„DIVERSE UNIVERSE“ – pasaulio performancai 3 Lietuvos miestuose

Kaip dabar atsimenu tą performancų festivalį vykusį Kaune… Vadinosi jis „Europa Jurgio Mieste“, vyko jis Kauno Paveikslų & M. Žilinsko galerijose ir galiausia tai buvo jau net beveik prieš 10 metų (2003-siais). Iš faršo daromos skulptūrėlės ir nei keptos, nei virtos suvalgomos. Tada tapymas nuogu kūnu ant grindų, lakstymas ant stogo apsirėdžius Adomo kostiumu, įvairūs “giedojimo” hepeningai su žiūrovais. Daug ką atsimenu, bet ten tiek visko buvo, kad, ko gero, pamenu tik mažą dalį ar net ne tai ką reikia.

Po renginio, tapau performancų medžiotoju, bei, kas be ko, šiokiu tokiu „Fluxus“ gerbėju. Tiesa, medžioklė po šiai dienai, nebuvo itin sėkminga, nes tokio stipraus renginio koks buvo tada Kaune – nepasikartojo. Kažką panašaus teko regėti Niujorke, kažką tokio galima rasti „Tarp“ festivalyje, panašiai kapsto moderniu šokiu trupė „Aura“. Bet tai labiau yra pavieniai etiudai, o ne koncepcinis reikalas, koks buvo „Europa Jurgio Mieste“.

Tačiau dabar įsimink tai, kas tau bus aktualu (jei vis dar skaitai) Balandžio 27-29 dienomis – „DIVERSE UNIVERSE“. Tai festivalis kurio specializacija yra performancai, o unikalus jis tuo, kad yra klajokliškas ir beveik dviems mėnesiams suvienija bendram tikslui per 200 atlikėjų iš viso pasaulio (čia šiemetinis skaičius). Kasmet šiuo išskirtinumu mėgaujasi daugybė Europos miestų (Paryžius, Berlynas, Barselona…), o šiemet tarp jų bus net trys Lietuviški taškai – Vilnius, Kaunas ir Jonava.

Kiekvienas miestas – su sau skirta išskirtine programa. Performancų, jų atlikėjų bus daug ir įvairių (JAV, Korėja, Suomija, Estija, beabejo ir Lietuva). Tačiau viskas vien performancais neapsiriboja. Renginyje be to bus galima išgirsti gyvos muzikos, pažiūrėti filmų, mėgautis moderniuoju šokiu, bodyartas ir dar daug įvairių, ir (be)protiškų atrakcijų.

Kalbant apie muzikinę renginio pusę, tai ji iš ties spalvinga, įvairi ir kokybiška. Vilniuje lankytojai turės galimybę pabuvoti kreivo teatro seansuose, nes grupės „Vilkduja“ ir „Rumunija“ tą juk ir režisuoja. Kauniečiai išgirs – visą flangą: tai punk-pop grupė „Verslo Rizikos Rezervas“, electro-gitarinis duetas „Flesh Flash“, technačius „Assassid“, noizeris „Pichisimo“, bei avangardistas Ramūnas Jaras su Vaida Tamoševičiūte. Jonavoje pastaroji panelė irgi pasirodys, kartu su bachūrais pavadinimu „Laisva Struktūra“.

Vietos? „Commune Art“ erdvė Vilniuje, VDU Šiuolaikinių Menų Katedra Kaune, ir Kultūros Centras Jonavoje. Laikas? Vilniuje ir Kaune pradžia 20:00 val., gi Jonava pradės dar dienos metu, t.y. 17:00 (nes visgi sekmadienis). Kaina? Sostinė ima 20 litų, laikinoji – 15, o Jonava į kultūrnamį įleis tik už gražias akis. Organizatoriai? „Agharta“ su nenuilstančiu arma priešakyje (Jonavoje – „Homo Ludens“).

„DIVERSE UNIVERSE“ yra puikus transeuropinio projekto pavyzdys, kadangi festivalis bendram tikslui suvienija skirtingų šalių organizatorius, tačiau kartu tai yra ir stambios apimties kūrėjų tinklas, puikiai nusimanantis apie tai, kas yra reikalinga performansų kūrėjams visoje Europoje.  “Mąstyk globaliai – stebink lokaliai” yra „DIVERSE UNIVERSE“ šūkis, kuris skatina Estijoje įsikūrusią performansų grupę “Non Grata” (jie yra vieni pagrindinių festivalio iniciatorių), aktyviai dirbti tarptautiniu lygiu, kartu su skirtingų šalių organizatoriais rengiant kiekvieną pasirodymą. 


Žymos:, , , , ,

SUSIJĘ:


3 komentarai:

  1. Nepasisekė laikinajai. Tai gal Kauno programos dalis ar dalys pereis Vilniaus erdvėn? 🙂

  2. taip, Ramūnas Jaras ir Vaida Tamoševičiūtė jungiasi prie performansų. gal dar kažkas, matysim ; )


Parašykite komentarą