Terminator Genisys: Nenuvylė. Toli gražu

The Creator (James Cameron) has spoken: “You will like The new Terminator.” Plojau per seansą gal du kartus. Vieną kartą iš nuoširdaus juoko, kitą kartą iš analogiško susižavėjimo veiksmo scena po ištarto ŠVARCO firminio „I‘ll Be Back.“

Įvairių minčių ir lūkesčių buvo prikaupta prieš einant į šį kino filmą. Terminatorius… Kaip dabar pamenu kai būdamas vaikas ėjau į Utenos Kultūrnamį ir ten buvusioje gūdžioje bei sausakimšoje kino salėje su videakiniu įgarsinimu žiūrėjau pirmąjį Terminatorių. Žiūrėdamas naują juokiausi du kartus, o anuomet Pirmą – prisidengiau akis tiek pat kartų. Kuomet Švarcas sau darėsi akies ir rankos operacijas.

Ypač man patiko Genisys treileriai. Patiko nurauta ir nuoširdi reklaminė kompanija. Visiškai nepatiko visokių Metascore itin žemi įvertinimai. Bet patiko, kad BuvauKine.lt fcb mestelėjo, jog jiem šis kino opusas susižiūrėjo tikrai stipriai. Bet neskaičiau nei vienos recenzijos prieš tai. Nes aš tikėjau, pas mane visada buvo viltis, kad bus kažkas gero. Na negali gi trečias pratęsimas sumeluoti, būti nesėkmingas?

Rašė, kad nieko bendro su paskutinėmis dvejomis frančizės juostomis neturinti sekvencija tėra eilinis žaidimas nostalgija. Na, arba aš aklas ir nemačiau filmo, arba anie, kurie tai teigė yra trumparegiai. Apie patį didžiausią feilą, t.y. trečiąją dalį tą galima pasakyti, kurioje buvo bandoma juostą pritemti visiškai nesėkmingai plagijuotais pirmos ir antros dalies juokeliais. Kurioje nebuvo absoliučiai jokių naujų idėjų, o tik boba su pripumpuojamais papais ir kuri galėjo šaudyti ranka dešiniąja.

Ketvirta dalis būtų buvusi pusė velnio, jei jos nebūtų sugadinęs Holivudas ir visiškas nenuoširdumas. Kur mūšio lauke kariui į glėbį iš malūnsparnio nukrenta nušpakliuotas riestauodegis Victorias Secret angelėlis ir sumirksėjęs akytėmis pasiūlo „Peace Kiss“ (pis-kis).

Taip, buvo ne viena ir ne dvi prasilenkiančios su fantazija vietos Genizėje, bet šios juostos esmė ta, kad ji ŽIŪRĖJOSI. Nei karto nesitikrinau mobilaus telefono ir nei karto nesijaučiau nepatogiai kėdėje, o atvirkščiai – momentais netgi palinkdavau į priekį, kad pasinerčiau į įtempto veiksmo, jaukaus humoro, puikios vaidybos, nuostabaus operatoriaus darbo, aukščiausio pilotažo spec. efektų bei nepriekaištingo garso takelio kokteilį.

img_201504132245529473

Idėjos! Naujos, įdomios ir prisimenant du paskutinius opuso filmus – netgi, drįsčiau teigti, novatoriškos. Na, taip, praeitamet analogiškas ir labai panašios tematikos idėjas mes matėme gal dviejuose filmuose, bet, kad nebūti spoileriu – neatskleisiu tų juostų. Tačiau man asmeniškai tai visiškai nesubrokyjo naujojo Terminatoriaus. Nes būkime biedni bet teisingi, kaip sakoma – gyvename tokiais laikais, kai viskas yra sukurta, o esmė yra tai kaip tu tą ar aną dalyką (idėją) pateiksi.

Kastingo pasidarbuota puikiai. Bežiūrint treilerį maniau, kad itin nesėkmingas tipažas parinktas Johnui Connorui, kuris antrame Terminatoriuje atrodė toks monumentalus, o čia rodėsi kaip koks atchodnas darbo biržos makleris. Tačiau, kaip paaiškėjo bežiūrint juostą – klydau – aktorius su vaidmeniu susitvarkė puikiai ir prie vaizdinio bei teminio konteksto prilipo tampriai. Kaip ir Sarahą Connor vaidinusi Emilia Clarke ar Kyle‘ą Reese‘ą Jaijus Courtney‘is.

terminator-genisys-t-1000

Dar tęsiant temą apie žaidimą nostalgijos jausmais tai leiskite pasišvaistyti man kotr-argumentais, kad šis filmas buvo kur kas daugiau nei tai. Garso takelis – visiškai naujas, nes tik pasirodžius The End titrams užgrojo žymioji, legendinė ir kultinė „Melodija“. Pradžia be jokių sprogimų ir liepsnų su degančia T-800 galva. Parinktas T-1000 tipažas – šaltų akių azijietis – puikus nenostalgiškas kastingo sprendimas. Humoras – čia jau, sutikit, kad būtų tiesiog nedovanotina neįtraukti „I‘ll be back“ ar pan. nostalginių kung-fu humoro prijomų. Be to puikus buvo intarpas su trijulės apsilankymu policijos nuovadoje. Žodžiu, mano verdiktas paprastas – JOKIO žaidimo nostalgija, o jei ja ir žaista, tai ten kur PRIVALOMA.

Jausmai! Tai kuo buvo ypatinga Antroji dalis. Mašinos ir žmogaus santykis. Ar mašina gali jausti? Ar mašina gali suprasti žmogaus jausmus? Ar mašina irgi yra žmogus, kaip kadais dainavo „Pieno Lazeriai“? Tai taipogi gvildenama Genizėje. Pažiūrėję filmą – tai (atsakymus) sužinosite.

Genisys

Tad daugiau nebeišsiplečiant, tiems kurie, kaip ir aš iki vakar, nematė Terminator Genisys – itin stipriai rekomenduoju apsilankyti kine. Vasara… Festivaliai… Poilsis prie vandens telkinių… Pagaliau Vilnius ir iš kart lėkta į Terminatorių. Pirmu taikymu. Taip, Jūs suklydote manydami, kad aš šią tokią pozityvią recenziją parašiau kamuojamas apšnekėtos nostalgijos, bet tada kodėl keikiau trečią ir ketvirtą dalis? Juk ten irgi buvo Švarcas, prijomai, triukai ir prikolai.

Viskas, nueikit ir pamatykit. 3D. Ir jei ką, patariu tiesiog atsipalaiduoti ir net nepajausite kaip įsiliesite į šventę sielai. Nesitikėkite nieko, spjaukite velniop į žemus vertinimus, pasikliaukite intuicija. Marš šiandien arba rytoj į kiną. O tada galėsite arba prakeikti mane, arba pajausite tai ką aš po filmo pajutau – riedančią krištolinę ašarėlę skruostu žemyn, begrojant TAI melodijai.

He Is So BACK.


Parašykite komentarą