28-ojo “Vilnius Jazz” dėmesio centre – išskirtinės šiuolaikinio džiazo figūros

Spalio 14-18 dienomis į sostinę grįžta seniausia šiuolaikinio džiazo fiesta „Vilnius Jazz“. Šiemet netikėtiems įvykiams pakoregavus programą, jos dėmesio centre atsidurs kelios išskirtinės šiuolaikinio džiazo figūros.

Pirmą kartą renginio istorijoje vienas artistas pakvies į visą seriją pasirodymų prisistatydamas įvairiais amplua. Tai savitos kūrybos filosofijos švedų saksofonininkas Martinas Küchenas. Užuot surengęs Lietuvoje vieną planuotą koncertą su savo grupe „Angles 8“, jis pasirodys net keliuose amplua – ir kaip solistas bei trio, kursiančio nebyliojo filmo garso takelį, narys. Saksofonininkas kartu su ukrainiečiu bosininku Marku Tokaru ir Lietuvos perkusininku Arkadijumi Gotesmanu įgarsins 1925 metų fantastinę nuotykių juostą „Prarastas pasaulis“ („The Lost World“) pagal Arthuro Conan Doyle‘o to paties pavadinimo knygą.

Net pasibaigus saksofono atradimų erai, Martinas Küchenas sugeba išrasti labai neįprastų ausiai tembrų ir skambesių, sukurti tik jam viena būdingą meno kalbą. Įdomu, kad jis neužrašinėja savo kompozicijų, bet nusiunčia grupės nariams trumpus įrašus ir pagroja arba padainuoja repeticijose savo muzikos motyvus, kuriuos partneriai savaip išplėtoja. Pasak kritikų, rezultatas – gaivališkas!

Martinas išmaišė Vakarų ir Rytų Europą, Balkanus, pasiekė Šiaurės ir Vakarų Afriką, Kanadą ir JAV, Japoniją. Jo diskografijoje – per 20 kompaktinių plokštelių.

JBM-0703∏Jean-Baptiste-Millot1

Skirtingas savo meno puses festivalyje parodys ir žinomas prancūzų smuikininkas, kompozitorius Dominique‘as Pifarely. Vieni pirmųjų išgirsime „Rūdininkų knygyne“ neseniai jo išleisto solinio albumo „Time Before and Time After“ kompozicijų, o pagrindinėje festivalio scenoje smuikininkas pasirodys su savo kvartetu. Be to, svečias surengs meistriškumo pamoką jaunimui Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Šis menininkas vadina smuiką mažu orkestru, kuris reikalauja dėmesio kiekvienai detalei. Dominique‘o Pifarély‘o muzika dažnai nenuspėjama, kupina permaininingų nuotaikų ir spalvų. Anot kritikų, brandžiajame jo stiliuje susijungia klasikinio smuiko, svingo tradicijos ir novatoriškas europietiško džiazo garsovaizdis.

Smuikininkas koncertuoja visoje Europoje, JAV, Kanadoje, Japonijoje, Indijoje, Artimuosiuose Rytuose, Lotynų Amerikoje ir Afrikoje.

„Vilnius Jazz“ scenoje solo yra grojusi ne viena legenda, tarp jų – JAV saksofonininkas Steve‘as Lacy. Dabar jį sugrąžins į Vilnių buvęs mokinys italas Roberto Ottaviano, parengęs kartu su britų pianistu Alexanderiu Hawkinsu mokytojo ir jo amžininkų muzikos programą.

Hikashu-c-Ikeda-Masaaki-Makigami-Koichi

Projektus pristatys ir kylančios Europos džiazo pažibos iš Liuksemburgo bei Baltijos šalių kvartetas „Tree Stones Quartet“. Fantazija ir humoru su publika dalinsis visada laukiami festivalyje japonai, kuriems atstovaus viena įdomiausių šalies grupių „Hikashu“.

Gausūs šių metų projektuose stygininkai suteiks peno apmąstymams apie įvairių žanrų muzikos sintezę ir jos perspektyvumą šiuolaikiniame džiaze. Pavyzdžiui, trio iš Olandijos –Ernstas ReijsegerisHarmenas Fraanje ir Mola Sylla – sulydys į sunkiai apibūdinamą visumą Senegalo kalba atliekamas melodijas, violončelės, fortepijono ir egzotiškų Afrikos instrumentų improvizacijas.

Stilistinių rėmų vengia ir kultinis JAV gitaristas Billas Frisellas, atvykstantis su savo geriausia grupe pristatyti projekto „Music For Strings“.

Jau dešimtą kartą „Vilnius Jazz“ scenoje varžysis džiazo jaunimas – publika ir žiuri kartu rinks konkurso „Vilnius Jazz Young Power“ nugalėtoją. Laukia laureato ir tradicinis festivalio prizas už nuopelnus Lietuvos džiazui .

Bilietus platina Bilietų pasaulis


Parašykite komentarą