“Eureka” – mokslinė fantastika 17-tame “Kino Pavasaryje”

Pavasaris už lango jau krykštauja, o tarpatautinis kino Vilniaus festivalis „Kino Pavasaris“ – beveik taip pat. Programa su filmų aprašymais jau senai web-puslapyje, o startuoja jis šiek tiek daugiau nei už savaitės (Kovo 15-tą). Tačiau čia noriu pakalbėti ne apie patį festą, kiek apie jo „sub-folderį“, kurių „Kino Pavasaris“ turi net visus 9. Šalia „Lotynų Amerikos Dienų“ ar „Rusų Kino Savaitės“, ar tarkim reklamos festivalio „Kanų Liūtai“, mano akį kliudė skambus, bet paskutiniu numeriu įrašytas – „Eureka“. Tai 1-masis mokslinės fantastikos, mokslinių filmų populiarinimo festivalis.

Fantastika tai ne vien „Žvaigždžių Karai“, „Terminatorius“ ar kiti bojavykai su kosminėmis operomis. Kaip žinia mokslinė fantastika dažniausiai nebūna pagrysta svaigčiojimais ar laužiama vien iš piršto ir fantazijos. Dažnai ji nagrinėja nūdienos problemas kartu su ateities perspektyvomis, su šalia to bręstančiomis galimybėmis ir pavojais. Tad iš mokslinės fantastikos filmų žiūrovas dažnai gauna ne vien pramogą, bet šalia to ir žinias, analizę, etc.

Žinoma sci-fi filmai man kaip ir visiems kitiems yra visokie „Blade Runner“, „2001 a Space Odyssey“, „Alien“ ar, kad ir beabejo „Lord of the Rings“ (nors čia jau taip vadinamas fentezi, bet anyway). Tačiau tiek Peterio Jacksono „Hobitas“ (pažiekit koks gražus treileris), tiek Ridley Scotto „Prometėjas“ (irgi pažiekit koks gražus treileris) dar toli, tuomet visai smagu griebtis ir „alternatyvos“. Paskaičius filmų aprašus “Eureka” yra kaip koks industrialas šalia pop, ar kaip koks „Sundance“ šalia „Hollywood“. T.y. čia nepamatysime galingų spec-efektų, vaidinančių garsių aktorių ar spalvotų fantazijų. Čia bus daugiau mokslinių faktų, mažiau vaizdinio patoso ir, ko gero, galios posakis „less is more“.

Festivalio programą sudaro viso 10 filmų, iš kurių 6 vaidybiniai ir 4 dokumentiniai. Paskaičius aprašymus kult.lt labiausiai sudomino 5 filmai. Tai dokumentinis „Išgyventi progresą“, kuris įvairių sci-fi rašytojų, mokslininkų ir visuomenės veikėjų lūpomis kalba apie tai kur nuves žmoniją be proto spartus technologijų vystymasis, kuris lenkia visus žmogaus biologinius ciklus. „Kūnų mainai“ – vaidybinis, pasakojantis apie susikeitimą kūnais, kuomet anie susidėvi. „Salos prezidentas“ – kalba apie globalinio atšilimo problemą jau nūdienoje, tačiau galiojančią kol kas tik Maldyvų Saloms. Galimybė pažvelgt į aplinkinių abejingumą problemai, kuomet jiems ji kol kas negresia. „Taikinys“ – rusų vaidybinis, apibūdinamas kaip šiuolaikinis Tarkovskio „Stalkeris“. Na ir rūkoriams turėtų būti aktualus „Priklausomybė garantuota“.

Visi festivalio filmai – nemokami. Tačiau, kad į seancą galėtumėte patekti, reikalinga išankstinė registracija paštu arba internetu. Festivalis vyks nuo Kovo 19 iki 23 dienos k/t „Forum Cinemas Vingis“. Na, o pabaigai – šmotas-klasika. Pati geriausia daina užbaigti nuostabiam fantastiniam filmui:


Žymos:, , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą