„Garso Galerija“ – festivalis mėgstantiems modernumą ir klasiką

Jei Lietuvoje nori išgirsti kažką įdomesnio, reikia arba labai domėtis specifine sritimi ir atidžiai sekti, kas ten vyksta, arba atrasti kokį nors kasmetinį reiškinį, į kurį atėjęs pasisemtum vis naujų įspūdžių ir patenkintum naujų patirčių poreikį. „Garso Galerija“, kuri anksčiau buvo žinoma „Jaunos Muzikos“ pavadinimu, vyksta kas metus, jos niekaip nepražiopsau, nes minamuose takuose visada pasitaiko apie ją primenantis plakatas, ir joje labai įdomu. Labai įdomu. Na, jei mėgsti plėsti akiratį ir klausyti ne visada harmoningų sąskambių – „Garso Galerija“ yra eksperimentinės, modernios akademinės ir visokios kitokios keistos muzikos festivalis.

Reikia pripažinti, kad kokių 20-40 proc. festivalio pasirodymų tenka nurašyti kaip „nesuprastus“ ar „reikalaujančius pernelyg aukšto muzikinio išsilavinimo“, bet dėl tų likusių kasmet stengiuosi nepraleisti nė vieno šio festivalio koncerto. Ir dėl to visada tik džiaugiuosi, nes, pavyzdžiui, pernai atradau islandus „Stereohypnosis“ ir nesveikai paduodantį lenką Piotr Kurek, be kurių mano gyvenimas būtų kur kas pilkesnis.

„Garso Galerija“ startuos jau šį trečiadienį (Balandžio 11-tą) Lietuvos Kompozitorių Sąjungos koncertų salėje su jaunu ir perspektyviu kompozitoriumi Tobias FAAR, kuris savo koncerte pristatys lauko įrašų eksperimentinę garso kompoziciją vargonams „Venta“. Atidarymą pratęs dar vienas, kaip tikiuosi, įdomus ir edukacine prasme naudingas koncertas „Kelionė po lietuviško sintezatoriaus schemą“. Tolimesniuose koncertuose be gausių Lietuvių kompozitorių, pasirodys ir užsienio atlikėjai iš tokių šalių kaip Estija, Graikija bei Vokietija.

Festivalio uždarymas vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos antruose rūmuose sekmadienį (Balandžio 15-tą) su visu flangu Lietuvos kompozitorių, bei jų moderniosios eksperimentikos etiudų atlikimo. Šis uždarymo koncertas, kaip ir atidarymas bus visiškai nemokami. Ir kadangi šioje srityje esu tik kuklus diletantas, tai apsiribosiu toliau tik rekomenduodamas festivalį, o kur eiti, spręskit patys išnagrinėję programą ir internetus.

Garso Galerija 2012 programa


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą