Alicia Keys Krokuvoje: 2 valandos meilės su 32 kūriniais

 

Tie kas akyliau seka Kultūrnamį, žino apie mano meilę pop muzikai. Nuo M. Džeksono ar Bitlų, iki tokių grupių, kaip Pet Shop Boys ar aišku Depeche Mode. Na, iš esmės, šie atlikėjai / grupės yra neliečiama klasika ir, jei esi prie normalių – kažkuris bent vienas iš išvardintų ir tau, skaitytojau, tikriausiai patinka. Tačiau, pastebėjote, kad čia nepaminėta nei viena moteris, plius tai labiau jau praeitis, o ne šiandiena.

Prieš 17 metų būdamas JAV su vietiniu bendradarbiu diskutavome apie tai, kad JAV nebeturi normalios pop muzikos, ypač kalbant apie moteriškąją pusę. Tačiau jis ištarė, o man beliko pritari – Alicia Keys. Ir ką gi, praėjo vos 17 metų, ir štai aš pirmame savo A. Keys koncerte, dėl kurio, nusbeldėme su automobiliu iki pat Krokuvos, Tauron Arenos.

Kadaise su Live Nation Lietuva atstovu diskutavome apie galimą amerikietės koncertą Lietuvoje ir šis išreiškė kategorišką abejonę ar R’n’B atlikėja surinktų žmonių į savo koncertą Marijos žemėje. Tad, neliko nieko kito, kaip nebesierzinti ir vykti į artimiausią tašką nuo Lietuvos, kur R’n’B Karalienė koncertuos. Ypač, kai paskutiniai du jos albumai – puikūs, pabrėžtinai plokštelė “Alicia” – visiškas šedevras prikimštas hitų.

Ne kaip su The Rolling Stones Liverpulyje – vėluoti sau neleidžiame (nors apšildantįjį projektą ir praleidome), savo vietose būname 10 min. iki Alicia Keys pasirodymo scenoje. Ką gavome? Taip, pradėkime pasakojimą nuo sausos statistikos, kitka aptarsime vėliau. Viso šou truko lygiai 2 valandas, buvo atlikti visi 32 kūriniai, arena buvo sklidinai užpildyta (apie 15 tūkst. muzikos mylėtojų), o mes visi trys, koncerto metu, kiekvienas turėjome garbę dainuojančiai Alicia Keys paspausti ranką.

Viso Alicia Keys scenoje talkino 5 muzikantai ir, kaip priklauso – visi juodaodžiai, nes retoriškas klausimas, ar gali būti kitaip pas juodaodę R’n’B muzikos Karalienę? Ir, kaip kad Alicia, taip ir muzikantai buvo apsirengę juodos spalvos kostiumus – ypač stilingai žiūrėjosi solo partijų gitaristas – su  blizgiu juodu švarku ant nuogo kūno, bei užsimaukšlinęs plačią skrybėlę su juoda plunksna.

Apskritai visi muzikantai – ar mušamaisiais pielyjęs dručkis; ar klavišiniais Alicia’jai talkinęs džinsuotis; ar tai kontrabosu bei bosine gitara žemą taktą pasirodymui kūręs pankas; ar pritariančioji vokalistė – visi buvo, kaip toje A. Keys dainoje “This Girl is on Fire” – rodėsi įsikūnyję į atliekamus kūrinius, it gyvenantys kūriniais, kuriuos atlieka.

Kalbant apie publiką – ji buvo pašėlusi. Visi 15 tūkst. žmonių ir dainuodavo kartu Alicia’jai užprašius, ir nesivargino atsistoti, sėdimą koncertą labai greitai pakeisti stovimu; o per žymiausias dainas – beveik visa arena virsdavo rankų mišku. Ar švieselių žvaigždynu per balades, kaip žinoma, paskutiniojo koncerto numerio metu (beje, paskirto Ukrainos žmonėms) – “If I Ain’t Got You”.

Siurprizas? Kuomet sceną uždengė balta širma ir buvo grojamas instrumentinis kūrinys – pamanėme, kad Alicia taip daro balso stygoms pertrauką. Kur tau! Iš kart po interliudo, pačiame arenos viduryje R’n’B muzikos Karalienė iškilo su klavišiniais ir midi kontroleriais priedo.

Ten ji atliko paskutiniojo disko “Keys” geriausius kūrinius, kas smagiausia, dvejomis versijomis – albumine pianino versija, bei po to įjungdama kontrolerius ir paversdama balades gan trankiais opusais. Viso to išdavoje Alicia publikos užklausdavo, kuri versija yra susirinkusiems geresnė ir kuri pelnydavo daugiausia palaikymo – su ta gaida amerikietė ir tesdavo šou Arenos viduryje.

Kokie gabalai buvo sugriežti? Man didžiausias siurprizas ir katarsis buvo išgirsti “Try Sleeping With a Broken Heart”. O šiaip – absoliučiai visi geriausi, įskaitant ir mano mylimiausius iš plokštelės “Alicia” – tai ir “Underdog”, ir “Time Machine”, ir “Wasted Energy”. Tie visi kiti, tai ir “Karma”, ir “Fallin’”, ir minėti “This Girl is On Fire” su “If I Ain’t Got You”, bei kaip gi be visą areną sukėlusio į orą, gabalo apie Niujorką, kurį Alicia Keys dainavo visai neseniai ir Didžiosios Britanijos Karalienei.

Alicia Keys koncertas Krokuvoje, Tauron Arenoje – neabejotai vienas pačių geriausių ir ryškiausių ne tik šių metų muzikinių įvykių, bet ir apskritai viena įsimintiniausių patirčių mano gyvenime. Ilgai brandinta svajonė pamatyti ir išgirsti gyvai R’n’B Karalienę galop virto realybe, vyksmas pranoko lūkesčius, o įspūdžiai gyvi iki šiol, net praėjus beveik mėnesiui po koncerto. R’n’B Karalienė – titulas ne veltui toks ir neaišku ar dar kas gali artimiausiu metu jį iš Alicia Keys atimti, t.y. ją nukarūnuoti.


Žymos:

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą