Šarūnas Karalius: „Tam ir esame, kad lietuviškų gėrimų istorija atgimtų naujai”

Šarūnas Karalius – iš ties įdomus žmogus. Įdomus tuo, kad drąsiai jį galėčiau pakrikštyti panku, bet ne dėl iššaukiančio elgesio, apsirengimo ar, sakykime, tatuiruočių su auskarais. Pas jį, priešingai – to nėra.

Pankas jis tuo, kad kadaise Kaune, kartu su Laurynu Lisausku (Lauris Lee), house muzikos dūžiais bene dekadą judino Laikinąją Lietuvos sostinę, kaip RyRalio duetas.

Jis įkūrė pirmą istorijoje viskio barą Lietuvoje „W 1640” (2011 m., Kaunas). Tada, kai lietuviai džiaugdavosi prieš draugus parduotuvėje rastu Grant‘s, Jhonny Walker ar Scottish Leader „viskiu“, t.y. kada šio gėrimo kultūros Marijos Žemėje praktiškai iš viso nebuvo.

Ne gana to, atėjo ir „Pakruojo dvaro Spirito Varyklos“ eilė. Kurios produkcija, pasak Šarūno, vos per keletą metų surinko jau beveik 30 tarptautinių apdovanojimų, įskaitant ir itin prestižinį Jungtinėse Valstijose, kur Čiobrelių likeris buvo pripažintas, kaip geriausiu gėrimu tarptautiniu lygmeniu.

Tad poetiškame pokalbyje ir buvo apie visa tai pasišnekučiuota. Apie drąsą ryžtis; darbą, kaip poilsį; riziką, kurioje lieki be praradimų; misijas, vizijas ir visus kitus marketingo elementus tiek verslui, tiek, žinoma, gyvenimui. Bei, visgi, kas svarbiau – skonis ar kvapas?!

Sveikas, reivo ir viskio patriarche Lietuvoje. Kuri tavo veiklos pusė tau brangesnė ir kuo – jau atidirbta RyRalio, Pakruojo Dvaro Spirito varyklos ar pirmo Lietuvoje viskio baro „W 1640“ įkurto Kaune?

Gal nuskambės banaliai, o gal ir ne, bet susirask darbą, kuris tau patinka ir nebe reikės eiti į darbą (šypsosi). Visada smagu atrasti kažką naujo, įnešti šiek tiek įdomaus chaoso į jau nusistovėjusią tvarką. Labai smagu vykdyti veiklą Pakruojo dvaro Spirito Varykloje, kuri įgauna pagreitį yra labai įdomi, skani ir suteikia daug iššūkių bei leidžia patirti dar daugiau atradimų.

Studijavau Kaune 8 metus, bet nei karto nebuvau aplankęs RyRalio vakarėlio. Tad papasakok apie Ryralio trumpai ir įgautas iš ten patirtis tolimesnėms veikloms.

Tai buvo laikas, kurio metu daug išmokome. Versle, renginių organizavime, jų pristatyme ne tik Lietuvoje, bet iš už jos ribų. Muzika atvedė ir į viskio pasaulį, kuris galų gale leido sukelti nedidelę revoliuciją ir Lietuvos stipriųjų gėrimų istorijoje.

O ir viskio baras „King & Mouse“ Vilniuje šiai dienai yra pagrindinė šio gėrimo vieta Lietuvoje, kurioje galima tiek pradinė pažintis su šiuo beprotiškai įdomiu gėrimu, tiek gali atrasti itin gurmaniškų atradimu, kaip antai škotiško gėrimo derinimas su sūriais ar šokoladu. Kitos tokios vietos Lietuvoje nėra.

Pamenu, djscene.lt neoficialiai kadaise vyko seksualiausio DJ rinkimai ir tave Šarūnai, ten minėjo panos ne vieną ir ne du kartus. Kokius jausmus tau tai sukelia?

Smagu kai pastebi veiklos rezultatus. Bet tai buvo senai (šypsosi). Tiesa vis dar laiks nuo laiko išsitraukiu paklausyti lietuviškos elektroninės muzikos pirmą rinkinį, kurį išleidome – „Pasaka“.

Kas tavy atsitiko, kad štai pradėjai iki tol neturėjusio jokio kultūros pagrindo, t.y. viskio kultivavimą Lietuvoje? Žinau, kad tu su Lauriu esate marketingo asai, bet papasakok kas šiame vingiuotame kelyje buvo didžiausi iššūkiai, kol pagaliau įsukai viskio kultą?

Yra labai smagu dirbi su naujais produktais, padėti žmonėms atrasti jų puikias savybes. Nesvarbu ar tai muzikos ar viskio ar kitų gėrimų pasaulis. Kalbant apie viskio barą ko gero viena iš pagrindinių minčių galima įvardinti šią: nepavykus viskio baro veiklai, visada gali ją nutraukti, o persivežęs sandėlį į namus ir turėti didžiausią viskio kolekciją Lietuvoje. (šypsosi)

Pakruojo Dvaro spirito varykla. Tai ką jūs darote, iš esmės irgi yra novatoriškas dalykas Lietuvoje, ypač jei prie tauriųjų gėrimų priskirtume ŽASų kadaise išpopuliarintą trauktinę “Starka” ar šiaip Lietuviškąjį Jegermaisterį “Žalios devynerios”.

Gėrimo ir skonio suvokimas keičiaisi. Smagu, kad kuo toliau, tuo didesnei daliai žmonių tai tampa ne tik įdomu bet ir svarbu. Mūsų atspirties taškas – itin kokybiškos lietuviškos žaliavos, tradiciniai ar inovatyvūs jų naudojimai. Deja to negalėčiau pasakyti apie kai kuriuos paminėtus lietuviškus gėrimus iš kurio likęs tik pavadinimas, o visa kita buvo pamiršta.

Tam čia ir esame, kad lietuviškų gėrimų istorija atgimtų naujai. O tuo pačiu ir paskleistų šią žinią po pasaulį. Kol kas šis mūsų triūsas duoda labai smagus rezultatus. Štai vien pernai, itin sunkiais metais, mūsų kurti lietuviški skoniai parsivežė net 23 tarptautinius apdovanojimus.

Papasakok apie Pakruojo Dvaro Spirito varyklą. Tiesiog. Nuo ko viskas prasidėjo, kodėl būtent ten nutarei su komanda atidaryti spirito varyklą ir su kokiais iššūkiais – maloniais ar ne – susiduri vystydamas veiklą kasdien.

Skonio paieškos nuo eksperimentų su viskiu atvedė iki gėrimų gamybos. Kada nors apie daugiau nei 2 metus trukusią varyklos „popierinę“ dalį galbūt bus galima parašyti knygą. Bėda, kad turime gan seną ir perteklinių ribojimų kupiną įstatyminę bazę. Sritis nėra prioritetinė, nors galėtų būti. Visoje Europoje craft gėrimų gamyba sparčiai auga prisidėdama prie ekonomikos vystymo, naujų darbo vietų kūrimo bei šalies garsinimo. Tikiuosi tai nutiks ir pas mus vieną dieną, nes pradžią jau padarėme.

Skaičiau FB, kad daktarai klausia ar jūsų gėrimais prekiaujama vaistinės, tad tai pasako daug. Manau, tau bus lengva papasakoti apie visą gamybos grandinėlę – nuo grūdo iki taurelėje esančio svaigiai gardaus gėrimo.

Pasakojimas galėtų trukti kelias valanadas… o jei trumpiau stengiamės naudoti kuo daugiau lokalių produktų, taip prisidėdami ir prie tvarumo įdėjų įgyvendinimo. Nieko nėra nuostabiau, kaip ryte nupėdinti į čiobrelių lysvę, esančią čia pat, šalia Pakruojo dvaro ir nuspręsti – šiandien pjauname čiobrelius ar dar palaukiame.

Kitas svarbus aspektas – kokybė nemėgsta skubos. Čia galime rasti bendrumo ir su viskiu, kuris brandinamas metų metais ar slow food judėjimu. Daugelį mūsų gėrimų užtrunka pagaminti 2-3 mėnesiu, o štai paskutinis leidimas su klevų žiedais bręndo daugiau nei 200 dienų.

Kaip viskio baras išleidote bene pirmą Lietuvišką, kolekcinį viskį, už kuriuo pakuotę ir turinį joje – skynėte apdovanojimus. Gi, apie Pakruojo produkciją net pradėti apie apdovanojimus nesinori, nes, tikriausiai, jau visą sieną medaliais nukabinėtą turite. Ką tau asmeniškai tie apdovanojimai reiškia, kuris buvo reikšmingiausias?

Tai labai smagus įvertinimas, tačiau svarbiausią ką davė tai pasitikėjimą, jog Pakruojo dvaro Spirito Varykloje kuriami gėrimai yra įdomu tiek vietiniams vartotojams, tiek pasaulinėje rinkoje. Pirmieji žingsniai buvo nedrąsūs, nes kankino klausimas ar sudominsime specifiniais gėrimais iš mažai kam žinomos Europos provincijos. Bet būtent tokių, paslėptų perliukų šiais laikais ir ieškoma.

Žinoma buvo itin netikėta ir be galo smagu gauti emailą iš JAV su pranešimu, kad mūsų čiobrelių gėrimas išrinktas – Best International Herbal Liqueur. Jau buvau bepirkąs lėtkuvo bilietą į apdovaojimų ceremoniją JAV, bet tada prasidėjo karantinas…

Trumpai drūtai: kodėl paprastam alkoholio mėgėjui turėtų būti įdomu ar netgi privalu susipažinti degustacijoje su tikru viskiu (po karantinų) bare King & Mouse?

Viskis savyje talpina ne tik didesnę nei 500 metų gamybos patirtį, bet ir Škotijos bei Airijos istoriją. Pažindamas šį gėrima nori to ar ne, prisilieti ir prie šių šalių pažinimo. O ką jau kalbėti apie skonio niuansus ar Lietuvoje iki šiol mažai pažįstamus derinius su maistu ir užkandžiais.

Kadaise vienoje FB grupėje mačiau memą, kuriame du alkoholio mylėtojai laiko viskio taures prie nosių, vienas iš jų sako „jaučiu vanilę, džiovintus obuolius, kepintas slyvas“, o kitas teigia – „jaučiu, kad pri**siu.“ Kaip tu pakomentuotumei tokį memą?

Škotai turi nuostabų posakį: mes galime rekomenduoti, kaip viskį ragauti, bet gerti jį pirmiausia reikia, taip kaip tau patinka! (šypsosi)

Kiekvienas verslas, jei nori būti sėkmingas, turi turėti savo viziją, misiją ir tikslus. Kokius sau tikslus keli kas dieną, kad įgyvendintum misijas ir niekada nenusimuštumei nuo kelrodės vizijos? 

Nesu labai racionalus, nors to ir reikia versle. Kai kurie dalykai ne lyg ateina iš pasąmonės ar gaunasi savaime. Gal ne be reikalo angliškai žodis spirit turi kelias reikšmes ir reiškia tiek gėrimą, tiek dvasinę būseną. Tad moto užprogramuotas Pakruojo dvaro Spirito Varyklos slogane su kuriuo einame į pasaulį – spirits for free spirits.

BLITZ

  1. Dvaras ar baras? Baras.
  2. Škotija ar Lietuva? Škotija.
  3. Skonis ar kvapas? Kvapas.
  4. Viskio Biblija ar Šv. Raštas? (gūžt)
  5. Šokoladas ar sūris? Sūris.
  6. Vanduo ar ledukai? Vanduo.
  7. Kokteilis ar grynas? Grynas.
  8. Išvaizda ar turinys? Išvaizdus turinys. (šypsosi)
  9. Marketingas ar rinkodara? Marketingas.
  10. RyRalio SobieskiUOGOS ar viskis “King & Mouse”? Viskis “King & Mouse”! (šypsosi)

Žymos:, , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą