Nouvelle Vague koncertas Vilniuje: neblėstantis prancūziškų kerų dvelksmas

Mūsų širdis jau kadaise pavergusi ir į Vilnių vienam pasirodymui grįžusi prancūzų grupė Nouvelle Vague, Balandžio 21 d. vėl užbūrė klausytojus žavingu, stilingu, atpalaiduojančiu ir intelektualiu pasirodymu. Salėje beaidint gerai žinomoms new wave melodijoms, įdainuotoms romantiškai, kone katiniškai žaismingai, skleidėsi neblėstantys Nouvelle Vague  kerai – prisiminimai, kurie iki šiol atgyja ryškiomis šviesomis, garsais ir žiūrovų šypsenomis.   Plojimais, kvietusiais grupę grįžti ant scenos. Legendine Ian Curtis fraze „Love will tear us apart“, kurią dainuodama publika palydėjo paskutinę išėjusią vokalistę Elodie Frege.

Prodiuseris-gitaristas Olivier Lebaux ir prodiuseris bei muzikos filmams kūrėjas Marc Colin grupę Nouvelle Vague įkūrė 2003-iaisiais, įkvėpti tiek prancūziškojo new wave kino, tiek  new wave muzikos, kurios žinomiausias dainas grupė dabar perkuria lengvu bosanovos stiliumi. Atsirinkę talentingas, charakteringas, koketiškas ir publikos dėmesį kaustančias vokalistes, kurių daugelis šiuo metu vykdo ir sėkmingą solinę karjerą, Olivier ir Marc padarė tai, kas atrodė neįtikėtina – sukūrė koverių grupę, kuri  kaip vedlys veda klausytoją per popmuzikos istoriją, mandagiai ir atsargiai kreipdama jį  į jaukumą ir kokybę.

Per penkiolika ant scenos praleistų metų, su Nouvelle Vague modernizuotu new wave‘u išaugo ištisa klausytojų karta. Grupę pamėgo didelis gerbėjų būrys – nuo norinčių atgaivinti jaunystę iki paaugliukų, nė nežinančių, kas yra Talking Heads ar Blondie.  Nuo į pasimatymus lakstančių porų iki vienatvę švenčiančių/skandinančių romantikų. Nouvelle Vague sujungė praeitį su dabartimi, paversdama tai kažkokiu nerealiai patraukliu dariniu, kurį norisi klausyti vėl ir vėl, ir kuris nesensta. Jų koveriai nenusileidžia originalams, atrodo, kad kartais gali būti vertinami kaip atskiri kūriniai.

Bet užtenka tų lyrinių nukrypimų: dabar apie koncertą. Jis prasidėjo nuo grupėje dainuojančios bei grojančios, o taip pat ją ir „apšildančios“  ekspresyviosios Liset Alea solinio pasirodymo. Ant scenos buvo tik ji ir jos gitara, tačiau atrodė, kad kubietės charizmai scena veikiau maža nei didelė. Pertraukose tarp jautrių, meilei adresuotų dainų, Liset mielai bendravo su publika, atverdama jai visą save. Neslėpdama savo audringo gyvenimo peripetijų, moteris pasakojo apie tai, kaip gimsta jos dainos, ir, kreipdamasi į sėdinčius priešais, stengėsi juos padrąsinti „atsiverti“, priimti jausmus bei plaukti su jais… Kiek jai tai pavyko, sunku pasakyti, nes kartais pasirodydavo, kad kukliems lietuviams duoti Liset tenkinantį atsaką sudėtinga.

Tačiau nejaukumas greit išsisklaidė, kai groti pradėjo visas „Nouvelle Vague“ koncerto sąstatas – įkūrėjai, Liset ir to vakaro lead vokalistės – kūdikiško balso savininkė Melanie Pain bei gundančioji Elodie Frege. Kartu arba pasikeisdamos, jos dainavo Blondie, Altered Image, Depeche Mode dainas. Kiekviena juos atliko savaip, labai skirtingai, tačiau vienodai pavergiančiai.

Jei Elodie atsidavė šokiui ir neslėpdama energijos atskleidė dainas ir per judesį, tai Melanie judėjo kiek labiau susikausčiusiai, kampelyje, kaip mergytė mokyklos šokiuose – nedrąsiai, bet žaviai. Jei išskirtinis Melanie tembras stiprino romantikos, svajingumo ir naivumo pojūtį jos solo partijose, tai Elodie skambėjo kaip varpelis, kviečiantis jungtis prie pasirodymo. Būtent ji, beje, privertė mūsų kukliuosius lietuvaičius pašėlti koncerto pabaigoje – atsistojus nuo minkštų kėdžių šokti ir šokinėti pagal Depeche Mode „I just can‘t get enough“. Jai pavyko ir tai, kas ne visai išėjo Liset: priversti publiką duoti atsaką. Pačios paskutinės dainos – Joy Division „Love will tear us apart“ (su šiuo koveriu Nouvelle Vague išgarsėjo) metu Elodie pakvietė klausytojus kartoti legendinę frazę su ja. Tačiau ne paprašė, ne parodė, o koketiškai nukreipusi mikrofoną, jį laikė tol, kol publika įsivažiavo. Taip, kad kai jos jau seniai nebebuvo ant scenos, „Love will tear us apart“ dar aidėjo „Compensos“ erdvėmis… Neblėso.


…ir jei kas paklaustų: kam rekomenduočiau eiti klausyti Nouvelle Vague (manau, klausimas, ar verta, nė nebekyla) tai galėčiau drąsiai atsakyti, kad beveik visiems. Nouvelle Vague romantika – miela, bet ne saldi. Pasirodymai – trumpi ir efektingi. Kerintys tuos, kurie žino new wave‘o melodijas, bet dominantys ir tuos, kurie pirmąkart jas girdi. Puikiai atrinktos vokalistės atlieka vaidmenis, kurie tokie stiprūs, kad nori nenori pasirodymo metu tiesiog pradedi su kuria nors iš jų tapatintis… Į Nouvelle Vague galima eiti vėl ir vėl. Nors iš išlaiko tą pačią stilistiką, jie beveik nepabosta: kaskart atpalaiduoja, pradžiugina, užpildo širdį lengva nostalgija, meilės ir nuotykių troškimu. Pasitarę su kult.lt redaktoriumi, tvirtai sakome – Nouvelle Vague yra neabejotiname šių metų koncertų top trejetuke.


Žymos:, , , , , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą