Festivalis “Naujasis Baltijos šokis ‘12”: nuo alpinizmo ant ŠMC fasado iki folktronicos latviškai

Jei jums patiko performancai „Diverse Universe“ renginyje, jei vaikštot į tokio tipo koncertus kaip „Paralelinės Dimensijos“, jei domitės šiuolaikiniu menu, jo naujausiomis tendencijomis ir netgi slapčia mėgstate šokių muzikos karalių Michaelą Jacksoną – „Naujasis Baltijos Šokis“ yra tas festivalis, kurį privalote (ap)lankyti šią savaitę. Visus šiuos elementus – darnioje vienumoje arba estetiškai atskirai – galėsite išvysti savo žingeidžiomis akimis Vilniuje, Gegužės 2-9 dienomis.

Festivalis „Naujasis Baltijos Šokis“ vyks jau 15-tą kartą. Pirmą kartą surengtas 1997-taisiais, perėjęs krizes bei kitus tvanus – neužgeso ir šiemet demonstruoja kaip niekad plačius užmojus, iškeldamas kertelę ypač aukštai. 4 erdvės, 8 šalių atstovai, 12 trupių, dešimtys įvairiausių šokių ir jų spektaklių – tai kas laukia šioje puotoje šokio pasiilgusio žiūrovo.

Kaip ir šokio trupės „Aura“ Kaune organizuojamas modernaus šokio festivalis, taip ir Vilniuje „NBŠ“ – alsuoja ta pačia šiuolaikinio šokio dvasia. Pirmoje pastraipoje aprašyti elementai yra tik maža dalis to ką lankytojas gauna šio tipo spektakliuose ir festivaliuose. Čia vyrauja ir baletinė gracija, lankstumas, estetiškumas; ir post-modernus nuogumas, purvinumas, agresyvumas. Muzika čia dažnai būna grojama ir gyvai (įvairiausi akustiniai instrumentai, analoginiai aparatai, kompiuteriais sugeneruoti garsai, bei kad ir vyno taurės), ir naudojami tiek klasikinių kompozitorių kūriniai, tiek šiuolaikinių autorių elektroniniai eksperimentai.

Tarkime Gegužės 4-tos penktadienį Rusų trupės pavadinimu „Provincialūs Šokiai“ spektaklyje „Miegančioji Gražuolė“ skambės postminimalistų iš JAV Julia Wolfe ir Michael Gordon muzika. Šeštadieninį Latvių spektaklį „Aš Esu Dialogas“ nuspalvins folktronica dueto „The Books“ iš tiesa savita ir įdomi muzika. David Byrne, kuris yra žinomas kaip new wave‘rių „Talking Heads“ vienas iš idėjinių lyderių, garsai tušuos Vokiečių trupės „Public in Private“ šokį. O pavyzdžiui ypač moderniais sprendimais garsėjančių trupės „Aura“ iš Kauno muzika šį kart bus kaip niekad klasiška ir netgi natyvi. Jų šokį „Jūra“ (kuris bus dar ir premjerinis) nudažys Mikalojaus Konstantino Čiurlionio filosofinė analogiško pavadinimo muzikinė poema. Šį spektaklį galėsite išvysti sekmadienį Lietuvos Nacionalinio Dramos Teatro Didžiojoje Salėje.

Taipogi šiuolaikinio šokio spektakliai beveik visada turi paruošę ypač originalius ir įdomius šviesos, multimedijos, scenografijos ir pan. dalykų sprendimus.

Be minėto Dramtetrio, dar veiksmas vyks “Šiuolaikiniame Meno Centre”, “Menų Spaustuvėje” ir netgi prekybos centre „Europa“. Labai įdomus išskirtinumas laukia trečiadienį lauke ant… “ŠMC” fasado. Čia pasitelkiant filmavimo kameras, audiovizualines technikas ir alpinistų judesius bus šokama tiesiog ant sienos. Panašus vyksmas prieš keletą metų vyko ir Kaune ant M. Žilinsko galerijos pastato sienos naktį per „Aura“ festivalį. Buvo daugiau nei įspūdinga, o susirinkusieji šou stebėjo užsilipę ant Soboro.

Pastarasis alpinistinis open-airas bus visiškai nemokamas. Kitų kainos – labai įvairios. Mažiausia bilieto kaina siekia vos 10 litų už spektaklį, didžiausia irgi ne kosminė – 70. Bet jei nežinote ar tikrai norite eit į šį vyksmą – galite pratestuoti nemokamus spektaklius – panagrinėkite programą ir jų rasite iš ties nemažai.

www.dance.lt


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą