Zu93 albumas “Mirror Emperor”: pagaliau magijos krislas iš Davido Michaelo Tibeto kūrybos

Zu93 – tai kūrybinė Current 93 vedlio Davido Michaelo Tibeto ir eksperimentinę instrumentinę muziką kuriančios grupės iš Italijos, kuriai diriguoja Massimo‘as Pupillo‘is ir Luca Mai‘us, koloboracija. Mintis susivienyti bendram įrašui, gimė dar prieš 7 metus, kuomet grupių Zu ir C93 lyderiai susipažino Romoje. Ir jei paskutinįjį C93 albumą „I Am The Last Of All The Field That Fell (A Channel)“, išleistą prieš 4 metus, kelis kart perklausęs – pardaviau, tai Zu93 „Mirror Emperror“ susigundęs anotacija – prie-orderinau 3 mėn. iš anksto. Ir nelikau įrašu nusivylęs?

Current 93 klausau jau kokius 15 metų. Tiems, kas nežino, tai yra apokaliptinio neo-folk flagmanai iš Didžiosios Britanijos, o šios grupės ar, tiksliau, ištiso ir nenukopijuojamo reiškinio architektas yra legendinis, minėtas D. M. Tibetas. Paskutinis, iš ties geras C93 albumas, pagal mane (ir ne vieną kitą faną) buvo išleistas dar 2007-tais, t.y. daugiau nei prieš 10-metį ir jo pavadinimas yra „The Inmost Light“. Per tą laiką sekė 4, kaip minėjau, ne itin sėkmingi neo-folkiniai Davido Michaelo bandymai, bei, man nelabai aktuali krūva jo industrial muzikos eksperimentų.

Ir anotacija ne tai, kad nemelavo, tačiu net pranoko manuosius lūesčius kelis kart. Žinoma, šiame įraše nėra super hitų, tokių kaip koks „Lucifer Over London“ ar „All The Pretty Little Horses“, ar dar kokių kitų iš galybės tų visų C93 kultinių dainų. Tačiau albumas vis tiek paperka, toli gražu nesiprašo būti parduotas, klausau pastaruoju metu jį vėl ir vėl, ir vėl. Visiškai nenusibosta, traukia kaip narkotikas, įpina į savo mentalines pinkles, kaip koks mindf**k filmas. Kuo?

Visų pirma, „Mirror Emperor“ esmė yra atmosfera. Kaip pavadinime galėjote susidaryti įspūdį, man ji pagaliau sukuria magijos ir mistikos aureolę virš galvos, o juk tai – D. M. Tibeto kūrybos pamatas, už ką jis ir yra tikriausia legenda pogrindinės muzikos pasaulyje. Garsynas albumo per ausų lokatorius taip smeigia gilyn į gelmes, jog nenori nieko kito daryti, o tik klausyti, bežiūrint kaip patefono adata trapiai braukia juodą blyną, meditatyviai dega žvakė ir ore mirguliuoja, lubas tirštinantis, smilkalo dūmas.

Sukuriama ši magija tiesiog įstabiu italų prodiuserio Stefano Pillia‘os darbu, itin spalvingu ir turtingu Zu muzikantų akomponavimu ir, žinoma, vieninteliu žemės planetoje į sąmoningą hipnozės būseną panardinančiu Tibeto vokalu. Iš anotacijos, maniau, kad albumas bus lengvas, akustinis rockelis. Bet kur tau! Aštrumas skambesio vietomis čia toks subtilus ir smagiai kandantis it spragsinčio laužo žiežirbų šokis naktį. Nuo riebaus bosinio rifo partijos pereinama prie erdvinės, raudančio gitaros; nuo raiškiai, švelniai, o kartais taip čaižiai išreikšto smuiko (it juo griežtų pats Niccolò‘as Paganinis), nuplaukiama iki elektroninių partitūrų įtikinamo paskaninimo.

„Mirror Emperor“ albume, taipogi, panaudoti ir tokie įdomūs bei praturtinantys, minėto S. Pillia‘os prodiusavimo triukai, kaip paukščių čiulbėjimo ar aplodismentų fieldrecordingai, ar itin seno vinilo traškesio cut-up‘o estetikos grožis. Ir galop, visa tai, pridedant albumo tekstinį kodą, kurį deklamuoja ir įgieda Davidas Michaelas Tibetas – gauname vieną geriausių šių metų, šiai dienai, įrašų. Ir man geriausią pastarojo dešimtmečio Current 93 sielos ir vedlio darbų. Tiesiog nuostabi koloboracija, galop atrastas teisingas skambesys, pagaliau sugrįžusi atmosfera ir magija.

180 gramų svorio, raudono leidimo vinilai – jau išpirkti. Tačiau tie, kurie susidomėjo, gali pirkti juodus – kaina su siuntimu, tikrai nesikandžiojanti – 26 Svarai. Privaloma turėti ne tik Current 93 fanui, tačiau, manau, nenusivils ir melodijos, lyrikos, subtilumo, bei galų gale magijos išsiilgęs melomanas.

Paklausyti galima Spotify ir Bandcamp. O jei norite užsisakyti pirkinį eikite į oficialųjį albumo leidėjų puslapį House Of Mythology.


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą