Performansas – meninė akcija “Apjuoskime Garso kino teatrą kino juosta”

Kovo 1 dieną, pirmadienį 8 valandą ryte prie kino teatro “Garsas” vyko performansas, kurio metu kino teatras buvo apjuostas 35mm kino juosta. 

 Išreikšdamas nepasitenkinimą sprendimu griauti kino centrą “Garsas”, menininkas Vytautas Tinteris kartu su pilietinės grupės “Išsaugokime Garsą” nariais surengė performansą apjuosdami kino centrą “Garsas” 35 mm kino juosta. Kino juosta, kaip kultūrą simbolizuojantis simbolis, buvo apjuosta aplink Panevėžio statybos tresto pastatytą tvorą, šiuo metu atitveriančią “Garso” kino teatrą. Nors kultūros ministerija nepritarė “Garsas” kino teatro griovimui ir pats kultūros viceministras išsakė aiškią poziciją dėl to, Panevėžio savivaldybė nesiklauso nei vietinės bendruomenės nuomonės, nei kultūros ministerijos ir toliau tęsia griovimo darbus.   

Šia menine  akcija bandoma atkreipt dėmesį, jog ne naujų pastatų statymas ar griovimas apibrėžia šalies kultūrą, o jos žmonės ir jų pačių domėjimasis kultūra. Panevėžio pilietinė grupė “Išsaugokime garsą” jau kurį laiką aktyviai išreiškia savo pozicija šiuo klausimu ir nori palikti kino centrą “Garsas” esamoje vietoje, o SEMC – Stasio Eidrigevičiaus menų centrą statyti kitoje miesto vietoje ir taip sukurti naują traukos centrą. Kino centras “Garsas” – tai bene vienintelė pelninga kultūros organizacija Panevėžyje, kurią žmonės žino ir aktyviai lanko. Tai bene vienintelis kino teatras Lietuvoje, kuriame galima rodyti Lietuvos kino archyvo klasika tapusius filmus originaliame formate ir tokio tipo salėje. Paramą kino centrui “Garsas” išreiškė net 32 kino teatrai iš visos Europos, taip pat visa Lietuvos kino ir meno bendruomenė. 

Tikimasi, kad šiuo performansu bus atkreiptas didesnis visuomenės dėmesys ir valdantieji sustabdys kino centro griovimą ir peržvelgs atidžiai SEMC projektą, kuris turi daugybė trūkumų.


Parašykite komentarą