Mano Juodoji Sesuo “Reversion”: kitoniška gotika aukštuoju pilotažu

„Mano Juodoji Sesuo“ tai kultinė gotikinės muzikos grupė iš Kauno, kurios ištakos siekia gūdžiuosius 1991 metus. Per daugiau nei 20 metų kolektyvas išgyveno nuolatines narių kaitas, skambesio eksperimentus, bei sukūrė vieną už kitą įdomesnius albumus. Viena kas nekito „MJS“ veikloje tai jų nešamos vėliavos spalva, kuri kaip buvo taip ir liko juodo atspalvio, t.y. gotiška. Kaip viso to įrodymą kauniečiai 2013-ųjų Kalėdoms gerbėjams pateikė ypatingą dovaną – nemokamą dvigubą albumą „Reversion“, kuris yra „kitokio skambesio“ ir kuris vėl stebina savo kokybe.

Visų pirma – albumas pasižymi iš ties nepriekaištingu įrašu, o tai stebina žinant kokybiškos studijinės platformos įkainius ir tai kaip šiais laikais perkami albumai. Antra – albumą iki 2013 metų pabaigos galima atsisiųsti nemokamai iš grupės svetainės. Trečia – tai dviejų visiškai skirtingų tematikų albumas – viename diske skamba akustinės įvairių dainų versijos, kitame – „MJS“ bičiulių remiksai. Be to albume pasirodo pirmoji grupės frontmenė Barbora – ji savo balso partijas įrašė būdama Amerikoje, kur ji pastaruoju metu gyvena.

Kalbant apie akustinę albumo dalį, pirmiausia į ausį įkapsi aranžuotės ir panaudojamų instrumentų įvairovė. Tarkim piramasis gabalas „When You Elude My Eyes“ iš 2011-tais metais išleisto „Recall“ albumo (kuris pasižymėjo elektriniu / sintetiniu skambesiu), akustinėje versijoje tarsi išgyvena bliuzovą nuotaiką ir drive‘ą. Kituose gabaluose galima išgirsti visko; ir tradicinio akustiniams įrašams įgrotos ritminės gitaros, baladinio grojimo pirštais bei soluočių.  Taip pat minkštai skambančio pianino partijų („Saulės Dienos“) ar netgi simfoninėmis gaidomis praturtintų muzikinių pasažų. Pirmoji „MJS“ vokalistė Barbora čia įdainuoja du disko gabalus, tai „Byra byra karoliukai“ ir „O ten toli“ kurios yra iš 1992 metais išleisto debiutinio gotų įrašo.

Jei pirmame diske „MJS“ tarsi lūliavo, tai kitam – šokiai? Ne visai, nors remiksai tam atrodo ir skirti. Paklausius netgi norėtųsi sakyti, kad tai greičiau aukštos klasės elektroniniai remeikai, nes jau pirma kompozicija savo lėtu kicku duoda užuominą, kad tai ir likusieji albumo šmotai nebus banali “technuškė”, o kaip ir pirmas diskas – klausymui. Bendras skambesys yra panašus į Electro Goth su EBM ir IDM prieskoniais, tačiau tai tik terminuotės. Ir nors autoriai kūrinių yra skirtingi (didžėjus AHC, “Xess” narys Rytis, Optūra iš “Comedia d’el Arte”), bet nei vienas gabalas neiškrenta iš konteksto, o diskas – atvirkščiai, klausosi kaip vientisas ir nuoseklus.

„Reversion“ – kaip sako grupė „visiškai netipinis „Mano Juodosios Sesers“ albumas, kuriuo jie siekia išbandyt save ir pasinaudot galimybe “skambėti kitaip”. Kaip ir priklauso muzikiniams scenos veteranams – pateiktas auktos klasės kūrinys, kuris yra tiek profesionaliai įrašytas, tiek įvairiapusiškai aranžuotas, tiek konstruktyviai suremiksuotas. Plius yra vientisas, išlaikantis stilistiką ir šiaip vienas geriausių šių metų Lietuviškų albumų be abejonės. Dabar belieka tik sulaukt albumą pristatančių grupės koncertų su po jo sekančiomis diskotekomis.


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą