Aštrieji britai “The Tiger Lillies” atveža programą, sugėrusią pastarojo meto įvykių emocijas

Liepos 12 dieną, savo atsinaujinusių gastrolių metu, Vilnių aplankys ekstravagantiški, aštrūs ir ekspresyvūs britų grupės „The Tiger Lillies“ nariai. „Midsummer Vilnius” festivaliui britai dovanos teatrališką, paslapčių ir staigmenų vakarą, kurį su sau būdingu humoru pavadino „One Penny Opera“ („Vieno grašio opera“).

Prestižiniu teatro apdovanojimu „Olivier“ įvertinti alternatyvaus kabareto krikštatėviai į Vilnių sugrįžta su Lietuvoje dar nerodyta programa, kurios pagrindu tampa naujai interpretuota klasika. Remdamasi  XVIII  a. Johno Gay’aus  „Elgetos opera“ ir XX a. Bertolto Brechto bei Kurto Weilio „Trijų grašių opera“, grupė pristato savitą šių linksmų istorijų versiją. Tai bus dainų ciklas, knibždantis greitkelininkų, vagių, kalėjimo prižiūrėtojų, sutenerių, o taip pat žmones lydinčio godumo, nusikalstamumo, skurdo, nelygybės. Istorijoje atsiskleis juokingas siaubingų komedijų pasaulis.

„The Tiger Lillies“ aštrumo, skambesio, išvaizdos ir kūrybos temų neįmanoma supainioti su niekuo kitu. Siurrealizmo persmelkti tekstai, „nešvarūs“ bei „netašyti“ jų dainų herojai ir netikėti muzikiniai posūkiai per pasirodymus žiūrovus nukelia į visiškai kitokį – sarkastišką, ironišką, bet tuo pačiu juodai linksmą pasaulį. Tamsus, savitas, įvairus, su gilaus liūdesio akimirkomis, žiauraus juodo humoro ir didaus grožio natomis pasaulis. Ar tai nėra taikliausias šio laikotarpio visuomenės nuotaikų atspindys?” – spėja festivalio „Midsummer Vilnius” vadovas Valdas Petreikis.  

Patys grupės nariai svarsto, jog jų pesimistinė kūrybos tematika šiuo metu itin atliepia pasaulines tendencijas, ir kalba apie tai, kas juos inspiruoja kurti su kuo jiems asocijuojasi šiuolaikinis pasaulis.
„Įvykiai pasaulyje man padarė gilią įtaką. Parašiau 2 albumus COVID 19 tematika, taip pat nemažai dainų apie Rusijos invaziją į Ukrainą. Tuo pat metu kūriau dainas apie Carmina Burana, Charleso Dickenso Kalėdų giesmę, Baudelaire’o Litany Of Satan ir Robertą Johnsoną, garsųjį ankstyvąjį bliuzo muzikantą, pardavusį savo sielą velniui”, – pasakoja grupės lyderis Martynas Jacquesas. 

Kitas grupės narys Adrianas Stoutas papildo, jog norint išgyventi, reikia nuolat ieškoti naujų, įkvepiančių menininkų. “Dabar mane labiausiai inspiruoja grupė Crack Cloud  iš Vankuverio. Jie nuolat keičia savo sudėtį, tai atspindi šiuolaikinį nestabilumą ir todėl veikia. Dar mane veikia socialinis realizmas ir mirtis”.

Paklaustas apie būsimą pasirodymą Vilniuje, Martynas Jacquesas atsako, kad grupės žinutė bus apie visuomenės sugedimą, perteikiant grimasą, kaip godūs psichopatai triumfuoja prieš paprastus žmones. „Mano dainose paprastai apsistojama ties žmogaus būsenos tamsumu. Sunku negalvoti apie Rusijos invaziją, režimo korupciją ir nuodus, todėl mano dainos labai artimai susijusios su šiomis aktualijomis. Mane šiurpina Rusijos propagandos mašina ir tai, kaip jie gina bjaurų ir visiškai nepateisinamą elgesį, kurį kasdien matome.

Nors mus vadina pesimistais, mes atstovaujame žmones, kurie nori gyventi šviesiai. Į tamsą žvelgiame kaip į blogį, psichozę, beprotybę. Savo kūryba eskaluojame, kad nuodingi ir korumpuoti egoistai maniakai, narcizai, piktnaudžiaujantys ir griaunantys ramius žmonių gyvenimus, turi pralaimėti”.

„Šiuo metu itin pamėgome dainų rinkinį apie 90-ųjų Prahą, pavadintą „Devils Fairground”( „Velnių turgavietė”). Atrodo, kad šis rinkinys labai aktualus dabar, kai Rusijos valstybė bando susigrąžinti netikrą sovietmečio šlovę. Atrodo, kad priespauda ir konfliktai grįžta su kaupu. Pragyvenimo išlaidos ir karas šiomis dienomis labai rūpi visiems, mūsų dainos iš tiesų aprėpia abi šias sritis. O taip pat depresija ir optimizmą – du bet kurio menininko gyvenimo kraštutinumus. Apie tai ir pabūsime visi kartu su savo publika Vilniuje!”, – sako Andrianas Stoutas.

Vienu sakiniu paprašyti nusakyti savo vasarą, grupės nariai sutartinai įvardino: „Smagu vėl koncertuoti po pandeminio užsidarymo. Visi koncertai atrodo dar pakilesni. Pandeminis užsidarymas buvo siurrealistinis laikas gyvai muzikai, bet mums pavyko įrašyti 8 albumus ir padaryti keletą gyvų transliacijų. Jaučiamės puikiai, kai vėl galime groti jausdami žmones. Atrodo, kad izoliacijoje praėjo neapsakomai daug laiko, smalsu visur sugrįžti. Labai laukiame pasirodymų Prancūzijoje, Austrijoje, Čekijoje ir Graikijoje. O taip pat nekantraujame vėl groti Vilniuje, gražią vasaros naktį, gražioje vietoje!”


Žymos:

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą