„Kilkim Žaibu“ – natūr-metalas Žemaitijoje Joninių puotos metu

Kult.lt jau senai norėjo aplankyt pagan-black metal festivalį „Kilkim Žaibu“, kuris šiemet vyksta ant Lūksto ežero kranto. Pirmame „Velnio akmenyje“ su „Sepultura“ priešakyje būta, o štai šis metalo open-air‘as vykstantis jau 13-tą kartą – iki šiol buvo mums paslaptimi. (kurią tikėtina, pavyks praskleisti šiemet)

„Kilkim Žaibu“ festivalio misija yra apjungti metalo karingumą, pagoniškąjį pasaulio suvokimą bei folkloro archaiką į vientisą darinį. Festivalis jau 10 metų yra rengiamas Žemaitijoje – taip norima prisiminti daugelio pamirštą kraštą Žiemgala, kuris egzistavo iki 13 a. ir vėliau po karinių nukraujavimų natūraliai susiliejo su Žemaitija.

Pirmosios paskelbtos grupės, suveikė kaip iš ties smagus tyzeris. Tai folk metalistai „Metsatöll“ iš Estijos, Ukrainiečiai „Kroda“ (pagan folk blackas) ir „Gospel of the Horns“ iš Australijos, grojantys black / thrashą. Tada buvo pranešta apie Vokiečius „Wolfchant“, tačiau „smagiausia“ naujiena puikavosi štai šiame paveikslėlyje:

Skandalingieji, bekompromisiai ir vieni labiausiai provokuojančių Norvegijos juodojo metalo propaguotojai „Taake“. Net patys organizatoriai išsiduoda, kad jų iš ties bijo: „Taake” bus juodžiausia deguto dėmė jungtinės „ŽAIBŲ ir RASŲ“ šventės medaus statinėje.”

Ir neveltui, nes nuolatiniai skandalai ir policijos įskaitos yra tai kuo ši juodojo metalo grupė gyvena ir yra linksniuojama spaudoje. Grupės lyderis Hoest už smurtinį išpuolį yra sėdėjęs kalėjime; Vokietijoje grupė jautriai užgavo vietinių stygas, kuomet scenoje pasirodė su svastika; praeitamet “Taake” dainos tekstais įžeidinėjo Islamistus. Ir t.t. ir pan.

Tai tik maža dalis nuotykių, kurie mena pačias geriausias juodojo metalo tradicijas. Ne veltui rimtu veidu kartais sakoma, kad ši muzika yra viena reikšmingiausių Norvegiškojo eksporto produktų pasaulyje. Bet kas keisčiausia – ne veltui, nes šį performancą “Žaibuose” dalinai remia Norvegijos ambasada Lietuvoje.

Iki šios dienos paskelbta, jog renginyje dalyvaus iš viso 14 atlikėjų net iš 9 šalių. Be jau minėtų blekerių, gros tokie navatni paganai kaip viduramžių muziką brazdinantys Latviai „Obscurus Orbis“, Juodaragyje matyti dūdmaišininkai „Auli“. „Ragor“, „Arkona“ – gros folkišką metalą; „Helheim“, „Trimonium“ ir „Christ Agony“ – vanos experimentines blėkas (aka black metal). Na, o paskutinė naujiena – labai aktuali ouldskūlo ir nostalgijos gerbėjams.

Simpatiškai vyriokai žiūrisi, tiesa? Dauguma metalistų paslapčia (ar net viešai forumuose) svajojo apie šio tandemo susijungimą, atgijimą, ar pan. Taigi grupė „Katedra“ su Meškėla priešakyje – kaip tais senais gerais, legendomis apipintais, laikais, kuomet heavy metalas sutraukdavo pilnus Sporto Rūmus, o „Katedra“ buvo vadinama kaip viena savičiausių metalo grupių visoje rytų Europoje. Ką ten rytų, kiek girdėjau, jai net kontraktas galingoje leidybinėje firmoje švietėsi tada, tačiau…

„Kilkim Žaibu“ vyks per Rasas, kurios dar kitaip liaudyje žinomos Joninių šventės pavadinimu (birželio 22-23 dienomis). Vieta – Varniai, Lūksto Ežeras (detalėsnė info kaip iki ten nusigauti – festivalio puslapyje). Bilietus galima įsigyti „Bilietų Pasaulyje“ (Nuo vakar jie kainuoja 93 litus). Organizuoja festą klubas „Pikuolis“ (jei kam aktualu), o festivalio programa dar ko gero bus iki renginio papildyta.


Žymos:, , , , , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą