Kultiškiausi 2015-tais: LIETUVIŠKOS GIESMĖS (top-10)

Viso Kultūrnamyje per 2015 metus buvo išleisti 8 „Lietuviškų giesmių“ žurnalo numeriai.  Viso juose puikavosi KRUOPŠČIAI ATRINKTI 45 kūriniai. Iš jų – dar kruopščiau sudarytas Kultiškiausiųjų top-10. Nuo indie rock, iki ambient, nuo neo-cabaret iki downtempo. Tad mėgaukitės ir švęskite!

10.  Photography „If I“

Tik šiemet (!) debiutavęs duetas – Miglės Morkūnaitės ir Tado Suginto – pribloškė maloniai, ir ne bet kuo, o išjausta kokybe. Įtaigios melodinės linijos, išradingas prodiusavimas, nuostabus ir saulėtas vokalas. Kultūrnamis linki jiems sėkmės, įtraukdamas juos į visų metų Kultiškiausių topą – tikiuosi, kad tai bus net ne viena iš paskatų tęsti tranzavimą muzikos kelyje.

9.  Ersha „Six Year Old Child“

Su Ersha kadaise buvo prasilenkta Cechas48 bunkeryje – prieš 3 metus ten vyko ambientinis vakaras pavadinimu „Paralelinės dimensijos“, o ponaitis grojo gyvai. Patiko, pradėjau sekti kūrybą. Ir ji iš ties daug žadanti, ko pasėkoje negalėjo nepatekti bent gabalas į 2015-tų metų Kultiškiausius.

8.  Tamsaulė „Naktys mus pamirš paslėpt“

Daug žadanti kūrėja, nėra iš tų, kur turi tik gerą balsą ir gražias akis, ko pasėkoje pasiprašo po kokio nors prodiuserio sparneliu… O pati ima vadžias į savo rankas – kūrinius ir kuria, ir prodiusuoja, ir įdainuoja. Kas svarbiausia, kad jai tai puikiai gaunasi!

7.  Aja & Jovis “Ways to Happiness”

Pats vasariškiausias topo kūrinys – tuo viskas ir pasakyta. Jovis puikiai prodiusuoja, Aja saulėtai dainuoja. Patikrinkit Soundcloude daugiau Aja & Jovis kūrybos – taip pat gerai skambančių kūrinių ten yra ne vienas ir ne du. Tad tarp Kultiškiausių negalėjo vienas iš jų ne atsidurti.

6.  Soulsonic „The Self“

Evaldas Azbukauskas tai kūrėjas turintis ne vieną muzikinį porfolio. Jis kuria ir dub, ir ambient, ir trip-hop ir šiaip techno su electro. Žinomiausias jo projektas yra „Girių Dvasios“, kurios visiems vaidenasi šokių aikštelėse per dub-techno sąskambius. Bet mano ausiai kur kas įdomesnis yra kitas jo alter ego, t.y. Soulsonic. Paklausykit kūrinį, kuris yra Kultiškiausiųjų topo 6 vietoje ir, tikiuosi, sužinosite kodėl.

5.  Šarukas “Užu saulę”

Šarukas šiuo kūriniu deklaruoja „viešą romantiką“. Nes, na, „tu gražesnė už saulę esi…“ – kaip ir viskas čia labai aišku, paprasta, gražu, jautru ir solidaru. Dauguma iš mūsų juk žino panašias būsenas… Tai taip nostalgiška ir net sakralu.

4.  Sisters on Wire „RIDE“

Žiauriai geras rock nuo jaunos indie grupės iš Vilniaus. Skaidrus, pozityvus, užvedantis, nevengiantis aštresnių gitarų, o ir melodija hitinė. Kažkuria prasme juos klausant, man akyse rodosi filmo „Rock The Ages“ kadrai. Tokia maloni nostalgija… Malačiai vaikinukai.

3.  Umiko „Lost Ones“

Šio gabalo yra dvi versijos – viena originali, kita, štai esanti tope – kojytėms. Tiesą sakant man abi yra superinės, bet nusprendžiau į topą dėti pašėlusias gitarytes, skambius mušamuosius, valiukiškus Elenos krykštavimus. Šauni yra ši mergaitė slapyvardžiu Umiko, aš jos kūrybos fanas.

2.  Vilkduja „Rudeniniam vasarnamy“

Vilkduja kadaise įrašė du kultinius kompaktus „Vakar Duona“ ir „Nežinau“. Bet tada lindo į urvą ir prasidėjo splitai, EP, kasetės… Šis gabalas yra iš dar praeitais metais išleisto split albumo kartu su „Rumunija“ ir OBŠRR. Velniop tą faktą, kad tai 2014-ti. Geras šmotas, kuris Soundcoude (pagal kurį atrinkinėju dainas į „LT giesmes“) pasirodė būtent šiemet!

1.  Stellardrone „Breathe In The Light“

Šis vaikinas yra Genijus. Nėra antro tokio ant Marijos Žemės. Nesulaukiu jo sekančio albumo, o vienas iš dviejų jo naujų kūrinių pasirodžiusių kosmose 2015-tais – Kultiškiausiųjų topo PIRMAS! Štai jums ir Kalėdos!


Žymos:, , , , , , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą