Kultiškiausi 2020: LIETUVIŠKOS DAINOS (Top-10)

Kokios lietuviškos dainos labiausiai buvo sukamos Kultūrnamio diskotekų grojaraštyje šiemet? Atsakymas su nuorodomis ir keliais žodžiais štai žemiau.

10. Jurga „Kelionė laiku

Jurga galop išleido puikų albumą, kuris, išduodant paslaptį iš anksto, puikuosis gana aukštoje Kultiškiausių lietuviškų metų vinilų tope. O ši daina, nors ir nėra toks super hitas, kaip „Nebijok“ ar „Rykliai ir vilkolakiai“ ar “Instrukcija” tačiau viena tų, kuri sudaro visą puikaus albumo visumą.

9. Monika Liu „Vaikinai trumpais šortais“

Pačioje praeitų metų pabaigoje pasirodęs singlas abejingo nepaliko nei vieno. Tas retro skambesys, tas nuostabus vokalas, ir tie, aha, žaismingi kūrinio žodžiai. Gaila Monika Liu vietoje pilno metro vinilo išleido EP, ko padarinyje ji nepapuls į Kultiškiausių lietuviškų vinilų topą.

8.  Baltasis Kiras „Mėtų arbata

Iš pradžių kiek prėską įspūdį palikęs Baltojo Kiro vinilas „Tekančiom upėm“, palaipsniui buvo traukte ištrauktas dviejų dainų, kurios yra paskutinės abiejose plokštelės pusėse. Štai viena jų, t.y. „Mėtų arbata“ ir puikuojasi Kultiškiausių lietuviškų kūrinių metų tope.

7.  Studio Maruko feat shishi „Liūdnas eventas

Labai smagus vaizdo klipas, kaip ir pats gabalas. Bet kito tikėtis ir neišeina – charizmatiškasis Marijus Marukas Bernotas ir klasiškosios shishi priedainyje. To derinys, bet kokį liūdną eventą padaro nuotaikingu buitiniu su tauraus gėrimo taurėmis rankose.

6.  Solo ansamblis „Neturėjom dainos

Bene vienintelė daina, kuri yra hitas antrajame Solo Ansamblio albume „Olos“. Recenziją albumo skaitėte – teko ilgai man pratintis ir nusiteikinėti, kad aprašyti kažką ne vienareikšmiško apie darbą. Vienok, nors albumas man pasirodė toli gražu nestebuklingas, bet ši daina – tikrai puiki.

5.  Abudu „Lieju kartybę

Labai laukiau šio vinilo (kuris, beje, pranoko lūkesčius, bet apie tai kitame Kultiškiausių tope), o galop sulaukęs – kartybę liejau katarsio ašaromis. Ši daina, kas geriausia, yra ne vienintelis hitas įraše, bet tope būtent ji, nes kam nepatinka skaidri emocija, kai tokie metai?

4.  Kamanių šilelis „Aš nieko nežinau

Puiki daina iš trečiojo Kamanių šilelio albumo, pavadinimu „9“. Tik buvo klausimas ką atrinkti iš to puikaus ir vientiso įrašo į topą, kai visas albumas yra su vienas už kitą geresniais gabalais. Šiaip ar taip, apsistota buvo ties “Aš nieko nežinau”, nes tiek žodžiai, tiek skambesio tonacija gabalo, geriausiai atspindi visą nuostabųjį „9“ opusą.

3.  Graži ir ta galinga „Žemaitė

Skandalas! Taip vienu žodžiu galima apibūdinti Graži ir ta galinga kūrinį „Žemaitė“. Mat, bene plačiausiai nuskambėjo šis vaizdo klipas šiemet per visą Facebooką, YouTube‘ą, internetą ir pan. Kada merginos valdo ne tik žodžiu ar garsu, bet ir emocija, teatrališkumu, koncepcija ir šiaip – lauksim ateityje vinilo.

2.  The Roop „On Fire“

Ne vienam klausimas dabar, turbūt, kodėl ši daina nėra viršūnėje? Nes juk ji ne tik, kad laimėjo Euroviziją (kas, kad neoficialiai), bet ir apskritai suvienijo visą Lietuvą, su visais jos muzikiniais skoniais, prieštaringomis nuomonėmis ir kasmetiniais kritiniais požiūriais. Tiesiog skaitykite pirmos vietos dainos aprašymą – ten atsakymas.

  1. Andrius Mamontovas „Aš vis dar čia

Ši daina, vos pasirodžiusi, lydėjo mane bene visus metus iki dabar. Jei The Roop super hitas „On Fire“ buvo it tas virusas, kuris itin staigiai užkėlė temperatūrą iki 40, bet po to efektas staiga atlėgo, tai Andriaus MamontovoAš vis dar čia“ veikė lėtai ir nuosekliai. Visus metus. Daina ši – neabejotina klasika, plius ne banali, ne standartas su priedainiu ir trukme ~4:30 min., o atitikmuo jos yra tarsi koks Deep Purple „Child in Time“ ar Pink Floyd „Shine On You Crazy Diamond“ – savotiška pop simfonija, kuriai priešnuodžių nerandu po šiolei.


Žymos:, , , , , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą