“Altai Khangai” Vilniuje: Mongoliška magija sausakimšoje Šv. Jonų bažnyčioje

Paskutinį syk GM Gyvai organizuojamame koncerte lankiausi neišpasakytai senai – prieš du metus. Tai išties ilgas laiko tarpas, mat kažkada buvau pasižadėjęs sau lankyti visus šios VšĮ rengiamus koncertus, tačiau jų kryptis palengva nutolo nuo manęs… Labai daug bliuzo atlikėjų, arba koncertų datos nepalankios – ne savaitgaliais. Bet kai pamačiau jog šeštadienį bus – ohoho – Trio iš Mongolijos, kurie dainuoja ubertonu, groja autentiškais instrumentais ir dar tai vyks Šv. Jonų bažnyčioj – trauktis nebebuvo kur.

…ir jau vien patekimas į koncertą buvo iššūkis – teko nemažai šaltyje paklaidžioti aplinkkeliais, kiemeliais ir šaligatviais, kol radau su dar keliais bendraminčiais tą įėjimą į bažnyčią. O ten, o ten… Sklidina pilnuma ir žmonių gausumas. Kai kurie buvo priversti ir stovėti – beveik kaip per mišias. Laimei koncertas truputėlį vėlavo, tai buvo laiko susidraugauti bio-srovėmis tiek su šventojo pastato aura, tiek su žmonių sukeliamomis vibracijomis, tiek galų gale užčiuopt atmosferą, kuri iš ties buvo sakrali ir sensoriška.

trio-44

GM Gyvai vadas Žilvinas galiausiai pristato „Altai Khangai“ kaip trio, kurio muzika, apgiedamos temos ir naudojami instrumentai – tai viskas kas yra iš gamtos ir su tuo surišta. Kaip personos tie Mongolai tai trys nesumeluoti veidai, autentiška alsuojančios asmenybės, romūs, užtikrinti ir nesiblaškantys, bei šiek tiek kuklumu alsuojantys. Pradėjo pasirodymą berods soliniu pragrojimu, vėliau keisdami tiek instrumentus, tiek jų kiekį, tiek dainavimo manierą. Tai ubertoninis dainavimas, tai dambrelių duetas, tai smičiaus braukymu per stygas, ar solo a la ritminės gitaros brazdinimas dainuojant apie… na, ko suprasti tikrai nebuvo svarbu, nes esmė čia buvo emocinė, o ne kokia nors mentalinė pajauta.

Pats didžiausias netikėtumas buvo trijų panelių nuo Lietuvos d.ž.k. „Marga Muzika“ pakilimas ant scenos ir atlikimas dviejų ar berods trijų dainų. Įspūdingiausiai skambėjo Lietuvių Liaudės daina, kurios harmoninga dermė su Mongoliška dvasia panardino susirinkusius į lengvą euforiją, nes atlikėjams dainą sudainavus – pirmą kartą koncerto metu pasigirdo ovacijos / šūksniai. Koncertui pasibaigus be abejo buvo sugrotas bisas, o namo grįžta su be galo pakylėta nuotaika – niekur kitur tokio dalyko negausi ir nepatirsi, t.y. nesumeluotos dvasios, paslaptingos autentikos, gyvos archaikos ir tiesiog mistinių potyrių kaip tokio tipo GM Gyvai koncerte.

trio-29

Susidomėjusių tokio tipo muzika dėmesiui, sekantys “GM Gyvai” koncai bus šventiniai. Tai Vilniuje Gruodžio 14 ir 16 dienomis pasirodysiantis, geriausiu pasaulyje saksofonistu, krikštijamas Saxas Gordonas, kuris kuria ekstremaliai energingą, ties nuostabaus chaoso riba balansuojančią muziką. Bei per pačias Šv. Kalėdas (Gruodžio 25 d.) vyksiantis Kongresų Rūmuose Aistės Smilgevičiūtės ir grupės “Skylė” spektaklis “Saulės kelionė”.


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą