FESTIVASARA 2017: įdomiausių Lietuvos festivalių gidas

Taigi vasara. Orai, atrodo, nelepina, visokie draudimai – būti ir nebūti – grasina, bet ar jie mums baisūs? Festivaliai buvo, yra ir bus. Jie tikrai niekur nedings, o mes tikrai juose dalyvausime. Kas įdomaus šia vasarą Lietuvoje nusimato? Visko labai daug, skaitom ir žymimės datas!

ŽIEŽMARSAS (birželio 9-11 d.)

„Jaukus mažas festas. Mes niekuo neišsiskiriame ir nebandome, bet tuo ir išsiskiriame galbūt…“ – paprastai, be jokio patoso ar susireikšminimo man parašė vienas iš organizatorių apie ketvirtąjį Žiežmariuose vyksiantį serijos festivalį. „Ž6ŽMAR6A6“ nors ir neišradinėja dviračio, tačiau suformavo unikalų savo trade-marką, apjungdami dvi visiškai skirtingas muzikos scenas – šokių / elektroninę (techno, hardcore, house, ambient etc) ir gitarinę (nuo heavy metalo iki post-punko), kas iš pirmo žvilgsnio pasirodytų kaip visiška nesąmonė. Tačiau, begalės pozityvių atsiliepimų liudija visiškai priešingai. O šiemetinis pasirodysiančių atlikėjų sąstatas tiesiog stulbina savo kokybe, aktualumu ir, banaliai išsireiškiant – surinkti beveik absoliučiai visi „ant bangos“ esantys LT koncertmeisteriai. Muzika, kuri yra DABAR” – anaiptol ne „tuščias” festivalio šūkis.

Gros ir šokdins: Solo Ansamblis, Manfredas, Krobak, Deeper Upper, The Station, Moon Disco b2b Jogaila, Wolfsome, ba. (dj set), McLoud, Condor Avenue, Autism, Arcadia Repeats, Frank Fitts ir kt.
Vieta: Sodyba „Pilaitė“, Žiežmariai, Kauno raj.
Kaina: 30,00 € (perkant 4 ir daugiau – po 25,00 €)

KILKIM ŽAIBU 18 (birželio 29 – liepos 2 d.d.)

Praeitamet organizatoriai, klubas “Pikuolis”, į festivalį atvežė atvežė black metal krikštatėvius VENOM. Ir nors pasirodymas nebuvo kažkuo ypatingas, tačiau pats festas, kaip visada, buvo bene smagiausias iš visų aplankytų aną vasarą. Prie to, žinoma, prisidėjo pasakiški orai, o ir erdvė – Lūksto ežero pakrantė yra daugiau nei ideali vieta festivaliui. Kodėl į jį aš vykstu kasmet (nors jau seniai esu atsikandęs metalo)? Nes šilta atmosfera, pati šarmingiausia liaudis, nes, galų gale, jokios komercijos ar madų vaikymosi. Senomis tradicijomis paremtas ir kryptingai to besilaikantis renginys, kuris atveža ne banalų, o rimtą ir tikrą gitarinį (sunkųjį) garsą, bei… Gyvo alaus upės, raudonžandės gotės, plikašikniai metalistai.

Kratys ir gros: Abbath, MGLA, Archgoat, Harakiri For The Sky, Valkyrja, Bossk, Khepra ir kt.
Vieta: Lūksto ežero pakrantė, Varniai, Telšių raj.
Kaina: 38,00 € (šeimos bilietas 60,00 €)

SUPYNES FESTIVAL 2017 (birželio 30 – liepos 2 d.d.)

Girdėjau kalbas, kad ten susirenkanti auksinio jaunimo flora, išsiskiria tuo, kad būna pasipuošę švarkais. Festivalyje. O aš toks, kaip būdamas kuklus prie kaimo, dėl to bijodavau šio festo ir nedrįsau sudalyvauti. Tačiau aišku yra viena – minimal.lt chebra prie jo dirbanti virš 10 metų, daro tikrai labai kokybišką produktą. Sukviečiami visi… Ne, tikrai ne visi, o tik subtilūs, kruopščiai atrinkti ir kokybiški, nišine prasme, atlikėjai. Bei aktualiausi šokių muzikos vardai (kaip tarkim šiemet Shed). Gi šalia DJ-setų ir laptopinių LIVE‘ų, vietos šiame reive atranda ir aukščiausios meninės vertės undergroundas su avangardu. Tad, ne tik pašokti, bet ir paklausyti.

Šokdins: Shed, Neel, Brawther, Awanto 3 ir kt. Bei klausyti kvies tokie įdomūs lietuviai kaip: Solo Ansamblis, Darbo džiaugsmai, Oorchach, OBŠRR, Pranzou ir kt.
Vieta: dar neatskleista.
Kaina: 64,46 €

DEVILSTONE 2017 (liepos 13-16 d.d.)

Bene keisčiausias festivalis ant Marijos Žemės. Kasmet jo „gerbėjai“ rėkia Slayer, bet kai gros kažkada jame Slayer – beveik neabejoju, kad bus š*das. Nes ne metalas š*das ir metalas irgi š*das. Šiemet paskelbus organizatoriams apie tai, kad Velnio Akmenyje pasirodys legendiniai Norvegijos blekeriai Satyricon tų „gerbėjų“ reakcija buvo… Na, žodžiu, nebeišsiplėskime apie tai. Alternatyvios muzikos, kultūros ir pasaulėžiūros kurortas – toks dabar yra festivalis Devilstone. Kuriame dalyvauja daug linksmaus madingo jaunimo ir šen bei ten nuožmiais žingsniais slankiojančių metalistų. Tai festivalis, Lietuvoje pasiūlantis bene pačią plačiausią gitarinę muzikos spalvų paletę, o kad ji, šalia to, dar ir kokybiška, bei egzotiška – rodo kasmet didėjantis bei platėjantis festivalio gerbėjų skaičius ir ratas. Tai fiesta skirta tiems, kurie nori atrasti kažką naujo gero ir išgirsti kai ką, kas yra patikrinta bei nemari klasika.

Gros ir maištaus: Satyricon, Solstafir, Soviet Soviet, Alcest, Warbringer ir kt.
Vieta: Dainuvos Slėnis, Anykščiai.
Kaina: 40,00 €

YAGA GATHERING 2017 (rugpjūčio 3-7 d.d.)

Modernūs ritualai – toks festivalio Yaga Gathering šiemetinis šūkis. Dar 2003-iais metais startavęs pavadinimu „Šambala“ dalyvaujant vos keletui šimtų entuziastų, 2007-tais persikrykštyjo į „Yaga“ (kas išvertus iš sanskrito kalbos reiškia aukojimo / dovanojimo apeigą) ir nuo 2011-tų tapo kasmetiniu dvasines praktikas praktikuojančių ar joms prijaučiančių žmonių susibūvimo švente. Jo garsinė ir vaizdinė koncepcija paremta trance muzikinės subkultūros vizijomis. Tačiau šiemet, kaip niekad jaučiamas bandymas „rėmus platinti” – tas atsispindi kur kas didesne, ne trance muzikos, atlikėjų kiekybe (ir aukšta kokybe). Nuo šių metų, pasak organizatorių, festivalis siekia tapti reiškiniu, kuris būtų atviras visoms meno rūšims, harmoningai apjungiantis ryškiaspalves dekoracijas, meno instaliacijas, vaizdo ir garso performansus, projekcijas, cirką, akrobatiką, šokį ir kt. Ieškojimai naujų, neįprastų garsų, sąskambių šiemet leis išgirsti dar daugiau inovatyvių psichodelinės elektroninės muzikos eksperimentų. Gi apie ankstesnių festų magišką, jaukią ir mistišką atmosferą sklando legendos, o kad iš vietinio molio surestose krosnyse kepamos picos yra Rojaus nektaro pagrindu suminkytos – paliudijo Joris šiame, įspūdžių iš Yaga 2012, rašinyje.

Svaigins ir hipnotizuos: Ulrich Schnauss, Ruxpin, Dub Tractor, Dirty Owl, Beautumn, Wihout Letters, Sheep Got Waxed, Darbo džiaugsmai, Tamsaulė, Miglaukas, Ersha ir kt.
Vieta: Spenglos ežero pakrantė, Valkininkų raj.
Kaina: 60,00 €

GAIA GATHERING 2017 (rugpjūčio 11-15 d.d.)

O šis… Kas, susibūvimas? Yra neatrasta ir neatskleista paslaptis – bent jau man. Tranziuko miške gerbėjas, kult.lt ne etatinis reporteris, Audrius Ramuva-Šėlsta jame buvęs prieš du metus, pasakojo, kad Gaia Gathering regėjo kosmosą po žeme, undines žarstančias auksinius žvynus ryto rasoje, bei, po trijų parų nuo grįžimo, suvokė, kad jo siela yra dviejų tūkstančių metų senumo amžiaus. Pasakojo, kad dekoracijose ten yra pavaizduotos dievybės ir jos taip meistriškai supintos iš šiaudų, jog nakčia net patiki jų gyvumu. Vyksta šis ritualinis susibūvimas kas du metu, tad ši vasara – ta kurios praleisti nevalia. Tema festivalio šį kart – PROTĖVIAI. O daugiau, kol kas, nežinoma nieko – nei vieta, nei muzika, nei kaina. Paslaptis? Ne, mistika!

10-ASIS PURPURINIS VAKARAS (rugpjūčio 17-19 d.d.)

Nacionalinis bardų festivalis, vyksiantis 10-tą kartą, sutupdys ant samanų jaukiai visus, išsiilgusius poezijos ir lyrinio garso eilinį sykį, neeilinei patirčiai, Anykščiuose. Praeitamet su, vienintele moteriškąją vėliavėlę kult.lt kolektyve plėvesuojančia, Grėte lankėme festivalį pirmą kartą. Kuo puikiausi įspūdžiai! Manuosius galite paskaityti šioje nuorodoje. Labai jaukus, labai šiltas renginys. O ir, pasakysiu paprastai – bardų muzika yra, na, tikrai melomaniškas ir katarsinis dalykas. Tereikia nusimesti nuo savęs a la rafinuotumo persmelktą kaukę ir net nepastebėsite koks gi tas „paprastas“ dalykas yra iš ties stebuklingas! Nuo kūdikių, iki senelių. Nuo direktorių iki žavių ir klasiškų merginų. Nuo, tais metais dainavusių, Vytauto V. Landsbergio ir Domanto Razausko iki Bjellės, Baltojo Kiro bei, kas be ko, Kosto Smorigino su Andriumi Kaniava. Apie tai kas giedos šiemet – dar sužinosime, bet, bent aš žinau, kad tikrai dalyvausiu ir vėl. Su visa šeima.

Giesmes deklamuos: bus paskelbta.
Vieta: Anykščių Dainuvos Slėnis, Anykščiai.
Kaina: 25,00 €

MĖNUO JUODARAGIS XX (rugpjūčio 24-27 d.d.) 

Praeitametis MJR festivalis buvo kaip niekad stiprus. Viskuo; ir muzikos, ir orų, ir vietovės prasmėmis. Tačiau pasikartojo jame man, dar užpernai vykusio sindromas – vasaros gale, kai esi aplankęs galybę festivalių ir atviro oro koncertų – pritrūksta energijos skambaus masto, koks yra Juodaragis, vyksmui. Tačiau šiemečio, manau, eilinį sykį nepraleisiu (lankysiu festą jau gal kokį 15-tą kartą), nes juk JUBILIEJINIS 20-tas! Tema šįkart – Perkūnas. Belieka viltis, kad jis siautės ne griausmais su liūtimis iš dangaus, o stroboskopiniais žaibais ir galingos muzikos garsais. O kad tokios bus – jau dabar aišku, pažiūrėjus į paskelbtų atlikėjų sąrašą.

Myluos: Wardruna, Of The Wand And The Moon, Death In Rome, Girnų Giesmės, Driezhas, Lemon Joy, Nahash, Oorchach, Sala, Solo Ansamblis, Vėjopatis, Wejdas ir kt.
Vieta: Dūburio ežero sala, Zarasų raj.
Kaina: 40,00 €


Žymos:, , , , , , , , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą