“G&G Sindikato” kova: šiuolaikinė poezija iš gatvės muzikantų lūpų

Komercinėje viešumoje 1999-ais metais pasirodęs Vilniaus kolektyvas G&G Sindikatas pademonstravo kur kas daugiau nei gudrų žodžių žaismą ir Vakarų repo scenos įkvėpta ritmų produkciją. Debiutas “Tavo Sielos Vagiz” per naktį tapo Lietuvos gatvių gyvenimo mikrokosmu.

Retorinių klausimų, meistriškumo ir komiškai išpūstų veikėjų apsuptyje Sindikatas jauno žmogaus akimis muzikos industrijai metė urbanistinį, nepatogios tiesos, šešėlį kai nusistovėjusi norma buvo nemalonius dalykus nugrūsti giliai į spintą. 

Tarytum moderniame “Metamorfozės” atpasakojime, naratorius takelyje “Miestas Kuriam Atsibundu” meistriškai nutapo albumo toną:

“Aš atsibundu ryte,
Vis tam pačiam mieste
Vis toj pačioj skylėj
Vis tam pačiam karste
Ten pat ten pat
Kur kiša pirštus į ugnį
Kur vienodai arti
Dangus ir bedugnė”.

Grupės MC, Svaras negali pažinti savęs ir degraduojančio miesto, tarsi apatijai pasidavęs ir į dvi dalis plėšomas, pasiklydęs asmuo, su laiku išmokęs susigyventi su aplinka. “Tavo Sielos Vagiz” kupinas introspekcijos ir detalių vaizdinių aprašymų. Ironiškai, narkotikais, alkoholiu bei savi neapykanta pūvantys žmonės bei griūvantys pastatai trykšta energija bei gyvibingumu. Visa tai MC Svaro bei Kasteto, kuris skamba tarytum nuo realybės atitrūkęs naratoriaus alter ego, meistriško lyricizmo dėka.

Kolektyvo Vilnius – pavojingas, konfrontaciškas ir tamsus tačiau jokiu būdu nebeviltiškas. Ypatingai takelyje “Gyvenimas Tęsiasi…” kurio euforiški vokalai priedainyje bei gyjimo su laiku tematika pripildo viltimi, kol Svaro eilutės primena, jog už nusižengimus reikia atsakyti nes atidėliojimas tik pasunkins situaciją.

G&G Sindikatas, kaip bebūtų, siekia klausytoją išvadą prieti pačiam ir užuot aiškinę kaip ir kas turi būti, teiraujasi. Kastetas klausia: “Pasakyk ko tu nori?” Pasakyk ar gyvenimas kurį vedi turi alternatyvą ar dienas užbaigti trokšti skęsdamas godumo, rudo skyščio ir apatijos švirkšte. Projekto šaknyse vyrauja tam tikras pankroko požiūris, o kolektyvo debiutinis projektas dvelkia tiek Black Flag tiek Wu – Tang Clan energija. 

Kaip bebūtų gatvės poeziją albume įgalina ir universalus DJ Mamanios darbas už pulto garsiniame aspekte. Vakarietiškų bandinių, kilpų bei darbo plokštelėmis pilni ritmai sukuria repo nedusinančius, grėsmingus griovelius kuriuose vokalistai ir egzistuoja.

Gretoje atsiranda Ol’ Dirty Bastard, Martino Gėjaus, Eminemo ir daug daugiau bandinių. Pagrindinis veikėjas, čia, klasikiniai hiphopo garsai tačiau Mamania dėmesio suteikia ir tam tikram melodiškumui kuris projektą pakylėja žaismingumu dainose kaip “Parūkyk, O Po To…:”. Savo skitais ir įvairaipusiškumu, grupės DJ pasakoja papildomą istoriją. Tradicija kuri tik tobulėja G&G Sindikato sekančiame komerciniame LP “Gatvės Lyga”. 

Daugeliu atžvilgiu, “Tavo Sielos Vagiz” vyrauja kaip kone svarbiausias Lietuviškas hiphopo įrašas. Metu kai “gatvės muzika” neturėjo nuosavo balso, G&G Sindikatas jai suteikė grakštumo, emocionalumo ir užpildė spragą tarp šios kultūros nesupratimo ir jos svarbos.

Debiutas ištisus metus reprezentuoja brolybę, “status quo” dilemą, introspekciją ir siekį išlaikyti vientisumą. Be jokios abejonės nustatymus laužanti muzikinė pastanga kurios socialinė kritika aidi ir šiomis dienomis. 1989 metais, grupė Fugazi dainoje “Promises” teigė, kad krisdamas asmuo griebiasi bet ko kas po ranka bei išsižadėjo “pažadų” politikos. Galiausiai viskas kulminuoja asmens veiksmuose ką ir spinduliuoja Vilniečių muzika. 


Žymos:,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą