Neteisėtai Padaryti: „Mes būsim kaip Rolling Stones – nukarusiais veidais, bet širdyje dar ne ruduo“

Neteisėtai padaryti – dainuojančių mimų muzikos grupė, susikūrusi 2012 m. Vilniuje (tačiau pirmąjį gimtadienį atšventusi tik 2014 m. vasarą). Grupės nariai teigia grojantys mimeroką, o bandos branduolį sudaro Aukštas Plonas ir Mažas Storas (profesionalūs pantomimos aktoriai Rokas Petrauskas ir Šarūnas Gedvilas). Pradėję kaip duetas, 2013 m. grupės „Neteisėtai padaryti“ savo gretas papildė bosistu Henriku Piktuižiu ir būgnininke  Rasa Vaštakaitė (šiuo metu po visų prisijungimų, bei atsijungimų, grupės perkusininkas yra Faustas Venckus) ir dabar save gali laikyti kaip pilnavertiška rock muzikos grupe.

Nutariau juos pakalbinti, nes tiesiog neteko skaityti aštresnio interviu su jais, kuris padėtų atskleisti jų vidines šviesiąsias ir tamsiąsias puses. Bei šiaip susipažinti, nes koncertas Brodvėjuje, kurį trumpai aprašiau – labai patiko, ko pasėkoje – itin laukiamas jų šou Karklėje, sekmadienio dieną.

Išsiaiškinau, kad balta spalva, pagal Ploną labai traukia moteris (ir ne tik jas). Sužinojau, kad jų misija yra skleisti kuo daugiau meilės. Bei jie papasakojo kokius vitaminus vartoja festivalių metu. Skaitom, laikinam, šėrinam ir kvėpuojam meilės ritmu.

Jums turbūt labiausiai rūpi, kad aš Jūsų nepaklausčiau ar jus padarė mama su tėte, ar jus sutvėrė Dievas iš Šventosios Dvasios ir ar jūs patys nesiruošiat ko nors PADARYTI. Tai pirmas klausimas būtų toks: Kaip sekasi?

Mažas: Puikiai. (šypsosi)

Plonas: Sekasi gerai. Mimui negali nesisekti. Juk legenda byloja, kad palietus mimą, išsipildo visos svajonės ir troškimai, todėl jis pats turi būti laimės ir sėkmės šaltinis.

Kuomet pirmą kartą lankiausi jūsų koncerte „Brodvėjuje“, jūs man (įsiskaitykite tarp eilučių) – pasirodėte kaip artistai iš sudegusio teatro. Geriausia prasme, turiu omeny. Plonas kibino ne tik merginas, bet ir mergaites, bei kabinėjosi prie pirmose eilėse ties bokalais oriai palinkusių Ponų. Iš kur tiek įvairialypės Meilės žmogui jumyse?

Mažas: Nes ir taip yra per daug neapykantos pasaulyje, reikia skleisti gėrį ir meilę. Jei nemylėsim žmonių, tai jie nebeis į koncertus. Teks tada važiuoti koncertuoti į kokią kiaulidę ar karvidę. O ten galim būti lengvai nubaubti.

Plonas: Aš jau ne kartą įsitikinau, kad balta spalva kaip magnetas traukia įvairaus amžiaus moteris. Ir ne tik jas. Kažkas juk dainavo: „Niekada man meilės nebus per daug“, todėl tos meilės taip gausu ir mūsų pasirodymuose.

Kokią muziką jūs klausote? The Tiger Lillies? Drum and Bass? INADE? Six Comm? Michael Jackson? Pavardinau šiuos atlikėjus neatsitiktinai, nes juos visus sudėjus į vieną, man akyse regisi tokia mozaika, kurioje yra pavaizduoti dainuojantys Mimiai, atliekantys, kaip teigiate – unikalią pasaulyje mimecrock stiliaus muziką.

Plonas: Ilgą laiką buvau įnikęs į Čiurlionį. Bet dabar ta muzikinė jūra išsiplėtė ir nebetenka vaikščioti po gūdų muzikinį mišką. Gera turėti savo stilių ir juo dalintis su pasauliu.

Mažas: Aš tai nieko nesiklausau, stengiuosi negadinti ausų būgnelių ir šerelių. Klausau tik tai ką man šneka gamta.

Anądien man pasakojote, kad festivaliai yra kaip vitaminai – nuo jų žmonės nusilptų. Kokius vitaminus per festivalius jūs vartojate?

Mažas: C – iš geros žmonių nuotaikos ir juoko, D – iš saulės

Plonas: Mažą prieš festivalį reikia truputį palaikyti uždarius. O kai išleidi jis būna toks piktas. Gerąja prasme. Tada labai tinka festivaliams. Spirga jis taip, gražu būna žiūrėti.

Senamiescio-ziogas_IV_2014-9_1024x684

Matau, kad esate pozityvo prisisodrinusios asmenybės. Bet sakoma, tikri menininkai yra tie, kurie kenčia ir iš to kuria. Ar kaip sakė vienas Utenos menininkas Klemensas Kupriūnas – jei menas nežeidžia, tai ne menas. Kaip per šią prizmę įrėmintumėte save? Ar yra pas jus dainų su brutalia metafizine patirtimi?

Plonas: Na, užsidaryti penkeriems metams budistų vienuolyne dar neteko, bet mes šešerius metus praleidome akademijoje o tai beveik prilygsta tam. Todėl kiekviena daina turi savo atskirą istoriją.

Mažas: Paprastas pavyzdys: „Wanda“ įskaudino mus abu (tiesiogiai, su plyta per galva). Labai skaudėjo, todėl gimė daina apie ją.

Plonas: Bet daugiausia metafizikos, apie kurią jūs kalbate, turi daina ,,Utelė“. Ji yra gyvas įrodymas, kaip ta, visiems žinoma, kasdienybė sutelpa į puikų meno kūrinį.

Ar jums patinka Feisbukas? Jei taip – kodėl. Jei ne – irgi kodėl. (man asmeniškai jis nepatinka, nes atbukino žmones. O patinka, nes beveik nėra jame jokio negatyvo – vien like‘ai ir jokių dislike)

Plonas: Kaip sakoma, kad ir kaip bėgtum, nuo kai kurių dalykų gyvenime nepabėgsi. Jei Jėzus ir Mahometas būtų turėję facebook‘us, tikriausiai būtų varžęsi, kuris turės daugiau sekėjų. Kas ir nėra blogai.

Mažas: Man nepatinka nei facebook‘as, nei kompiuteris, nei telefonai. Jie sunaikino tiesioginį ryšį tarp žmonių. Žmonės vieni iš kitų pasikrauna energijos. Bendravimas yra svarbiausia: kito žmogaus akys, šypsena (gyvo žmogaus, ne iš ekrano). O visi šie dalykai tai iš mūsų atima, todėl dabar tiek daug nelaimingų veidų.

Kaip manot kodėl žmonės plūsta į jūsų koncertus? Ir ar ženkliai pasikeitė jūsų gyvenimas po MAMA apdovanojimų? Nes prisipažinsiu, tik po tų apdovanojimų ir susidomėjau jumis, kad ir kaip tai liūdnai beskambėtų… (mano asmeniui)

Plonas: Greičiausiai jie kažko ilgai ieškojo ir pagaliau surado… Bet, turbūt, dėl tos pačios baltos spalvos, kuri taip traukia moteris, o kartu jos atsiveda ir savo vyrus. Kiekviena mama savo vaikui duoda daug. Šita muzikinė mama davė nemažai, bet norėjosi daug daugiau. Dabar mes daug geresni, tai tikimės kitais metasi ir daugiau gauti. Apetitas kyla bevalgant.

Kaip aktorių negaliu jūsų nepaklausti apie teatrą bei kiną. Kokioje pjesėje ar kine jūs be galo norėtumėte suvaidinti ir kur jūs nė už ką nesiryžtumėte pasirodyti? Ir ar įtakotų jūsų pasirinkimą siūlomas atlyginimas? Nes būkime biedni, bet teisingi – dauguma profesionalių ir talentingų aktorių Lietuvoje vaidina gana primityviuose serialuose (nors tuo toli gražu, turbūt, nesididžiuoja). Kaip manot – jūs taip nedarytumėt, jei pasiūlytų įspūdingą sumą?

Plonas: Norisi suvaidinti dar nesukurtam spektaklyje ar kine, kuris bus pats geriausias ir apie kurį žmonės dar ilgai kalbės. Tokiam, kaip, pavyzdžiui, ,,Titanikas“. Kaip pasakytų viena garbi mūsų dėstytoja: ,,Nežinai, į kurį gyvenimo vandenyną būsi nublokštas ir kaip reikės iš jo išplaukti“.

Mažas:Mes buvome mokomi, kad aktorius gali suvaidinti bet ką, tik reikia sau savo personažą pasidaryti patogiu, patraukliu, pamilti jį. O kad aktoriai yra savotiški „prostitutai”, tai čia jau seniai aišku. Pinigai daro didelę įtaką gyvenime.

maxresdefault

Ar turėjote šią vasarą laiko atostogoms ir jei jos buvo; kur, kaip, kada, su kuo, pas ką? Ar jums jūsų užsiėmimas – savaime yra atostogos, ta prasme, nejaučiate, kad dirbate, o kaip sakė Naktinės Personos apie save „mes kaifuojame nuo to ką darome“.

Plonas: Abu atostogavome kaime, atskirai vienas nuo kito. Klausiate kodėl kaime? Todėl, kad kaimas – gamta, o mimas yra toks sutvėrimas, kuriam privaloma pabūti gamtoje. Ten jis  atgauna vidinę ramybę ir pasisemia naujų idėjų.

Mažas: Atostogos yra gerai, kai jos pasijaučia. Bet, dažniausiai, praeina taip greit, kad iš karto užmiršti. Kai sukuri netyčia vieną dainą ar pirmą vaidmenį, pagalvoji: „Oho, kaip fainai, kaip du pirštus ap… silaižyt”. Tačiau, kai reikia tą daryti nuolat ir vis geriau, tai tampa jau darbu. Bet mes savo darbą labai mylim, kitaip mūsų čia nebūtų.

Taigi festivaliai… Kuo įsiminė paskutinis pariodymas GRANATOSE, bei ką ruošiate KARKLĖS festivaliui?

Plonas: Granatos –  vienas geriausių koncertų publikos atžvilgiu. Kadangi Karklėje grosime paskutinę dieną, turime puikią galimybę užkrėsti festivalio auditoriją gera nuotaika, kad jie važiuodami namo niūniuotų mūsų dainas.

Mažas: Dar Granatose buvo ir, ko gero, geriausia aparatūra, per kurią yra tekę groti. Ir, aišku, pamišusi publika. Plono įsiaudrinusios panos vos nesuplėšė. O iki Karklės reikia dar nugyventi, nežinai kaip čia bus, gali ir dangus užgriūti.

Paskutinis klausimas paprastas: kokius regite save po 50 metų? Plonas bus storas praplikęs buržua, kuris siurbčios konjaką prie židinio, o Mažas taps sukūdusiu vargeta, nes galiausiai iš teatro subiednės iki tokio lygio, kad gatvėje atliks visų pamirštas… „Neteisėtai padaryti“ dainas?

Mažas:Ačiū už tokias prognozes. Mes būsim kaip Rolling Stones – nukarusiais veidais, bet širdyje dar ne ruduo. Taškysimės didžiausiose arenose, o pasenusios gerbėjos mėtys ant scenos liemenukus.

Neteis_Śtai padaryti - aut. Andrius Burba 1

BLITZ

  1. Black or white?

Mažas:Black.
Plonas: Abu. Jei duoda imk, jei muša bėk.

  1. Barackas Obama ar Donaldas Trumpas?

Mažas:Ančiukas Donaldas.
Plonas: Pas mažą trumpas… kelias iki laimės… (šypsosi)

  1. Teatras ar kinas?

Mažas: Kinas.
Plonas: Geras teatras kine.

  1. Vestuvės ar laidotuvės?

Mažas:Vestuvės.
Plonas: Abi šventės geros, viskas priklauso nuo požiūrio/nusiteikimo.

  1. Kraujinis didkepsnis ar gaivios salotos?

Mažas:Salotos.
Plonas: Gaivos salotos pagardintos kraujiniu didkepsniu.

  1. Obuolys ar Langai (į gamtą)?

Mažas:Bananas.
Plonas: Langai, mimas negali be gamtos.

  1. The Cure ar Led Zeppelin?

Mažas:Queen.
Plonas: Led Zeppelin. Skamba daug lietuviškiau, kulinarinis paveldas arčiau širdies.

  1. Eimantas Nekrošius ar Oskaras Koršunovas?

Mažas:Turbūt, kad Oskaras Koršunovas.
Plonas: Oskaras Koršunovas. Būtų geresnis mimas.

  1. Opera ar baletas?

Mažas:Nei vienas.
Plonas: Mažas, šokantis baletą.

  1. Mimecrock ar techno?

Mažas:Mimerock.
Plonas: Mažo, šokančio pagal techno muziką, dar nemačiau.


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą