Tautvydas Paulius Augustinas (“Baltasis Kiras”): “Bande yra kaip šeimoje, kiekviena diena – gera diena augti, kovoti ir ilsėtis vakare”

Jūsų dėmesiu ir ilgablakstieniai akiai, bene nuotaikingiausias Kultūrnamio interviu. Su Tautvydu Paulium Augustinu susitikom prie “Kongresų Rūmų”, neįpareigojančiai sėdom ant žolytės ir “šnektelėjom”. Pokalbis truko nei ilgiau nei mažiau – pusantros valandos.

Apie tai kas yra “Baltasis Kiras”, kokia grupės idėja, kodėl toks pavadinimas; apie tai kad savo kūrybą jie orientuoja į paukšius – kalbėjom su Augustinu, kuris yra BK siela. Jis ne tik groja pustuziniu instrumentų, diriguoja rock’n’roliniam “orkestrui” koncerto metu, bet ir planuoja atidaryti savo tapytų darbų parodą.

Jis neturi telefono, nes su juo kažkada nutapė paveikslą…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UDIpGCOgYyY[/youtube]

Kas yra Baltasis Kiras?

“Baltasis Kiras”- tai Rock’n’rollo grupė, susiformavusi Vilniuje prie Liudo Giros paminklo, pasivadinusi kaip tašių firma.

Tašių firma?

Taip, nes tokio paukščio kaip “Baltasis Kiras” nėra. Yra dramblio kaulo kiras, auksasnapis kiras, yra juodagalviai kirai ir kokių tik nori kirų yra, tačiau toks paukštis, kaip Baltasis Kiras neegzistuoja. Ir būtent tos firmos pavadinimą atradom atsitiktinai, kai dar mokyklos laikais nusipirkom jos pagamintą kuprinę Akropolio pramogų sostinėje. Tai beje lietuviška firma, kuri bankrutavo, nes jos buhalterė vogė pinigus.

Kitas klausimas – replika. Skaičiau, kad jūsų tekstuose yra daug daug nesąmonių.

Na, čia turbūt skonio reikalas… Tose “nesąmonėse” slypi daug logikos ir jausmo. Kūrinio eilutė yra ne tik žodis, bet ir energija. Ir nuostabu, kai žmonės pagauna mintį, nes jie irgi tame auga. Mes mėgstam paimt eilučių iš draugų ar žymių atlikėjų kūrybos. Tai reflekcijos, kurios neša kur kas daugiau krūvio nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Golden Parazyth interviu metu man teigė, kad tekstas nėra svarbu, o esmė perteikti emociją. Pas jus panašiai?

Jo, panašiai jaučiam ir mes, tai tarsi momentas, kuris prasprūsta iš vidaus. Juk dėl to mes ir vadinam savo muziką “dūšios išveržimu”. Jamme juk nėra jokio suplanavimo, visa improvizacija yra paremta pamatine struktūra ant kurios mes lipdome savo pasaulio vaizdą.

Ir iki šiol mes pasireminam tais karkasais, jammindami su vis kitais žmonėmis. Palikdami vietos laisvei. Ir galų gale grįžtam į tokią energetinę būseną, kuri vadinasi “daina”.

Yra tekę Klaipėdoj grot su Golden Parazythu, išėjo gan emocionali dainos “Saulė šviečia” versija, Giedrius kaip atlikėjas yra vienas emocingesnių, kuriuos žinau.

img.lrytas.lt

Vienoje apžvalgoje skaičiau, kad albumas “Amerika” yra sukaltas tarytum ant bairio.

Kaip pažiūrėsi. Mums tiesiog norėjosi padaryti tokį visiškai Amerikietiškos Svajonės stiliaus albumą. Jį sukalėm gan greitai, tačiau įrašinėjom profesionalioj LRT studijoj, kiekvieną kūrinį atlikom po tris kartus ir išsirinkom geriausius teikus. Taip siekėm pagaut tą amerikietišką šešiasdešimtų metų dvasią, kokią turėjo Bobas Dylanas, albumus įrašinėjęs analogiškai.

Tai taip ir gavosi tas toks greitas albumas?

Taip, mes jį įrašėm per tris dienas. Sumasterinom, suvedėm, atspausdinom gal per dvi savaites. (juokiasi) Na, buvo toks visiškas smaginimasis. Ir galbūt tai nėra pats geriausias variantas, ką mes galėtumėme padaryti šlifuodami tą medžiagą pusantrų metų ar pan. Mes tiesiog žaidėm tą lietuvišką American Dream versiją, buvo ameizin’experience’as.

Kaip jums pavyksta dermė visiskam balagane? Jokios įtampos ir t.t.

Kaip čia pasakyt… Aš tame nematau jokio balagano. Iš chaoso gimsta tvarka ir būtent ji yra dermė, kuri skamba. Mano gyvenimo credo yra “flow”. Aš tai matau kaip bangą, kurią gaudo banglentininkas ir kai ją pagauna – skrieja. Kai ji baigiasi, tau vėl tenka gaudyti kitą bangą. Tai toks nuolatinis tekėjimas per gyvenimą. Band’e yra kaip šeimoje, kiekviena diena – gera diena augti, kovoti ir ilsėtis vakare.

bk guli

Kažkas ten įvyko “Studio 9″… Papasakok.

Pasirodymo gale aš su riedlente nušokau nuo scenos, laimei su šalmu, bet gerokai apsibrozdinau. Viskas gan laimingai baigės. Tokie flow’ai vyko ir vyks, nes tokie balaganai -patys nuostabiausi.

Kokia yra Jūsų sudėtis? (jei ji yra nuolatinė)

Na, jei reiktų apibrėžt tą nuolatinę sudėtį, tai pasakyti galėčiau tik tiek: dvi gitaros, kartais trečia gitara, bosas ir būgneliai.

Jūs esat apibūdinami kaip hipiai. Esat sex drugs and rock’n’roll ar Love Peace and Music?

Na, čia labai įvairiai. Vieną dieną vienaip, kitą dieną kitaip. Gal sakyčiau nuoširdus mixas tų dviejų dalykų. Gal labiau Peace and music, bet neatmesčiau ir rock’n’roll. Išleidę “Ameriką” mes visiškai buvom įsijautę į tai. Bet smagiausia yra tiesiog kartu leisti laiką, jaustis namie.

Į ką orientuota Jūsų kūryba?

Į paukščius.

Kaip jums pavyksta turėt tiek daug koncertų, bet iš to išspaust kažką visiškai nuoširdaus ir nesumeluoto? Ar pas jus egzistuoja tarkim kokios rutinos?

Pirmiausia mes pasikabinam “Baltojo Kiro” plakatą. Antras dalykas – soundcheckas, trečias – pabūvimas kartu. Jei visa tai pavyksta, koncertas būna geras. Stengiamės gyventi tokiu ritmu, kuris nelyg paukščio skrydis, kuomet visi sulekia į V formą ir skrenda kartu su muzika Pietų link.

O ar jūs nenorėtumet surengti kokio konceptualaus koncerto, kaip kokie Somov’n’Jazzu Trakų Pilyje ar SEL Žalgirio Arenoje, ar pan.?

Kiekvienas mūsų koncertas konceptualus. Pvz, “Bliuzo Naktyse” paruošėm grynai bliuzinį repertuarą, su bliuzo harmonijom ir soliakais.

…ir aišku pasirodėte žymiai geriau nei Styvenas Seagalas.

Tiesa sakant kitą dieną susitikom Blėką ir jis teigė, kad mes turėjom būti headlineriai po Seagalo. Nes atmosfera buvo nereali, žmonių masė, pagojom vieną geriausių šios vasaros koncertų, buvo ameizin’.

bk rekia

Jūs su kunigaikščiu esat geri draugeliai? Turit giminystės ryšių?

Na, mes esam geri bičiuliai, esu buvęs pas jį namuose keletą kartų. Išgėrėm arbatos, padovanojo knygą su savo poezijos autografu, kunigaikštystės lipduką.

Alaus prašė, kad įpiltumėt?

…prašė alaus ir cigarečių. Namuose jis beje visai kitoks, ten jis labai atsigavęs. Ypač prie žmonos persimaino, kuri ganėtinai griežta jo polėkiams.

Jis turi žmoną?? Oho, nežinojau. O kas yra tavo kumyrai: Bob Marley, Snoop Doggas, Virgis Stakėnas ar kokis kitas dūmtraukys?

Buvo etapų, kai jais visais besąlygiškai žavėjausi. Snoop Lion’as iš vis yra nurautas bičas. Bob Marley? Tai vienas labiausiai įtaką padaręs regio muzikai atlikėjas. Virgis Stakėnas yra country tėvas. Prieš susikuriant BK buvom nuvarę į Stakėno pasirodymą Visagino kantri festivalyje. Paliko neišdildomą įspūdį.

Šiuo metu labiausiai žaviuosi Tame Impala, Fleet Foxes ir Edward’u Sharp’u. Pats naujausias atradimas Unknown Mortal Orchestra ir jų albumas “II”, rekomenduoju.

Pats vegetaras esi?

Vegetaras.

Bet tu praktiškai žmogus orkestras! Kaip tau viską pavyksta taip suderint?

Na, mane užgrūdino vaikystė. Lankiau Dvariono muzikos mokyklą, eidavau į mokyklą ryte, popiet į muzikos mokyklą, septynias dienas per savaitę. Ir netgi buvo toks laikas, kai dar akademinį piešimą pradėjau lankyti.

Mokėjau labai gerai susiplanuot laiką. Jei darai viską nuosekliai ir struktūruotai, tai įmanoma labai daug spėti. Bet jei tarkim aš kurioj nors vietoj suchaltūrindavau ar kažko nespėdavau padaryti – viskas iškart sugriūdavo. Sugebėjimas išlikti ritme, leidžia nuveikti daugiau.

bk ltu

Keliais instrumentais groji?

Labai mėgstu groti būgnais, pianinu, gitara, smuiku, bosinė gitara – mano aistra, o pastaruoju metu labai žaviuosi kompiuterio skleidžiamais garsais ir elektroninės muzikos kūrybos procesu.

Ar Jūs daug uždirbat iš muzikos? Ar užtenka pragyvent?

Normaliai.

Niekur nedirbi?

Nedirbu nieko, kas neįdomu.

Kas tau yra gyvenimas kaip “Baltajam Kirui” ir kaip Augustinui. Per šias dvi paradigmas kaip tu jį suvoki?

“Baltasis Kiras” – tai dalis manęs. Tiesiog skrendam su draugais it paukščiai per šią nuostabią realybę, kartu veikiam kažką gražaus. Palaipsniui visa tai išsirutuliojo į tai, kad mus kviečia groti geriausiose Vilniaus scenose, grojam didžiuosiuose Lietuvos festivaliuose, pradėjo kviesti pagroti ir į užsienį. Atrodo, kad žmonėms patinka. Pavyzdžiui, koks nerealus jausmas kai atvažiuojame į Kauną, o mus pasitinka su gėlėmis ir prašo autografų.

Lietuviai nuostabūs žmonės, prieina fotografuotis, šypsosi, visi gerai leidžiam laiką, ko daugiau norėti?

BLITZ:

1 Gitara ar pianinas? – gitara
2. Kelyje ar po pušele? – po pušele
3. Pirtis ar scena? – pirtis
3. Bulvės ar gybai? – žiūrint kokios bulvės ar “grybai”. Tarkim, švediškos bulvės, karamelizuotos.
4. Pavasarinis Lietutis ar smagus sniegutis? – Lengvas lietutis “Wembley” stadione per Coldplay koncertą. O sniegutis tai Romoje, kurioje niekad nesninga, palmių fone.
5. Šikna ar papai? – Debesėliai.
6. juodas humoras ar baltos eiles? – baltos eiles.
7. techno ar britpop? – nei vienas.
8. Ch. Ronaldo ar Messi? – Messi. Christiano tikrai ne.
10 Juoda varna ar balta žuvedra? – balta žuvedra.


Žymos:, ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą