Kultiškiausi 2023-iais: DAINOS (Top-23)

Jūsų dėmesiui – geriausios dainos, reikšmingiausi kūriniai, lyriškiausios baladės, trankiausi roko numeriai, skambiausi klubiniai hitai ir beveik jokio pop. Tie, kas tingi skaityti po kiekviena daina vieną ar max du sakinius ir tiesiog jau matė šių dainų nuostabius vaizdo klipus – apačioje sąrašo yra playlistas, kurį galite klausyti išsisaugoję ir ne į sveikatą, bile tik mačytų! Jaukių Tau / Jums artėjančių švenčių su gražia muzika! 

  1. Feist “Hiding Out In The Open”

Feist mano buvo atrasta per koloboraciją su Kings of Convenience, kuri tęsiasi nuo Norvegų dueto debiutinio albumo iki pat, kol kas, paskutiniojo. Nuostabi folk baladė.

  1. The Hives “Bogus Operandi”

The Hives, mano kuklia nuomone, yra vieni labiausiai neįvertintų rokerių pasaulyje. Švedų garage rock flagmanų gabalas “Bogus Operandi” iš paskutiniojo albumo “The Death of Randy Fitzsimmons” – bene kiečiausias tokios stilistikos gabalas šiemet.

  1. Blur “The Narcissist”

Britai Blur 9 dešimetyje išgarsėję ir leidę albumus vos ne kas met, ar kas antri metai, vėliau sulėtėjo, kaip reikalas – “The Ballad of Darren” yra vos 3 jų albumas per 23 metus, o “The Narcissist” – labiausiai velkantis gabalas iš jo.

  1. The Smashing Pumpkins “Beguiled”

The Smashing Pumkins po atsikūrimo varo iš ties kokybiškai, tačiau jų triptikas “ATUM”, persmelktas gitarų, man patiko mažiau nei elektrifikuotas “CYR”, išleistas prieš 3 metus.

  1. M83 “Amnesia

M83 jau kokį dešimtmetį niekuo labai nebestebina, tačiau “Amnesia” singlas iš albumo “Fantasy” iš ties gražus.

  1. Everything But The Girl “Nothing Left To Loose”

Net 24 metus reikėjo laukti britų dueto (kurie šiaip iš išvaizdos atrodo, kaip prancūzų tautybės porelė!) Everything But The Girl albumo, mat duetas buvo sustabdęs veiklą. Ir finale labai geras opusas jiems gavosi.

  1. Nick Cave & Debbie Harry “On The Other Side”(Jeffrey Lee Pierce Sessions project)

Beveik dešimt metų kuriamas „The Task Has Overwhelmed Us“ yra ilgai lauktas ketvirtasis Jeffrey Lee Pierce Sessions projekto serijos tomas, skirtas pagerbti Amerikos legendinį atlikėją ir dainų kūrėją J. L. Pierce. N. Cave. & D. Harry “On The Other Side” yra viena gražiausių reinterpretacijų rinktinėje.

  1. The Chemical Brothers “Skipping Like a Stone”(feat. Beck)

Nors chemicalų “For The Beautiful Felling” albumas nėra stebuklas, tačiau šis singlas, kurio vaizdo klipas buvo nufilmuotas Lietuvoje – sukelia labai, labai gražius jausmus!

  1. Vince Clark“The Lamenations of Jeremiah”

Erasure, Yazoo, Depeche Mode – šių legendinių projektų ar grupių vienas įkūrėjų taipogi kuria ir įvairius solo ar kolaboracinius projektus. Savo solo albume “Songs of Silence” Vince’as kviečia pamedituoti, o ypač tai atsiskleidžia, bent man, būtent “The Lamenations of Jeremiah” kūrinyje.

  1. Dave Gahan “Mother of Earth”(Jeffrey Lee Pierce Sessions project)

Depechas D. Gahan, bent jau vaizdo klipe, pjausto gitarą, kai nėra DM solistas! O ši J.L. Pierce kūrinio reinterpretacija yra tiesiog nuostabi.

  1. Antony and The Johnsons “It Must Change”

Transseksualas Antanukas pagaliau išleido gerų tradicijų albumą, t.y. tokio skambesio, prie kurio mes esame pripratę, galvodammi apie jį, o ne kito jo alterego ANOHNI elektrifikuotam tonui. Daina, kurioje jis nori permainų.

  1. The Smile “Bending Hectic”

The Smile – tai dar vienas Radioheado Thomo Yorke’o projektas, nors aš realiai nesuprantu, kam jam kurti atskirus projektus, jei jie nuo Radiohead skambesio mažai kuo skiriasi. Šiaip ar taip, kūrinys “Bending Heretic” – dar viena nuostabi distopinė, bet jautri Thomo istorija.

  1. PJ Harvey “Child’s Question, August”

PJ Harvey per daugiau nei 30 metų trunkančią solo, kaip alternatyvščikės, karjerą išleido 10 studijinių albumų ir nei vienas iš jų nebuvo kažkoks silpnas, nebent šiaip praslysdavo mano nepastebėtas. “Child’s Question, August” – man topinė šio albumo daina.

  1. The Rolling Stones“Sweet Sounds of Heaven” (feat. Lady Gaga)

Kalėdos ar Keithas Richardsas be sniego? Aštuonesdešimt metų sukako pastarajam neseniai, o The Rolling Stones jau groja 60 metų. Visiškai belekas. Ir belekokio gerumo jų gabalas su pačia pop der butcher Lady Gaga.

  1. Slowdive “Kisses

Kadaise šį projektą gyvai regėjau Leipcige, Wave Gotik Treffen – didžiausiame pasaulyje gotų feste, tiems kas nežino. “Bučiuok kaip niekad nebučiavai” – gal pritartų mūsų pop scenos Deivis Slowdive gabalui “Kisses”, kuris yra puikus.

  1. Beck “Thinking About You”

Bene geriausia Beck baladė nuo The Korgis koverio “Everyboody’s Got to Learn Sometime” laikų. Tik šį sykį ne koveris, o David Hansen autorinis gabalas.

  1. Stella Rose“Angel”

Dave’o Gahano dukra skėlė solo karjerą ant tiek įspūdingai, kad net metalistai be alaus žagsi, kurie mėgsta Depeche Mode, kaip kad gotai, technačiai ar popsistai. Bet esmė, kad Stella Rose su debiutiniu albumu “Eye of Glass” – nei ką kopijuoja, nei ką plagijuoja. Vokalas jos, jo maniera – visiškai nerealu.

  1. Peter Gabriel “Love Can Heal” (Bright Side Mix)

Pagaliau Peter Gabriel išleido studijinį albumą. Aš, kaip fanas, ir kiti jo gerbėjai, manau, jau buvome pavargę to laukti. Maža to Peteris, nebūtų Gabrielis, jei nesugalvotų kažko kreizi, t.y. tą patį albumą išleido dvejomis skirtingomis, teminėmis, aranžuotėmis – Bright Side Mix ir Dark Side Mix. Bet, nebekalbėkime, geriau paklausykite, kaip meilė ir šviesa gydo.

  1. Depeche Mode “Soul With Me”

Pirma iš dviejų tope esančių Depeche Mode dainų. Sakysit – ai, depechistas jis, tai ir deda dvi, bet ne, nes “Sooul With Me” – negalima neįdėti, nes tai viena gražiausių Gore’o įdainuotų baladžių.

  1. Swans “Paradise is Mine”

Kai kam patiko Swans koncertas, kai kam per ausis varvėjo kraujas jo metu. Albumas? Neblogas, nors ir ne pats geriausias, tačiau “Paradise is Mine” tiesiog tobulas kūrinys.

  1. Iggy Pop “Strung Out Johhny”

Punk muzikos vienas krikšatėvių Iggy Pop yra artimas kiekvienam nevykėliui, ko padariny jis dedikavo mums tiems nevykėliams albumą pavadinimu “Every Looser” iš kurio singlas “Strung Out Johnny” – kala karštą geležį.

  1. Depeche Mode “Ghosts Again”

Vienas iš šių metų himnų, bent man. Kai kas nusivylė šia daina (tiems patiko “My Cosmos is Mine”), bet man tai tobulas kūrinys, kuris įkvepia gyvybę, sužadiną norą džiaugtis, kviečia tūsui ir t.t. ir pan.

  1. The Beatles “Now and Then”

Kaip rašė Domantas Razauskas FB: “Ėjo 2023 Viešpaties metai. Britų čartų topuose dėl pirmų vietų rungėsi nauji The Rolling Stones ir The Beatles kūriniai”. Iš pradžių ir man ši daina rodėsi kažkokia… Ne tokia. Rodėsi, kad “Free As a Bird” buvo n kartų geresnė, tačiau vėliau, vis klausant ir klausant, sovokiau jos vertę. Nes tiesiog ji skirta kiekvienam, kiekvienai ir visiems – ar mirusiai mamai, ar pirmąjai meilei, ar dabartinei žmonai, kuri yra išvykus komandiruotėn, ar tėčiui, kuris yra bitlomanas, bet jo visada pasiilgsti su jo kvailomis šnekomis. Ar tiesiog esi The Beatles fanas, kuris klausydamas šios Liverpoolio ketveriukės ir myli, ir džiaugiesi ir ilgiesi jų – tada ir dabar, ir visada.

 

PLAYLIST:

 


Parašykite komentarą