Aušrinė Armonaitė (Laisvės Partija): „nūdienoje yra labai daug prisitaikymo, pataikavimo, mažai tiesos sakymo ir dar mažiau drąsos“

Aušrinė Armonaitė, kaip žinia, yra šviežios, bet jau gan gausų palaikančių žmonių ratą turinčios Laisvės Partijos pirmininkė.

Ji yra jauna, žavi, bet aiški ir gana konkreti. Atliktas šis interviu buvo telefonu, o ten kokių debatų nežiūrėdamas – nežinojau koks bus pokalbis. Gavosi, kaip minėjau gan konkretus ir aiškus, be didesnių mažybinių nulaviravimų, pokalbis. 

Apie tai, kas pagal Aušrinę, geriausiai suvaldė Lietuvoje COVID-19, apie tai kokia ji yra pirmininkė ar šiaip krepšinio sirgalė, paliesta buvo ir, žinoma, kanapių tema, bei ji nei kiek ne pasimetė, kai uždaviau jai klausimą apie… Skaitykite! 

Laba diena, Aušrine. Pirmas klausimas: vasara baigėsi, covid-19 kaip nesitraukė, taip nesitraukia, artėja rinkimai, o žiūrėkite tuoj ir Kalėdos. Kuo jūs šiuo metu esate labiausiai gyva?

Na, dabar labiausiai esu gyva bendravimu su žmonėmis. Tą darau, tiesą sakant, nuo ryto iki vėlaus vakaro ir darbo dienomis, ir savaitgaliais. Pristatinėjame Laisvės Partijos pasiūlymus Lietuvai, tiesą sakant, tokius pasiūlymus, kurie tinka ne dabarčiai ar rinkimams, bet dešimtmečiui į priekį. 

Corona praeis, tik jinai apnuogino pamokas, kurias mes turime išmokti. Vasara taip pat vėl ateis.

Covid-19 – bene kiekvienas turi savo nuomonę apie tai, kaip tvarkomasi su šia globalia situacija mūsų šalyje. Kam jūs nuoširdžiai pritariate ką valdantieji gerai padarė tvarkantis su covid-19 ir pridėkite nuo savęs ką jūs nuo esamo momento darytumėte, kad visiems, jei įmanoma, būtų kiek įmanoma geriau?

Gal pradėčiau nuo pozityvo, bet negalima to, manau, būtų priskirti valdantiesiems. Vieną iš tų pergalių pirmą bangą suvaldant, visų pirma buvo žmonės, kurie buvo atsakingi. Jie prisidėjo vienas prie kito padėdami kaimynams, šeimai ar dar kitiems. 

Taip pat verslas sutelkė šimtus tūkst. Eurų tam, kad būtų nupirktos trūkstamos kaukės, medicininės priemonės medikams ir kiti būtini dalykai. Na, ir žinoma, patys medikai, jie buvo susitelkę ir atidavė visas jėgas šiai krizei valdyti. Man atrodo, mūsų pilietinė visuomenė, tai ir buvo pagrindinės priežastys, kodėl mums pavyko suvaldyti pirmąją bangą.

Ką buvo galima daryti kitaip? Daugiau įsileisti tos privačios iniciatyvos – ar tai būtų privatus sektorius medicinoje, pasitelkiant privačias klinikas ir privačias laboratorijas tiriant, nes iš pat pradžių tai buvo visiškai ignoruojama.

Taip pat daugiau dialogo su žmonėmis, nes man atrodo reikia pasitikėti visuomene ir, manau, valdžia turi transliuoti tą pasitikėjimą ja, o ne bauginti daugeliu draudimų, baudimų ir gazdinimų.

Grįžkime prie jūsų. Papasakokite apie save. Esate gana jaunos politinės jėgos Laisvės Partijos pirmininkė. Kokia ta pirmininkė? Tiek kaip žmogus, tiek kaip vadovas, tiek kaip, tarkim futbolo ar krepšinio sirgalė?

Am, geras klausimas. Na, pačiai apie save kalbėti keista, bet jei toks klausimas… Esu aktyvi, reikli sau pirmiausia ir komandai bei esu tokia pati ir sirgalė (juokiasi).

Manau politikoje svarbu sakyti tiesą, nebijoti sakyti jos ir būti drąsiems, ko dabar, man atrodo, trūksta Lietuvos valdžiai. Manau, jei tu turi savo įsitikinimus, tai turi juos ir atstovauti, o ne pataikauti kitiems. Man atrodo, nūdienoje yra labai daug prisitaikymo, pataikavimo, mažai tos tiesos sakymo ir dar mažiau drąsos.

Jūs, beje, baigėte tai ko aš nebaigiau – fortepiono klasę muzikos mokykloje! Papasakokite apie savo patirtis muzikos mokykloje ir tai, kaip ši muzikali jūsų asmenybės pusė reiškiasi dabar?

Baigiau fortepiono klasę, nors iš tiesų tikrai nebuvo lengva, nes irgi mąsčiau apie metimą muzikos mokyklos. Tarp kitko, tėvai leido tą daryti, tačiau nusprendžiau tęsti ir baigti.

Muzikinis išsilavinimas, kaip tas papildomas išsilavinimas, manau, suteikia platesnį požiūrį. Ne tik fortepiono pamokos, bet ir solfedžio, muzikos istorijos, teorijos pamokos. Visa tai išugdė meilę muzikai ir labai įvairiai – nuo klasikinės iki šiuolaikinės.

Apskritai, ne grojau labai ilgai fortepionu – pabaigus muzikos mokyklą grojimas tuo ir baigėsi. Tačiau įdomiausia buvo tai, kad per karantiną kažkaip norėjosi ištrūkti į kitą pasaulį ir patirtį mano kasdienybėje, tad nutariau sugrįžti prie pianino ir netgi įsigyjau pianiną, ko padarinyje sugrįžus įgūdžiams, jau galiu sugroti ne vieną kūrinį, kas man buvo iš ties nuostabus dalykas.

O kokia dar muzika be klasikinės jus užveda, įkvepia ir t.t.?

Am, klausau labai įvairią muziką. Tiek šokių muziką, kaip, sakykim dubstep bei žinoma įvairią Pop muziką ar, taip vadinamą, šiuolaikinę muziką. Iš tikro, kiekvieną dieną pradedu ir užbaigiu muzika. 

Ar turite savo kokį nors mėgstamiausią kūrinį? 

Tikrai negalėčiau išskirti kažkokios konkrečios dainos

Jūsų kolega / konkurentas Viktoras Uspaskich teigė, kad tas yra tinkamas būti politiku, kuris prieš tai sukūrė darbo vietas Lietuvos žmonėms. Gi jūs 10 metų ne atlyginama savanoriavote įvairiose organizacijose! Jūsų komentarai, ties šiuos gan priešingus aspektus. 

Na, aš manau, kad politikų užduotis yra sukurti aiškias ir visiems vienodas taisykles, kad žmonės galėtų geriausiai save atskleisti.

Tie, kurie sugeba kurti darbo vietas, naujus produktus ar idėjas, kad jie tai darytų. Tie, kurie gali savanoriauti, prisidėti prie savo bendruomenės ir, na, valstybės kūrimo savanoriškais pavidalais, kad jie irgi tą darytų.

Man atrodo, kad svarbiausia yra pasitikėti žmogum, leisti jam veikti. Ne siekti kažkaip kontroliuoti, biurokratizuoti, o tiesiog leisti atsiskleisti. Tad, man atrodo, toks turėtų būti politikų tikslas.

Laisvės partija. Ne per seniausiai pasirodė pirmas jums skirtas Dviračio Žinių video, kuriame kokius 35 kartus nuskambėjo žodis kanapė. Jūsų siekis būtų įrodyti tai žmonių daliai, kad Laisvės Partija yra kur kas daugiau nei ši etiketė ar jūs, priešingai, turite tvirtą savo krypties ir vertybių stuburą ir tarytum edukuojate žmogų rytojumi, o ne jį penite plokščiais duona / dešra pažadais?

Na, visų pirma, Laisvės Partija turi daugybę idėjų. Tačiau, žinoma, vienas iš mūsų pasiūlymų yra kanapių reguliavimo reforma ir natūralu, kad kažkas iš to šaiposi, kažkas iš to daro parodijas ir tai yra natūralu.

Kažkam tai galbūt nepatinka, o kažkam tai yra svarbiausias klausimas, jeigu paimsime onkologinius ligonius, kurie turi epilepsijos problemų ar autizmą – tau reikia kanapių medicinoje.

Jei tu esi jaunas žmogus, kuris, na, nežinau, kartą parūkeęs žolės ir  gauna baudžiamojo kodekso įrašą visam gyvenimui ir negali siekti karjeros aviacijoje ar policijoje, teisėsaugoje ir pan. Tau yra uždaryta daugybė kelių ir tokių žmonių yra tūkstantis kasmet, tad, man atrodo, tai yra gana didelio skaičiaus grupės žmonių dalis, kuriems tas aktualu.

Tad čia yra rimta tema, kažkam iš to yra juokinga, o man atrodo apie tai privalu kalbėti ir spręsti problemas.

Vakar pas jus užmačiau vieną komentarą „ką žadate yra super, programa ir viskas pas jus jėga, bet dėl gėjų santuokų ir įvaikinimo nepritariu, o šiaip tikrai balsuočiau, esu dėl to parengęs siūlymus, rytoj per konferenciją padiskutuosime.“ Tad kaip būna tokiose diskusijose?

Nebūna diskusijų. Nes tai paprastai būna netikra Facebook anketa, už kurios slepiasi koks nors trolis.

Jūs savo programoje, svarbiausiu prioritetu laikote švietimo sistemą, jos tobulinimą. Bet štai be kalbant telefonu man su savo busima žmona, ji prasitarė, kad jos dukra vietoje 3 fizinio lavinimo pamokų, turi vos vieną iš testą. Veiksmas – Vilnius, jūsų zona, tad Jūsų komentarai? 

Na, tai taip pasakysiu, kad ugdymo sritis yra vienas pagrindinių darbų, ką mes turime peržiūrėti ir atnaujinti. Visas bendrojo lavinimo pamokas atnaujinti susitelkiant į šiuolaikinės realijas ir ypač, noriu pabrėžti, kūrybiškumo ugdymą.

Gi fizinis išsilavinimas yra itin svarbu, nes reikia, kad vaikai būtų sveiki, kad jie turėtų sveikus įpročius sveikus, o judėjimas būtinas visiems, kalbu ir apie suaugusius (šypsosi).

O kas dėl to konkretaus jūsų atvejo, manau, turi tai išsispręsti pati mokykla tikslingai planuodama laiką.

Ko labiausiai nekenčiate ir ką labiausiai mylite, bei kodėl? 

Am, OK, mėgstu rezultatus, mėgstu humorą, gera vaibą, draugišką aplinką ir šiaip pozityvumą, optimizmą. Tai man svarbios dalytės.

Nemėgstu pesimizmo, nemėgstu bambejimo, statymo automobilio ten kur jis neturėtų buti. Va, taip gal. (šypsosi)

Paskutinis klausimas: jei pagautumėte auksinę žuvelę, ko jos paprasytumėte? 

Nežinau… (juokiasi) Gal paleisčiau auksinę žuvelę ir palinkėčiau sėkmės..? Netgi vaikystėje, kai zvejodavau gal labiau norėdavau, kad niekas neuzkibtu, nes man buvo gaila… (šypsosi)

Nežinau, manau, žmogus pats viską gali pasidaryti, pats viską pasiekti, bet, na, gal auksinės žuvelės paprasčiau sveikatos savo artimiesiems ir, am, tiek.

BLITZ:

  1. Krepšinis ar futbolas? Krepšinis. 
  2. Kaimas ar miestas? Mmm, nežinau… Žiemą – miestas, vasarą – kaimas. 
  3. Dviratis ar baidare? Dviratis. 
  4. Depeche Mode ar Pink Floyd? Depeche Mode. 
  5. Svajoti ar įgyvendinti? Am, ir svajoti, ir įgyvendinti. 
  6. Vinilo plokštelė ar Spotify? Plokštelė! 
  7. Meilės laiškas ar Nepriklausomybės Aktas? Nepriklausomybės aktas. 
  8. Filosofuoti ar melstis? Am, nežinau, filosofuoti gal? 
  9. Kristus ar Nyčė? Jėzus Kristus. 
  10. Kanapė ar vynas? (nusikvatoja) Na, tai kanapė šiuo atveju! 

Parašykite komentarą