“Biplan” dvidešimtmetis: kad gyventi būtų geriau

Prieš daugiau nei dvidešimt metų Didžiąją Britaniją užvaldė britpopo banga. Radijo topuose karaliavo Blur, Oasis ar Pulp. Lietuvos muzikantai šį stilių perėmė praėjus keletai metų. Tiesa, lietuvių atliekamą muziką britpopu vadinti galime tik iš dalies. Šio stiliaus ryškiausia figūra, mano manymu, tapo grupė Biplan, kuri vėsų lapkričio 27 – osios vakarą pakvietė į gana šiltą koncertą „Forum Palace“ klube „Galaxy“.

Būtent dvidešimt metų praėjo nuo tos dienos, kuomet pasaulį išvydo Biplan pavadinimas. Kukliai grupė apie pirmuosius žingsnius scenoje kalba iki šiol. Tačiau atsitiktinimų ar veikiau nuoširdaus darbo dėka šiandien jie gali pasigirti vienos žinomiausios grupės Lietuvos muzikinėje padangėje statusu. Ir, beje, vienos kokybiškiausių. Bet dabar apie patį renginį.

12309972_920386581390387_954769625034648031_o

Tai, kad renginiui buvo ruoštasi kruopščiai, matyti iš dekoracijų ant scenos, kviestinių svečių vienai ar kitai dainai bei pilnos salės žmonių. Reklama suveikė, apie Biplanų jubiliejų žinojo visi. Po trumpo intro scenoje pasirodė ir vakaro kaltininkai – lietuviškieji pusbroliai, beveik Gallagheriai Maksas ir Olegas kartu su būgnininku Aleksandru bei boso gitaristu Seržu. Dvidešimtmečio koncertuose garsą pagyvino ir pučiamųjų trijulė.

Olego gebėjimai be perstojo šypsotis mane, tiesa sakant, lengvai šokiravo. Kaip visada gera nuotaika dalinosi ir charizmatiškasis Maksas, kuris pertraukas tarp dainų palydėdavo viena ar kita istorija iš grupės gyvenimo. Keista, bet net gana ne trumpi intarpai nebuvo kažkas iš „o tada tai buvo laikai“ srities. Tiesa sakant, buvo net įdomu.

12273575_920387034723675_8559494582091534964_o

Vakaro programa įsibėgėjo nuo pat pradžių, vienas po kito pasipylė hitai. Prisiminimai aplankė ir po keistų „Seksodromų“, „Ketvirtadienio“. Tik viena ausimi prieš tai buvau nuklausęs naujesnio hito „Kapitonai“ ar dar mano paauglystę menančio „Šok ir nesustok“. Baladė „Amore“ girdėta tik iš televizoriaus, tačiau esminėmis Biplan dainomis visiems laikams išliks „Londone“ ir turbūt „mažiausiai“ visiems pažįstama „Labas rytas“. Na, ir naujai atgimę „Kino filmai“ tapę vadovėliu į kino istoriją šių eilučių autoriui (įdomu tada buvo, kas ta Marilyn Monroe ar Sophia Loren).

Kad grupė aktuali ir šiandien liudijo itin įvairaus amžiaus auditorija. Nuo vos vaikščiojančių pyplių iki jau neprastai įšilusių keturiadešimtmečių nedrąsiai prisimenančių pirmąjį grupės koncertą profsąjungų rūmuose. Panašu, kad Biplanai tvirtai stovi Lietuvos pop roko Olimpe. Džiugu ir tai, kad koncerte nebuvo matyti jokios „chaltūros“ ir viskas daroma tikrai nuoširdžiai ir su meile. Tai liudijo ir lyg užsakyta jau minėta Olego šypsena. Mėgautis būvimu scenoje net po dvidešimties metų pavyksta tikrai ne kiekvienam. Dažnai ir dešimtmetis atneša dideles egzistencines kančias.

12291276_920387111390334_4563159563073686288_o

Lietuviškieji Oasis ar su kuo juos belygintum. Lietuvai jie reikalingi. Ypač šiandien. Nepatinka muzika? Nieko tokio. Tačiau šalies patriotas negali ignoruoti fakto, kokią įtaką rusakalbei bendruomenei Biplanai turi šiandien. Žinoma, kad kalbu apie jų veiklą agresyvėjančios Rusijos politikos kontekste. Šviečiamoji veikla, kurią jie vykdo rusakalbių bendruomenėse, šiandien yra reikalinga kaip oras. Ir smagu, kad tai daro Lietuvą iš tiesų mylintis žmonės, kurių tautinis pradas vis dėlto nėra lietuviškas.

Ačiū už tai, kad esate. Belieka tik konstatuoti koncerto metu į galvą atėjusią mintį – jeigu visi atlikėjai grotų ir kurtų taip, kaip tai daro Biplanai, šiandien gyventumėm nepalyginamai geriau ir visuomenė šypsotųsi nepalyginamai daugiau.


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą