yra britas, groja smuiku, žiūri futbolą ir žiauriai nemėgsta klausimų apie “dvasingumą”. Nes jam tai atrodo labai nuobodus dalykas, kuris jį užknistų vakarėliuose arba po jų. Mėgsta jis gėles su alumi, smuiką pasirinko dėl to, kad juo grojant jam būtų lengviau važiuot dviračiu. Ir, pasak jo, kiekvieną savo koncertą stengiasi sucentralizuoti ir pritaikyti konkrečiai aplinkai, žmonėms bei atmosferai.

Koncertas “Mėnesyje Juodaragyje” jam, koncertuojančiam po “Sieben” pseudonimu, bus trečias Lietuvoje. Šiame savo šou jis pažada kaip ir visada – atiduoti visą savo vaizduotę, energiją, bei esybę. Tiek kaip koncertmeisteris, tiek kaip dainininkas, tiek kaip istorijų pasakotojas. Tad susipažinkite – ironiškai, bet smagiai kandus alumėgis iš Britų salyno – “Sieben”, kuris palydės vasarą, festivalyje “Mėnuo Juodaragis”, Skinderiškio parke.

Sveikas, kas geresnio, bičiuli? Kaip savaitgalis?

Labas ir labas vakaras Lietuva (šypsosi)! Savaitgalis? Smagus. Kiek įmanoma daugiau žiūrėjau World Cup 2014 transliacijų, kepėmės su draugais įvairaus maisto ant griliaus, vėliau prisėdau prie kūrybos trumpam ir galų gale pasiruošimo koncertui reikalai.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uMEphrJ4h-E[/youtube]

Kas yra “Sieben”? Aš apie tai nieko nežinau. Nors galėjau sužinot, nes lankiausi “Wave Gotik Treffen” šią vasarą. Tu ten koncertavai ir vėliau skaičiau ypatingai teigiamus atsiliepimus, o pats deja praleidau šou.

“Sieben” tai vieno žmogaus projektas. Vienas smuikas, vienas balsas, vienas kilpinis pedalas. Bet reikia pamatyt, kad patikėtum atsiliepimais apie mano pasirodymus “Wave Gotik Treffen” ir pan. Gėda tau, kad buvai WGT, bet praleidai mano pasirodymą! (šypsosi)

Kodėl smuikas?

Jei atvirai tai viskas čia yra labai paprastai. Iš pradžių aš grojau bosine gitara ir tenorėjau instrumento su kuriuo būtų lengviau važinėtis dviračiu. Pasitaikė smuikas ir kai paėmiau jį į rankas, man be to patiko ir jo skleidžiamas garsas. (šypsosi)

Kokią žinutę siunti savo kūryba?

Daugybę dalykų, bet aš nesu tikras, kad siunčiu žinutes. Aš pavadinčiau tai “istorijomis”. Man patinka istorijos. Man patinka įdomios gyvenimo linijos, bei tai kaip jos tarpusavyje pinasi. Gamta, mėgavimasis grojimu bei žaismas žodžiais – tai mano “žinutė”.

Papasakok apie savo grojimą gyvai; kilpinimo efektus, techninius dalykus ir t.t.

Aš naudoju paprasčiausią kilperį ir daryk-tai-paprastai filosofiją. Kita vertus kai kurie šio proceso aspektai yra tikrai gana sunkiai atliekami ir, pasirodant gyvai, valdomi. Ypač kai aš ir groju, ir dainuoju vis klijuodamas naujus sluoksnius ant viršaus. Plius aš dar valdau du garso pedalus – garso ir oktavinį, tad grojimas kartais išsivysto ir į šokį. (šypsosi)

sieben-faun-tour-katharina-hahn-3

Na, tai papasakok apie tą šiemetį “Wave Gotik Treffen” pasirodymą, kurį visi taip giria, o aš štai praleidau.

Kaip ir visada aš tiesiog stengiausi pateikti ir išspausti iš savęs tai ką geriausia sugebu. Aš patyriau tokį pakylėjimą, kuris peraugo į pašėlusio tempo setą kaip man, o susirinkusieji to padarinyje tiesiog pakvaišo! Jie šoko ir dainavo kartu su manimi, nepaisant to nepakeliamo karščio, kuris tvyrojo Leipcige tą Birželio mėnesio dieną. (šypsosi)

Kaip palygintum savo pasirodymą paskutiniame WGT su prieš keletą metų vykusiu MJR?

Nelyginčiau. Aš kas kart ruošiu individualų ir, tikiuosi, suasmenintą setą kiekvienam pasirodymui, kad ir kur jis vyktų – lauke ar viduje; ar auditorija ramiai klausys sėdėdama ar stovėdama šoks; atsižvelgiant į tai ar susirinkusieji pažįsta mano kūrybą ar ne – į visa tai ir dar daugiau faktorių aš visada atsižvelgiu. Koncertas “Mėnesyje Juodaragyje” buvo nuostabus, nes jaučiau jog esu susijungęs su publika kelionei po garsynų landšaftus, ką be to įkvėpė aplink supusi įstabi gamta.

Jei jau prakalbom apie gamtą… Kaip čia paprastai paklausus – ar tu dvasingas žmogus?

Ne, jokia formalia forma, ne. Nei religine, nei kultine, nei ikonine, nei dar kokia. Bet vis tiek, manau, jog iš dalies galima atsakyt ir “taip”.

Kuomet pradedu kurti aš atsisėdu ties tuščiu popieriaus lapu. Tuomet pasineriu į įvairių klausimų ir atsakymų vandenyną. Man patinka nuolatos mąstyti, filosofuoti. Taip gimsta tas nuostabus potyris, kuomet fiziškai virpindamas instrumentą išreiški savo protą ar sąmonę.

Ar geri ayahuasca?

Jei kas įnirtingai vaišintų, ko gero susigundyčiau. (šypsosi)

Kaip manai kuris būdas pasiekti “Dievą” yra tolygus; ~20 metų medituojant ar 30 minučių po LSD?

Aš manau, kad abi šios “žmonių rūšys” mane žiauriai užknistų kokio tūso metu. Kita vertus pirmųjų požiūriai man būtų itin įdomūs, bet su antrais labai gerai pasilinksminčiau.

Sieben-Howden

Labai paprastas klausimėlis: Kas geriau – “Coil” ar “Depeche Mode”?

Khm khm..! Aš turiu rinktis? Sekančiame klausime tu mane priversi rinktis tarp sūrio ir dešros? Kas tu per žmogėdra esi? (šypsosi)

Sūris ar dešra?

su duona.

Pirmame klausime tu paminėjai, kad žiūri “kiek įmanoma daugiau World Cup futbolo transliacijų”. Gi aš tiesa sakant nuo seno esu užkietėjęs Anglų fanas, už kuriuos visada sergu. Bet jie ir vėl susimovė… Tad pasidalink mintimis – kas per bėdos yra su šia chebra? Kodėl, pagal tave, Anglų futbolo komanda pastoviai susimauna?!

Uuuf. Ir aš ištarsiu “uuuuuuuf” dar kartą. (pajusk mano skausmą…) England Pietų Afrikos Pasaulio Čempionate privertė mane jų nekęsti ir net nesukti dėl jų galvos. Jie atrodė kaip kažkokie arogantiški šikniai, kurie išvažiavo į atostogas, “čiut čiut” rūpindamiesi savo reputacija. Ir dar pasistengė stipriai perlenkti lazdą ties tuo. Galiu nuoširdžiai pasakyti, kad nebuvo nei vieno koncerto, kuriame aš neatiduočiau viso savęs, kuriame man būtų dzin ar nuobodu ir aš neišliečiau visos savo energijos. Aš visada darau maksimumą, nepaisant jokių išlygų. Gi Anglai WC 2010 akivaizdžiai elgėsi antonimiškai…

Buvo iš ties smagu matyti tą aistrą jaunosios Anglijos komandos pusės Brazilijoje, bet mums trūko patirties ir taktikos supratimo, bei išpildymo. Ir bijau, kad ši komanda deja neturi pasaulinės klasės žaidėjų visose aikštės grandyse.

Ahh… Tai buvo ilgiausias mano atsakymas į tavo užduotą klausimą – užtaikei ant reikaimo nervo.

Tu dažnai savo muziką apibūdini kaip garso takelį. Kokie tavo 3 visų laikų mėgstamiausi filmai?

Hm, man labai patinka “Seventh Seal” pagrinde dėl savo dialogų ir kinematografijos. Net nežinau ar aš turiu tuos TRIS mėgstamiausius filmus, greičiau turiu skirtingas juostas, skirtingoms nuotaikoms. Patinka senasis kinas kaip “Murder at the Gallop”. Aną dieną vėl žiūrėjau “American Beauty” ir stebėjausi, kaip jis gražiai sulipdytas. Visada grįžtu prie tokio tipo filmų. Ir labai dažnai juos žiūriu dėl nerealios muzikos, kuri tuose filmuose skamba; dažniausiai netgi jaučiuosi apsėstas patirties, kokią teikia sujungtas tobulas garsas, su tokia pat kinematografija.

Tu koncertuosi Lietuvoje antrą kartą, tiesa?

Trečią. Aš grojau MJR kartą, bei Varėnoje, kiek pamenu. Abu koncertai buvo tikrai smagūs.

sieben mjr

OK, tada klausimas pabaigai; ar mes galime tikėtis tavo trečiojo koncerto geresnio nei prieš tai buvę ir dar geresnio nei tas kur buvo WGT?

Be abejonės! Aš visada, kaip minėjau, duodu nuo savęs visa kas geriausia ir mano tikslas visada parinkti tokį setą, kuris atitiktų supančią aplinką, jos aureolę. Plius aš visada facebooke klausiu žmonių, kokių jie dainų labiausiai norėtų koncerto metu išgirsti! (šypsosi)

BLITZ:

1. Gėlės ar alus? – Gėlės sode arba tada pamerktos namie. Alus – visur. (šypsosi)

2. Čysburgeris ar salotos? – Abu prašom!

3. Individualumas ar komandinis darbas? – Individualus kilpinimas, komandinis grupės kontributorius.

4. Laimingas bukumas ar liūdna išmintis? – Norėčiau pirmojo, bet kaip studentas antrojo, žinau, kad realiai pirmam sakau “ne”.

5. Einšteinas ar Mocartas? – Mocartas. Rašė kietus gabalus.

6. Klėdos ar naujakas? – Naujakas.

7. Ankstyvas saulėtekis ar ramus saulėlydis? – Ko gero ramus saulėlydis. Nesu toks atlapaširdis pasauliui, kad atverčiau jam akis taip anksti.

8. Facebookas ar tiesiog-bookas? – Reikalingas blogis ar nesibaigiantis grožis – įdomu kuriam iš jų dienos metu aš turiu daugiau laiko?

9. Havy Metalas ar Breakcore’as? – Metalas. Nors, ko gero, ir aną skipinčiau, nebent žinočiau kokių gerų metalo grupių… (šypsosi)

10. “Wave Gotik Treffen” ar “Mėnuo Juodaragis”? – Abu. Kai aš buvau Leipcige bučiau rinkęsis WGT, kai aš būsiu MJR rinksiuosi pastarąjį. Man itin patinka MJR esanti nereali gamta ir jos atmosfera, bet man taipogi patinka Leipcigo miestas ir galybė jo erdvių, kuriose groti yra visada ypatingas jausmas.


Žymos:, , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą