Šokoladas: daugiau nei tik gyvenimo pasaldinimas

Aš nevartoju cukraus. Nes tai yra nuodas. Tingiu jums mielieji išsiplėst šia tema, nes internete yra galybę apie tai straipsnių, tačiau manęs jau niekas nebeveikia, nes saldžiai aš nebemėgstu. Tačiau pasisaldint gyvenimą kartais norisi. Tad jeigu arbatą geriu be cukraus ir kavą taip pat, tai po darbo grįžus namo saldžios giros tikrai neatsisakau karts nuo karto. Tačiau prie ko tada šokoladas?

Atsakymas paprastas – reikia žinot ką valgai. Tikrasis šokoladas – sveika. Tai ir smegenų veiklą užvedantis dalykas ir nuo depresijos vaduoja, nes stimuliuoja seratonino išsiskyrimą. Be to gerina atmintį, nuotaiką ir mažina kraujospūdį. Yra paplitusi nuomonė apie du šokoladų tipus, t.y. tie kurie “eina į cukrų”, o kiti sukurti kakavos pagrindu. Pastarieji šokoladai paprastai yra juodi, paprastai nėra itin saldūs, paprastai yra sužymėti dviemis skaitmenimis. Tikras šokoladas prasideda nuo 70 % (ir daugiau) kakavos koncentracijos jame (tarkim baltame šokolade nėra nei lašo kakavos).

Būna ir 71 nuošimčių, ir labiausiai paplitęs 85 % standartas, bei galima atkapstyt ir net su 92 procentų kakavos konsistencija šokoladus. Kuo koncentracija didesnė, tuo mažiau cukraus ir kitų priedų dėta, ir pasėkoje to šokoladas įgauna jau labiau tik mylėtojams suprantamą skonį. “Tas 92 % šokoladas nei kiek ne saldus, o kartus ir rūgštus, po galais!” – internete radau štai tokį komentarą. Jis galima sakyti nemeluoja, tad dėl to tai ir yra gurmanų reikalas.

chocolat

Ir tai – gana brangus malonumas, nes kakava – tikrai nepigiausia žaliava, o kainuoja daugiau už (irgi brangų dalyką) cukrų. Kuo daugiau cukraus šokolade ir kitų priedų, tuo jis pigesnis. Galima rast ir už litą penkiasdešimt plytutę, arba už du ir tris litus. Gi jei nori paskanaut tikrojo šokolado, turėsi sumokėt už plytą apie  5-10 litų. Kaip taisyklė – retai tai bus Lietuviškas šokoladas, o dažniausiai importas iš Belgijos ar Prancūzijos.

85 % procentus kakavos Lietuvoje turi Prancūziška manufaktūra, kaip tarkim “Lindt” ar “Tablette d’Or”. Kas svarbiausia – jie yra kardinaliai skirtingi ir abu be galo rafinuoti. “Lindit” plyta išsiskiria rūgštele skonyje, kai tuo tarp “Tablete d’Or” šokoladas kalba karčiai saldžiomis priebalsėmis, kurios dar ilgai išsilaiko burnoje pavalgius jo (panašiai kaip gera Espresso kava). Lietuviški gali pasigirt tik 70 % ribos peržengimu, neturint minty nišinio “NAIVE” produkto pavadinimu “Peru Pure Nacional”, kurio man dar neteko garbės paragauti ir kuris pažymėtas 85 procentais.

KarūnosKarališkas” būtent ir yra su 70 nuošimčių kakavos. Jis dabar pas mane puikuojasi ant stalo šalia jau minėtųjų Prancūziškų, bei neaprašyto belgiškojo “Cachet”, kuris turi savy 71 % kakavos. Ir nors Belgai nuo seno žinomi kaip šokolado meistrai, tačiau “Cachet” – labiausiai nuvilia iš visų keturių plytų. “Karūna” pats saldžiausias, gi “Lindt” ir “Tablette d’Or” su skaičiumi 85 duoda daug smagių gurmaniškų potyrių. Belgiškas nors ir skelbiasi, kad yra rinktinis aka “Limited origin selection Costa Rica”, bet vos paragavus nuvilia menku skonių kiekiu savyje.

Tad jei norite pasigerinti nuotaiką – marš į parduotuvę ir pirkit tikrą šokoladą! Sakė, kad ir dietai jis tinka – nežinau kiek tame tiesos.


Žymos:, ,

SUSIJĘ:


8 komentarai:

  1. Norėjau tik pasakyti, kad Tablette d’Or atveju, norint paskanauti tikrojo šokolado, nereikia išleisti nuo 5 iki 10 litų, kaip Karališkam ar Lindt.
    Tablette d’Or Esprit Noir 85% de Cacao 100 g (kilmės šalis Prancūzija) – parduotuvėje tik 2,99Lt be nuolaidų ar akcijų.

  2. Sveikas, Andrej. Pagarba uz informacini komentara. Jo, zinojau, kad Tablette kainuoja 3 ltl (dabar ji kaip tik valgau, heh!), bet tiesiog norejau apibrezti rinkos kaina BENDRAI. 🙂

    Skanaus! 🙂

  3. Pirmiausia, tai užmiršote pridurti, kad tikrasis šokoladas – sveika MOTERIMS, o ne bet kam. Jeigu pvz.: paaugliai berniukai jo padaugina, būna, kad krūtys užauga (ne juokelis čia), dėl to kad šokoladas – ir ypač tas, kuriame ne 30%, o 85% – turi daug fitoestrogenų. Ne be reikalo ir daktarai moterims po menopauzę pataria valgyti daugiau sojos, kmynų ir juodojo šokolado. Vyrams jau geriau šiaip saldainius kimšt.

    Antra, būna pirkti ir kakavos sviesto, ir miltelių. Ten yra 100% kakavos, kaina <30lt/kg, panašiai kaip ir pigaus šokolado. O jeigu jau valgyti būtent šokoladą, kuriame ar taip, ar taip bus kažkiek cukraus, tai gal geriau žiūrėti į kainos ir kakavos % santykį, nei vien tik į kakavos %? Prekybos centruose dažnai būna akcijos, kai galima prigriebti 50% kakavos šokolado už mažiau nei du lt/per plytą – Mauxion "Salut" ir Iki firminis visai padoraus skonio.

  4. Siaip norejau pakomentuoti straipsni ir tas vietas kurios aprasomos apie sokolado skoni.Skonis sokolado pramoneje ir tarp profesionalu yra apsprendziamas pagal gamyboje naudojamas kakavos pupeliu rusis.Kiekviena pupeles rusis turi savo skoni ir aromata.Straipsnyje nera profesionalumo, didele ziniu stoka ir labai didelis noras rasyti apie bet ka.Kas liecia tikra sokolada tai jis prasideda nuo 53% ir iki 73% bent tai skelbe pasauline sokolado biblija.Kas iki 53% tai yra fondantas skirtas konditerijos gaminiu glaistymui( sausainiu,pyrageliu tortu) o kas po 73% tai kakavos mase o ne sokoladas.Pries rasant tokius straipsnius linkeciau daugiau pasidometi rasoma tema o nerasyti bet ka ir ersinti ismanancius skaitytojus savo rasliavomis.

    1. Irmantai, paprastai ant etiketės / aprašyme būna nurodyta kiek kakavos šokolade.


Parašykite komentarą