Fiodoras Svoločius („Theodor Bastard“): „Mes nesidomime politika ir apie ją NIEKADA nekalbame“

Theodor Bastard tai rusų ethno-synth-rock-electronic-dream-pop grupė, kuri birželio 8-tą, ketvirtadienį surengs koncertą LOFTO Menų Fabrike. Grupės vadybininkas Artūras Firyulinas man parašė užklausimą ar negalėčiau kažką apie juos parašyti? Pasiūliau pasikalbėti. Apie metafiziką, apie filosofus ir mėgstamiausius režisierius, Theodor Bastard kūrybinį procesą – trumpas ir paprastas interviu Jūsų dėmesiui su grupės lyderiu Fiodoru Svoločiumi! Ir iki susitikimo sielos maudynėse su „niekšeliais“ Lofte, kaip minėjau birželio 8-tą dieną.

Jūsų kūryba dvelkia mistika, paslaptimi ir dvasingumu. Norėjau paklausti; ar jūsų muzika gimsta iš vidinės / išorinės metafizinės pajautos ar tai yra tiesiog jūsų neišmatuojamos fantazijos vaisius?

Mes visi gyvenantys šioje planetoje esame susieti su metafizine pajauta, dvasiniu pasauliu! Tai tiesiog neišvengiama. Štai tarkim pas Danilą Andrėjevą „Pasaulio rožė“ parašyta vienaip, Fiodoro Sologubuvo „Mažasai demonas“ kitaip, gi Carlosas Castaneda savo knygoje „Don Chuano mokymas“ pateikia trečiąją interpretaciją. Visi neišvengiamai turime dvasinės pajautos laukus, sistemą ir absoliučiai kiekvienas turime gebėjimą pajusti nuostabiausias, taip vadinamas, „vibracijas“. Tik tiek – kaip tą pajautą mes pajusime, viskas priklauso nuo mūsų pačių, t.y. nuo to, kuo mes esame užpildyti ir kuo mes leidžiame save užpildyti.

Apie ką yra jūsų dainos? Jūs sekate pasakas, užduodate klausimus ar dalinatės išmintimi?

A. Šopenhaueris kažkada išmintingai pasakė “Kuomet aš klausau muzikos, man atrodo, kad mano gyvenimas ir visų kitų gyvenimai yra sapnas Didžiosios Dvasios – geras ar blogas, bet mirtis yra mūsų išsilaisvinimas, tame tarpe ir Jos.” Tad man būtų sunkiau dar kažką prie to pridurti apie ką mūsų dainos – greičiausiai tik paantrinti, kad jos yra Didžiosios Dvasios sapnas. Taip mes jas suvokiame ir interpretuojame.

Papasakokite apie savo kūrybinį procesą. Tarkim Jūsų “Oikoumene” albumas buvo surištas su Antikine Graikija, jame panaudojote Afrikietiškos Benga kalbos žodžius.

Na… Mes gyvename Interneto ir globalių komunikacijų amžiuje. Albume “Oikoumene” tu gali išgirsti Julieną Jaboc – prancūzų kilmės dainininkę iš Benino. Taipogi “Fun-da-Mental” – britų multikultūrinę grupę, kurios nariai yra kilę iš Pakistano ir Pietų Afrikos. Ir, manau, kad tai nuostabu, nes Interneto dėka tu dabar turi neišmatuojamas galimybes susirišti su galybe įdomių, talentingų ir nuostabių žmonių, kurie kuria pašėlusius dalykus! Be to, po kūrybinių susikirtimų mes likome draugai, tai svarbiausia!

Kokie yra Jūsų Dievai ir demonai?

Dievai ir demonai? Jų pas mus – Legionas, nes Dievų mes turime daug! O jei rimtai, tai tu klausi klausimą apie labai subtilų dalyką, kuris juk nėra ir nebus niekada suvoktas ar apibrėžtas. Mano požiūris yra panašus į kvantinės fizikos poziciją, kuri tą ir teigia. Bei kaip Wolfgangas Paulis sake: fizinės ir metafizinės plotmės – tai tiesiogiai viena su kita koreliuojančios paradigmos.

Iš kokių išminčių ar filosofų jūs semiatės išminties?

Ludwigas Wittgensteinis, Edmundas Husserlis, Sørenas Kierkegaardas, Carlas Gustavas Jungas, Carlosas Castaneda ir Yegoris Letovas – jie yra pagrindiniai.

O kaip dėl filmų? Kokie yra jūsų mėgstamiausi?

Jų tiek daug..! Grupėje daug narių ir mes turime daug favoritų. Tačiau galiu išskirti šių režisierių darbus: Andreijus Tarkovsky‘is, Sergejus Parajanovas, Alejandro Jodorowsky‘is, Ingmaras Bergmanas, Davidas Lynchas. Bei Josas Stellingas ir Hayao Miyazakis.

Ką jūs manote apie politinę situaciją jūsų šalyje? Krymo aneksija, Ukraina, Nemcovo nužudymas…

Mes nesidomime politika ir apie ją NIEKADA nekalbame.

Šiemet Rusija švenčia taip vadinamą Juodąją Sukaktį – 100 metų Totalitarizmo. Net Depeche Mode ta proga sukūrė video klipą “Where’s The Revolution?” su aliuzijomis į Lenino 1917 metų Bolševikų Revoliuciją. Tai kada pagal jus ir ar bus Rusijoje permainos?

Aš labai tikiuosi, kad revoliucijos neprireiks… Nes kiekviena revoliucija, juk tai tik dar vienas kraujo praliejimas. Tai katastrofa ir dar vienas kažkam naudingas žaidimas. Visuomeninis progresas turi vykti vidiniais resursais ir palengva, per evoliuciją ir dvasinę pajautą, o ne per fizinę prievartą ar socialines priematas. Kai kurie šio požiūrio aspektai buvo aprašyti Fiodoro Dostojevskio novelėje “Demonai”.

Kitąmet Rusijoje vyks Pasaulio Futbolo Čempionatas. Eisite į stadioną palaikyti saviškių?

Mes, kaip ir politika, visiškai nesidomime futbolu. Manau visatoje yra kur kas įdomesnių ir svarbesnių užsiėmimų nei stebėti kaip 22 prakaituoti vyrai vaikosi vieną kamuolį ant žaliosios vejos.

Kokios yra idealios Theodor Bastard atostogos?

Idealios Theodor Bastard atostogos?! Naujo albumo kūrimas, TAIP ir nekiTAIP!

BLITZ:

  1. Johnas Lennonas ar Viktoras Cojus? – Yegoris Letovas.
  2. Pilnatis ar saulės šviesa? – Pilnatis.
  3. Egipto civilizacija ar Antikinė Graikija? – Kimerų Imperija.
  4. Billas Gatesas or Steve’as Jobsas? – Alanas Turingas.
  5. Biblioteka ar teatras? – Teatras.
  6. Jamesas Bondas ar Agentas Cooperis? – Vladimiras Šarapovas.
  7. Eifelio Bokštas ar Laisvės Statula? Angkoras Watas.
  8. Svajoti skambiai ar priimti realybę? – Svajoti skambiai.
  9. Žodžiai ar muzika? – “Žodis išmestas iš dainos – sugadina dainą!” (Rusų patarlė)
  10. Sankt Peterburgas ar Vilnius? – Karelija.

Žymos:

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą