5 įdomiausi 2018-tų metų filmai apie organizuotą nusikalstamumą

Nežiūrėjau „Gotti“, nes prastai vertinamas; „Sicario 2: Soldado“ ir taip visi matė (tad dėl to čia jis neapžvelgiamas); „Mylintis Pablo“ man patiko, bet jis irgi visų matytas. O, tarkim, labai gerai vertintą ir mano itin norėtą pamatyti Britų „Chinatown London“ (apie Jungtinės Karalystės organizuotą nusikalstamumą) Amazon Prime Video yra užribojęs lokacijų teisėmis. Šiaip ar taip, rinkau į šį sąrašą nestandartinius filmus, kad nevyrautų jame vien Holivudinė standartinė produkcija. Ir, kad veiksmas nesisuktų vien apie Kolumbietiškus narkotikų kartelius. Bei, gaila, neradau (gerų) juostų apie rusų, balkanų ar, minėtų, britų šalių banditus.

Cocaine Godmother: The Griselda Blanco Story / Kokaino krikštamotė: Griseldos Blanko istorija (JAV, režisierius Guillermo’as Navarro)

Kino filmų apie narkotikų kartelius yra tiek, jog it iš prūdo užveistus karosus rankomis semk net be meškerės. Tačiau ši TV juosta yra ypatinga dviem aspektais – joje pasakojama tikra istorija apie karteliui vadovavusį ne vyrą, o moterį; bei ji, mano subjektyvia nuomone, yra nuostabi pagrindinės aktorės Catherine‘os Zeta-Jones pasirodymu – ji juostoje tiesiog žiba. O ir pats filmas, istorija, jos vystymas – man pasirodė verta aukščiausių balų. Atskleidžiamas pagrindinės veikėjos kompromisinis žiaurumas (jei moterys valdytų pasaulį būtų geriau?); patiko, kad juostoje nėra tokio tipo filmams per dėm didelio romantizavimo; bei tiesiog juosta sukalta tvarkingai, istorijos dėstymas pateikiamas patraukliai, ko padarinyje 100 minučių trukmės bio-epas susižiūri be tokių katalizatorių pagalbos, kaip Facebooko tikrinimas ar ėjimas prie šaldytuvo alaus.

Įvertinimas: 8/10
Verdiktas: rekomenduoju pažiūrėti, tiek dėl Catherine’os Zeta-Jones vaidybos benefiso, tiek dėl ne apie vyrą narko-krikštatėvį pasakojamos istorijos.

 

Patser / Gangsteriai (Belgija, režisieriai Adilas El Arbi‘is ir Bilallas Fallahas)

Kokia nurautai smagi dar viena, tikrais įvykiais paremta, istorija! Apie kokaino kartelių karus vykusius Belgijoje, Antverpeno mieste ir Olandijoje 2010-taisiais metais. Tai pasakojimas apie 4 paauglius (3 vaikinai ir 1 mergina), kurie nuo ankstyvos vaikystės, visą gyvenimą buvo geriausi draugai (it vienas kumštis). Sulaukę pilnametystės jie gyvena nuo algos iki algos, išvežiodami picas ir svajoja būti turtingais, bei kietais gangsteriais. Galop, proga pasitaiko, kai į piceriją, pas jų dėdę, atvyksta rajoną kontroliuojantis kokaino baronas ir kadangi dėdė be picų kepimo, dar visą gyvenimą užsiima marokietiško hašišo platinimu – pasiūlo jam įsitraukti ir į kokaino verslą. O toliau ši kino juosta – pats smagiausias pasivažinėjimas neoninėmis šviesomis išpuoštais atrakcionų parko kalneliais – neverta net pradėti kažką toliau porinti, o, tiesiog, rekomenduoju.

Įvertinimas: 10/10
Verdiktas: Labai geras, dviejų su virš valandų, laikas – garantuotas. Plius, ne Holivudinis pastatymas garantuoja ir tokį dalyką, kaip Europinį cinkelį.

 

Dokjeon / Tikintysis (Pietų Korėja, režisierius Lee Hae-youngas)

O čia – labai savotiška kino juosta. Tačiau savo savotiškumu – smagiai paperkanti, na, bent jau tam kartui. Kino filme pasakojama, vėl gi, apie narkotikų kartelius, tik čia jau dalyvauja Yakuza. Istorija čia išgalvota, o ir jos pateikimas – alsuoja rytietiškai kreiva fantasmagorija. Kuo tai pasižymi? Kad bylą tiriantys pareigūnai vaizduojami kaip sunkiai emocijas tramdantys ir, atrodytų, per daug nenatūraliai ar neadekvačiai tokioms pareigoms besielgiantys ir tyrimą vystantys, tiriantys. Visgi, ši Pietų Korėjos juosta išlaiko dėmesį iki pat pabaigos. Kuo? Nes jos metu, ją bežiūrint, galvoje vis besispardo klaustukas – tad kuris gi yra tas „Misteris I“, kaip jis atrodys? Kurio niekas nėra matęs ir, kuris „yra velnias, monstras ir nepamatuojamo žiaurumo archangelas“.

Įvertinimas: 6/10
Verdiktas: rekomenduoju pažiūrėti tiems, kuriems norisi kvaikštelėjusio kreivumo ar šiaip, kurie yra persisotinę romantizuotos Holivudo produkcijos.

 

The Outsider (JAV, režisierius Martinas Peteris Zandvlietas)

Kritikų supeiktas, tačiau daugumai įprastų žiūrovų (ne išimtis ir man) – labai gerą įspūdį palikęs kino filmas. Pasakojama jame apie post Antro Pasaulinio Karo Japoniją ir vieną iš Amerikiečių karių, kuris įsilieja į vietos organizuoto nusikalstamumo Yakuza šeimą. Atmosferiška, estetiška, patraukli vizualiai ir vaidybos, bei pastatymo prasme, puikiai sukalta, įdomi istorija. Su rimtu finalu ir puikiu Jared Leto vaidmeniu.

Įvertinimas: 9/10
Verdiktas: velniop kritikus!

Den Of Thieves / Banko grobikų medžioklė (JAV, režisierius Christianas Gudegastas)

Ši juosta nėra tiksliai apie, taip vadinamą, organizuotą nusikalstamumą, nes ji yra apie bankų grobikus, o tai yra visai kas kitka. Tačiau padarykime jai išimtį, nes filmas šis vertas aukščiausių įtempto veiksmo, kriminalo tipo žanrų, bei geros vaidybos, montažo, kastingo, operatoriaus, scenaristo darbo ir pan.; balų. Ir jei aprašytas P. Korėjos filmas „Tikintysis“ žiūrisi neadekvačiai, tai šioje juostoje – viskas rimta. Rimti, nesicackinantys, bei tikslūs grobikai ir be formalių nesąmonių besielgiantys, su laisvo elgesio merginomis laisvalaikį leidžiantys, tatuiruoti ir raumeningi vietos copai, su charizmatišku šerifu priešakyje (akt. Gerardas Butleris). Pirmieji sumasto kaip apiplėšti, iki tol niekieno sėkmingai neapiplėštą, federalinių rezervų banką, kiti gi – juos medžioja. Juostoje pilna netikėtų siužeto vingių, įtempto veiksmo, bei šiaip šeimyninės dramos. O be superiškai šerifą įkūnijusio G. Butlerio, čia vaidina ir Ensonas „50 cent“ Levoxas, bei reperio / aktoriaus Ice Cube sūnus O’Shea Jacksonas Jr.

Įvertinimas: 9/10
Verdiktas: Kieti ir charizmatiški personažai, sudėtingas ir suktas apiplėšimo planas, bei, tokioms juostoms, būdingas netikėtas, rafinuotas finalas.


Žymos:, , , , , ,

SUSIJĘ:


2 komentarai:


Parašykite komentarą