Lietuviško dub / hiphop / beats muzika „Dubartis Compilation“ viniluose

 

Rugpjūčio 12 d. muzikos įrašų leidybos kompanija „Dubartis“ išleidžia rinktinį albumą „Dubartis Compilation“ – beveik dešimt šio leiblo veiklos metų tilpo į dvi vinilines plokšteles, kuriose skamba virš 20-ies lietuviško dub / hiphop / beats kūrinių. Šis leidinys – ritminga garsų kelionė, įdomi tiek Lietuvos, tiek užsienio melomanams.

Pirmoji rinkinio dalis skirta žymiausiai Lietuvos regio grupei „Ministry of Echology“ ir jos kūrinių variacijoms. Savitas dub interpretacijas pateikė muzikos prodiuseriai: Genn Bo, IJO, 96wrld, Genys, Grad_U, Girių Dvasios ir KASETA. Dub yra savotiška regio atmaina, atsiradusi 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių sandūroje ir vėliau evoliucionavusi į atskirą elektroninės muzikos stilių.

Jo kūrėjai akcentuoja ritmo sekciją, papildydami įvairiais pasikartojančiais garso efektais. Kiekviena šių kompozicijų – visavertė garso kelionė, įdomi tiek besidomintiems dub muzika, tiek niekada jos negirdėjusiems. Puikus būdas smalsioms ausims susipažinti su lietuviška šios muzikos scena scena.

Antrajame vinile skamba dviejų ritmo meistrų kūryba: įvairiapusiški Genn Bo beats eksperimentai ir kinematografiškas KASETA boom bap (muzikos stilius, atsiradęs JAV Rytų pakrantėje hiphopo aukso eroje praėjusio amžiaus pabaigoje). Tai pasakojimai apie senus apdulkėjusius įrašus, jų semplavimą, kilpavimą, karpymą ir maišymą su įvairiais ritmais. Taip pat šioje plokštelėje galima išgirsti dvi kompozicijas iš bendro Genn Bo ir Direktoriaus (buvusio kultinės Lietuvos ska punk grupės „Dr.Green“ vokalisto, dabartinio „Ore.lt“ redaktoriaus) projekto.

„Dubartis Compilation“ kūriniai anksčiau išleisti skaitmeniniu formatu, tačiau yra ir keletas KASETA retenybių, kurias pasaulis išgirs pirmą kartą. Pasak rinkinio kuratoriaus Souldatovo, „rinkinys svarbus ir įdomus, nes pavyko atrasti ryšį tarp įvairių muzikos stilių ir skirtingų kartų atlikėjų, technologijų, praeities, dabarties ir ateities“.

Albumo viršelį sukūrė dailininkas Sergejus Seleckis iš Minsko. Šiuo metu menininkas gyvena Vilniuje, kur dėsto piešimą ir kompoziciją Europos humanitariniame universitete. Šiemet jis dalyvavo tarptautinėje akvarelės parodoje-bienalėje Belgrade.

Įrašų kompanija „Dubartis“ atsirado kaip Souldatovo ir Genn Bo muzikinių nuotykių tęsinys. Pagrindas – elektroninės muzikos technologijos: dubliavimas/sluoksniavimas bei dub muzikos efektai, semplavimas ir hiphopo ritmų kūrimas, taip pat – amžinos melomaniško Gralio paieškos tarp daugybės senų įrašų. Leiblas „Dubartis“ aktyviausiai veikė praėjusio dešimtmečio viduryje. Šis rinkinys gali atversti naują kompanijos istorijos skyrių, tačiau taip pat gali tapti ir paskutine jos gulbės giesme. Abiem atvejais šį vinilą būtina turėti savo kolekcijoje!

Rinkinį galima įsigyti „Wax Vilnius“ vinilo parduotuvėje, įsikūrusioje menų fabriko „Loftas“ kieme, taip pat – užsisakyti internetu: https://dubartis.bandcamp.com. Be to, „Dubartis compilation“ galima rasti pagrindinėse Europos platformose ir įrašų parduotuvėse: hhv.de, juno.com, oye-records.com ir kitose.


Žymos:,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą