Kultiškiausi 2016-tais: ALBUMAI (Vitalijaus top-16)

Liko vos keliasdešimt puslapių iki kol užversime paskutinįjį 366-ių puslapių knygos lapą ir pavymui, mosikuodami nosinaitėmis bei braukdami ašarą, išlydėsime Ugningąją Beždžionę, o plačiai atlapoję duris, su duona ir druska ant padėklo, pasitiksime Ugningąjį Gaidį. Vadinasi pats metas atsigręžti atgal, įvertinti ką mums davė bepraeinąs metų ciklas. Taigi, gerai iškrėtęs skrynią, kurioje tūnojo šiais metais išleisti albumai, gaudžiant fanfaroms pranešu, kad geriausiųjų 2016-ųjų metų muzikos įrašų titulus susižeria šie darbai todėl, kad…

P.S. Albumų numeracija yra atsitiktinė ir neturi jokio hierarchinio ryšio.

HOM002LP__87089.1448984918.1280.1280

1.  Ulver “ATGCLVLSSCAP”

…prieš maždaug dvidešimt metų nustojo groti black metalą ir pasinėrė į eksperimentus, kurių dėka gimė ir šis fantastiškas įrašas naktimis gramzdinęs į kosmoso platybes.

 

 

1000x1000

2.  Kitchie Kitchie Ki Me OAre You Land or Water

…skambant pirmam kūriniui kilęs noras prasisagstyti otkutiūrinius marškinius ir išbėgti į „Exit“ šokių aikštelę greitai buvo numalšintas kraut/psycho roko garsais privertusiais patogiai įsitaisyti ir lėtai lėtai plaukti besimėgaujant pačiu procesu nė negalvojant apie jokį galutinį tikslą.

 

 

Cult-of-Luna-and-Julie-Christmas-Mariner-800x800

3.  Cult of Luna / Julie Christmas Mariner”

…apgaubia klausantįjį romantine aureole, bet vos tik lieka akimirka iki to, kol prisirpusiomis uogomis dvelkiančios josios lūpos prilies tavąsias, staiga suduoda galingą antausį per tavo taukuotą skruostą.

 

 

da

4.  Death Angel “The Evil Divide”

…seniesiems thrasho mohikanams tampant pavargusiais herojais, jojančiais ant paskutinį atodūsį pasiruošusio atiduoti žirgelio nugaros, Mirties angeliukas dar veržiasi tolyn į priekį pasikinkęs tikrai neblogą ristūną.

 

 

b4d0fcbe

5.  Swans “The Glowing Man”

…per savo kūrybą nukelia klausytoją į visiškai kitą dimensiją, kurioje esi priverstas nusiimti turimas kaukes, tapti vėlei meluoti nemokančiu vaiku ir tête-à-tête stoti į akistatą su pačiu savimi.

 

 

Vektor-Terminal_Redux

6.  Vektor Terminal Redux”

…kuomet visas new wave thrash metal aklai kopijuoja savo dievukus bei tvatija iki skausmo žinomus riffus, „Vektor“ suka savais keliais ir po albumo perklausos priverčia pasijusti lyg senas kaubojus tau būtų nurėžęs skalpą.

 

 

shh026cd-600

7.  Black Bombaim & Peter Brotzmann

„Black Bombaim“ nesugalvojo įkalti dar vieno nuobodaus į 70-80-ųjų laikus orientuoto roko albumo, pasmerkto rinkti užmaršties dulkes, bet pasikvietė laisvojo džiazo ikoną Peterį Brötzmaną ir labai skoningai viską atmiežė klykaujančio saksofono partijomis.

 

 

FRONT

8.  Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny

…nepriekaištingai valdo kūrinių tėkmę ir nepasiduoda kraštuninumas išlaikydami meistrišką balansą tarp labiau klasikinio džiazo ir kiek inovatyvesnių jo formų.

 

 

37929_18

9.  Fire! Orchestra “Ritual”

…ant džiazo pamato surentė ištaigingą psichodelinę pilaitę, kurioje vyksta Alejandro Jodorowskio juostų vertos apeigos. Be kita ko, verta priminti, jog po „The Thing“ pasirodymo šių metų „Vilnius Jazz“ festivalyje buvo užsiminta, kad kitais metais „Fire!Orchestra” galbūt sudrebins ir Lietuvą.

 

 

A10314Q0000468519Z

10.  Fire! She Sleeps She Sleeps”

…ugnis netekusi orkestro tampa nauju dariniu, kurio kiekvienas perkusijos garsas, kiekvienas saksofono pūstelėjimas bei kiekvienas boso stygos timptelėjimas prasismelkia gilyn ir suvirpina sielą it žvarbaus vėjo gūsis, prasmukęs pro palto atlapą, mūsų kūną.

 

 

airbag-disconnected-104226

11.  Airbag “Disconnected”

…dažnai lydėdavo vakarais keliaujant namo ir todėl, kad alsuodami pinkfloydiška dvasia netampa visišku copy-paste produktu, o neša savyje šį tą originalaus.

 

 

splean-kluch-k-shifru

12.  Сплин Ключ к шифру”

…visuomet pasižymėmjo labai gerais tekstais, bet šįkart tekstams akomponuoja ir puiki muzika, ko praėjusiuose darbuose, bent jau man, trūko.

 

 

37936_18

13.  Spunk “Still Eating Ginger Bread For Breakfast”

…į pasaulį paleido muzikinį Festo diską, kurį kaip ir 1908 m. Kretoje archeologo Luigi Pernier aptiktąjį, esame bejėgiai iššifruoti. Tačiau tame paslaptingame, tirštame garsų gobelene slypi neaprėpiami patirčių horizontai.

 

 

au9062

14.  Swedish Mobilia “It’s Not Jazz, It’s Worse”

…pažeria ant grindų šimtus įvairių formų bei dydžių lego kaladėlių, meta šiukšlių dėžėn bet kokias instrukcijas, ką iš jų vertėtų sudėlioti ir, pasikliaudami tik savo intuicija, sukonstruoja abstrakcionistinę garsų skulptūrą.

 

 

CS626144-01A-BIG

15.  Radian On Dark Silent Off”

…preciziškai ir steriliai, nelyginant patyręs patalogoanatomas, išpreparuoja klausytojo smegenėles roko, elektronikos ir džiazo garsais.

 

 

Bez_mezh_2016

16.  Океан Ельзи “Без меж”

…atskleidžia ukrainiečių kalbos grožį bei todėl, kad sugebėjo nenublankti prieš savo pirmtaką „Земля“, nors jau atrodė, jog ištrūkti iš pastarojo albumo šešėlio vargiai pavyks.


Žymos:, , , , , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą