Kultiškiausi 2015-tais: KONCERTAI (top-15)

Šie metai – kažkokie nenormalūs. Na, kaip, tiksliau, neįmanomai geri tiek kinu, tiek Lietuviškos muzikinės scenos aktyvumu, tiek renginiais. Praeitamet, pamenu, į Kultiškiausius koncertus vos sukrapščiau 7-tuką, o iš jų tikrai stiprūs buvo gal 5. Gi šiemet… Na, patys paskaitykit ir įsitikinkit!

15.  Juozas Erlickas „Ne visi namie“ @ Žemaitės Dramos Teatras, Telšiai

Iš šio koncerto / spektaklio / performanco su kolega išėjom jam nepasibaigus. Kodėl? Ne todėl, kad jis prailgo, buvo nuobodus ar šiaip prastas. Priešingai – tiesiog visi kas pažysta Juozą Erlicką ar esate buvę jo pasirodymuose, žino kokiais gigabaitais per sekundę ten liejasi sarkazmas, ironija, tapomi šaržai, dainuojami šansonai su jonika ir visi kiti paprastam artistui neįvaldomi kung fu prijomai demonstruojami. Jei po įprastų koncertų išeini išsitaškęs gerąja prasme, tai iš šio išėjau karštas kaip perpildytas kietasis diskas.

erlickas-39

14.  Marijonas Mikutavičius 3D @ Kauno „Žalgirio Arena“

Gaila, kad koncertą teko stebėti iš pačio šono, tai nepasijautė visa jėga tas 3D efektas. Plius iš ten pat nesimatė pačios grupės, t.y. su instrumentais griežiančių vyriokų ir dainuojančių paničkų. Bei turiu pastabų ir set-listui – nesugrojo “Atidarau duris” ir “Ar prisimeni tu mus”, o liejosi visokios čestuškės kaip “Ar mylėsi tu mane”, “Blemba, juk aš tave myliu” ir t.t… Tačiau visa kita – super. Marijonas – savas, charizmatiškas ir šiaip geras bičas. Nuoširdžiai pasigyrė šou metu, kad jam gims tuoj sūnus, o kas dėjosi per šlagerį “Nebetyli sirgaliai” ar šansoną “Trys milijonai” – sunku ir nupasakoti. Plius arenoje viešėjo ir pats Sabas, kuris šventė gimtadienį.

mikutavicius22

13.  Lamb @ „Positivus Festival“, Latvija

Pirmas iš trijų kertinių „Positivus“ festivalio koncertų Kultiškiausiųjų tope, dėl kurių iš esmės ir buvo vykstama į Latviją. Ir nenuvylė. Vokalisė Lou Rhodes buvo tiesiog DEIVĖ – tiek apsirengimu, tiek dainavimu, tiek manieringumu. O išgirsti gyvai „Gabriel“ – buvo taip gera, kaip kad ir netikėta kada nors tai patirti.

positivus-112-600x400

12.  Biplan 20 @ Forum Palace, Vilnius

Pati pozityviausia metų patirtis. Prieš „Biplan“ koncertą kiek atsainiai žiūrėjau į šią grupę, bet visos išankstinės nuostatos subliuško bandai sugrojus vos pirmus du-tris gabalus. Pati geriausia energetika tiesiog pulsavo, derinant ją su charizma, bei profesionaliu muzikiniu atlikimu. O kur dar kviestiniai muzikantai / bedražygiai / draugai. Kur dar scenografija ir šviesos. Kur dar šimtai šypsenų tiek ant scenos, tiek palei ją…

12309972_920386581390387_954769625034648031_o-600x400

11.  Dagamba @ VU Botanikos Sodas, Vilnius (Kristupo Vasaros Festivalis)

Neįmanoma vienareikšmiškai aprašyti šio internacionalaus kvarteto pasirodymo „Kristupo vasaros festivalye“. Tai ir pačio geriausio humoro dozė, ir pašėlusio virtuoziškumo apraiškos, ir šiaip pasakiškai saulėta diena nerealaus grožio VU Botanikos sode. „Dagamba“ koncerte su dviemis violančelėmis, įv. perkusiniais instrumentais ir klavišiniais meistriškai reinterpretavo tokių klasikų kūrinius kaip J. S. Bacho, W. A. Mozarto, Muse, U2, Radiohead ir kt. Ko pasėkoje koncertas – vienas ir didelis Joygazmas.

Dagamba-74-600x400

10.  The Chemical Brothers @ Siemens Arena, Vilnius

„Just get yourself high – do it again!” Kadangi jau buvau matęs Chemikalus prieš beveik 10 metų, kur jie mane visiškai nokautavo, tai lūkesčiai buvo itin dideli. Bet antras kartas nebebuvo toks stiprus, nepaisant to fakto, kad net Siemens Arenos akustika nepavedė, ko visi labiausiai (kaip ir aš), bijojo. Didžiausi maniškiai Joygazmai buvo per „Elektrobank“, „Out of Control“, „Star Guitar“, kas be ko „Hey Boy Hey Girl“ ar „Block Rockin‘ Beats“.

Chemicalai-68

9.  Chveneburebi @ Piano.lt kiemelis, Vilnius (Kristupo Vasaros Festivalis)

Koks atlapaširdiškumas, nuoširdumas ir tiesiog šiluma spinduliavo Piano.lt kiemelyje per vokalinio / instrumentinio ansamblio iš Gruzijos pasirodymą! Buvo ir vien vokalinis giedojimas, buvo ir su archaiškais / tautiniais instrumentais atlekamų dainų, o prakalbos tarp dainų, vaje… Frontmenas be jokio dirbtinumo ar scenariškumo kvietė visus atvykti pas jį į svečius, į Gruziją, kur turi 4 hektarų vynuogyną ir „užteks vyno visiems, tik prieikit prie manęs po koncerto, susitarsim.” O kai dar užgiedojo Lietuvos himną!..

Gruzinai-27-600x400

8.  Robert Plant @ „Positivus Festival“, Latvija

Prieš R. Planto šou festivalyje „Positivus“ prisiklausiau atsiliepimų, kad anas, matai, yra vaikštanti mumija. Aha, aha, iki jo lygio šėliojimo ant scenos ne vienam 30-mečiui reiktų arba subėgioti ne vieną dešimtį kilometrų rytais arba šiaip dozę „vitaminų“. Daugiau nei pusė set-listo„Led Zeppelin“ gabalai. Ir kadangi Planto fotografuoti nebuvo leidžiama jokiems fotografams, to pasėkoje prasibroviau prie pat scenos ir taiiip atsakančiai užpoginau per „Black Dog“, „Whole Lotta Love“, „Rock‘n‘roll“, etc, kad net ir dabar prisiminus, skruzdėlės po odą laksto. Tik va „Babe I‘m Gonna Leave You“ deja nesugrojo.

11406954_680573992073836_4998524048181220037_n1

7.  Akvarium @ Rygos Kongresų Rūmai, Latvija

Dėl Boriso Grebenščikovo su „Akvarium“ – į Rygą su kolega! Ir kaip Andrius Mamontovas pas save Feisbuke rašė – tiek jam, tiek man tai buvo bene geriausias „Akvarium“ pasirodymas iš tų visų galybės matytų tiek Lietuvoje, tiek štai va šįkart Latvijoje. Pats koncertas – meditacija. Dvasia – rock‘n‘rolinė. Jausmas – aukščiausiam pakylėjime. Iš visų tų galybės išleistų albumų per 40 metų grupės egzistavimo laikotarpį, daugybės dainų eilinį sykį nežinojau, bet ar tai nors kiek kliudė?

Akvarium-ryga-42-600x398

6.  Mykolo Natkevičiaus “Karačiajus” @ Kongresų Rūmai, Vilnius (Festivalis „Gaida“)

Aktualios muzikos festivalio „Gaida“ vienas iš koncertų – irgi Kultiškiausiųjų tope. Ir kaip gaila, kad tepamačiau tik finalą šio renginio (bei „Squarepusher“), nes M. Natkevčiaus „Karačiajus“ paliko be amo. Ant didingumo ir beprotybės ribos balansuojanti simfonija, kuomet temos seką diktuodavo posakis „banga gena bangą“, taip įtraukė į Karačiajaus ežero nuodingas bangas, kad net protas sunkiai išnešdavo tą energetinį krūvį. Gyvų instrumentų klijuojamų sluoksnių buvo ištisa galybė ir įvairovė, pradedant visa perkusine orkestruote, baigiant pučiamųjų benefisais, galų gale ir styginiais instrumentais. Labai, labai stipru!

gaida-1-e1446493641709

5.  Roladas Kazlas ir Pakeleiviai @ Keistuolių Teatras, Vilnius

Ėjau į į šį renginį, nes tingėjau nieko neveikti. Plius be didelio polėkio, mat prieš tai lankytas R. Kazlo pasirodymas buvo man nuobodus – per daug kamerinis ir donelaitiškas tiesiogine to žodžio prasme (Kazlas tiesiog skaitė jo raštus rimtu veidu). Tačiau kai tikiesi mažiausiai – kaip tyčia pasitaiko, kad gauni priešingai. Pasiutusiai geras koncertas! Tokia nuoširdaus ir pozityvaus humoro dozė, kokia buvo gauta tą gūdų Vasario vakarą negalėjo palikt nei vieno abejingu. Gabalai savo nuotaikomis svyravo nuo linksmų iki jausmingų, nuo nostalgiškų iki nūdieniškomis realijomis apipintų. O kai užgrojo Pink Floyd „High Hopes“, broliai ir seserys..! Ašaros.

10960154_783499218412458_8304815365243961947_o-600x400

4.  Ane Brun @ Kongresų Rūmai, Vilnius

Vėlgi iš ciklo – nieko nesitiki, o gauni daug. Viso ant scenos darbavosi „tik“ 6 žmonės + Ane Brun. Kokie dar žmonės? Multiinstrumentalistai! Beveik kiekvienas iš jų dar mokėjo valdyt ir valdė pasirodymo metu du ar visus tris skirtingus instrumentus. Koncertas buvo ilgas, bet norėjosi, kad jie dar grotų ir grotų… Ir, beje, klausant įrašą, Ane Brun man klausėsi silpnai (neatsitiktinai jos diskas „When I‘m Free“ nepapuole į albumų topą), bet gyvai – visiškas WOW.

12079724_896720097090369_6633267550910461199_n

3.  Placebo @ „Positivus Festival“, Latvija

Štai dabar klausau „Placebo MTV Unplugged“ ir širpuliukai laksto per odą prisiminus tą pirmąjį ir patį geriausią Positivus koncertą. Vos spėjom ant jo, nes autobusas visus norinčius vykti į Salacgriva vos sutalpino, galop tada dar papuolėm į didelį kamštį ir vos pasistatę palapines sutemus – Placebo. „Meds“, „Song To Say Goodbye“, „Special K“, bei kaip gi be „Every You Every Me“ ir „Running Up That Hill“ ir t.t… Pasaka.

positivus-11-600x400

2.  Martin Küchen – Mark Tokar – Arkady Gotesman @ Rusų Dramos Teatras (Festivalis „Vilnius Jazz“)

Niekad nebuvau free-jazz gerbėjas ar šiaip manęs eksperimentinė šyza neimponuoja. Beabejo, jam-sessionai yra labai geras dalykas – kuomet pamatai ant kiek nurautai gerai grojantis žmogus be natų geba susekti kitą grojantį ir iš viso to išspausti kažką panašaus į muziką. Bet tik tiek. TAČIAU, kaip tą free-jazz padarė aukščiau išvardintas virtuozų trio..! Vilniaus Rusų Dramos Teatre buvo užgesintos šviesos, paleistas 1925 metų nebylusis kino šedevras „The Lost World“, o jo įgarsinimas ir buvo šis antroje vietoje Kultiškiausių tope aprašomas koncertas. Ant tiek gerai perteikta nuotaikos, atmosfera, muzikaliai nutapyti nebylūs dialogai, dinozaurų riaumojimas, ai… Ką čia pasakot. MA-GI-JA!

396fb22b348604de0d6f53515e298

1.  Bryan Adams @ Kauno „Žalgirio Arena“

Vaje, vaje… „You gave it to us straight from your heart“. Koncertas tai – kelionė laiku. Nesvarbu kokio tu amžiaus, statuso ar luomo – bešėliojant Bryano Adamso šou, jauteisi tarsi toje 69-tųjų vasaroje, kurioje tu vėl esi aštuoniolikos. Kuomet tu jau pagaliau baigęs mokyklą, o univeras neprasidėjęs. Kada tu brazdini gitara Cojų arba „Foje“, o per videaką n-tąjį kartą žiūri „Back to the Future“ arba „Robiną Hudą“ (kuriame skamba „Everything I do I do it for You“). Gi „Please Forgive Me“ rodydavo Tele-3, o “Heaven” leisdavo tėvai per magnetofoną iš kasečių kai jie tūsindavo. Nepakartojama. Jausminga. Iki begalybės sentimentalu. Ir tiesiog gera.

Bryan-Adams-1-facebook


Žymos:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą