5 aktualūs filmai: „Tas“, „Geras laikas“, „Stiklo pilis“, „Amerikietis žudikas“, „Septynios seserys“

Šį savaitgalį sužiūrėjau 5 tikrai kokybiškus kino filmus. Vienas iš jų, ko gero, taps savo žanro klasika, kiti du – privalomi pamatyti rimto kino mėgėjams, o dar kiti – rekomenduojami geros, kokybiškos pramogos iš seanso besitikinčiam žiūrovui.

TAS / It

Trečdalį seanso pramiegojau. Dėl tos pačios priežasties kodėl nėjau į „Valerijoną“ ar kodėl man nepatiko „Vaikis ant ratų“, ar dar koks kitas (ne draminis, o pramoginis) filmas, kuriame pagrindinius juostos vaidmenis atlieka paaugliai. Paaiškinti kodėl? Nes man yra 35 metai, o filmas, kuris yra orientuotas į 16 – 21 metų amžiaus segmentą, kaip ir nederėtų tokio amžiaus intelektualo jaudinti, nes antraip tiesiog tada būtų, kaip sakoma ne lietuviškai – pošla. Tačiau paskutinis trečdalis juostos patiko – tikrai kokybiškas naujos kartos horroras – ne veltui pats Stephenas Kingas filmą žiūrėjo net du kartus, bo jam ekranizacija pasirodė labai jaudinanti. Tik man, kaip antrą sykį besilankančiam šių laikų horror stiliaus kritikų išliaupsintoje juostoje, iškilo klaustukas: negi visose dabartiniose, pagrindinius vaidmenis atlieka vien paaugliai (prisiminkime ir labai kvailą tą pačią „Bleiro raganą“ ar „Klyksmą“)? Mano laikais, kai buvo videakai, visokio bieso gore‘o žiūrėdavom grynai nejaunuoliško. Gi dabar, nors ir pagal genialaus S. Kingo knygą – kaip ir su „Anabelė 2” – veiksmas sukasi apie paauglius. Strange days indeed.

Verdiktas: Geras.
Įvertinimas: 6/10

GERAS LAIKAS / Good Time

Tai buvo pirmas Reberto Pattisono mano matytas filmas, kuriame jis suvaidino – nemačiau nei labai palankiai kritikų įvertinto „Jaunatis“, nei labai prastai kritikų sutikto „Prarastas miestas Z“. Ir džiaugiuosi. Nes ši juosta galima sakyti yra 10 balų – tokios f*cked up istorijos filmo seniai neteko regėti. Tai tikrai sunki, draminė, kriminalinė, trilerio tipo juosta, kurios metu bežiūrint, atrodo, kad va žinosi kurion pusėn viskas pasisuks, bet galop lieki visiškai išdurtas – bac viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Robertas čia nėra nei romantiškas, nei gražus, nei glamūrinis. Jis čia nesiskutęs, purvinas ir pora parų nemiegojęs. Istorija juostos, kaip ir minėjau – nenuspėjamai besirutuliojnati, o ir pabaiga – visai ne holivudinė. Ne pramoginis filmas – eikite tie, kurie nevalgo kine popcorno užgerdami coca-cola.

Verdiktas: Tai juosta, kurioje aktorius R. Pattisonas yra kaip feniksas antonimiškai – iš saulės šviesos nusileidžia į juodus pelenus.
Įvertinimas: 8/10

STIKLO PILIS / The Glass Castle

Kadangi į seansą vėlavau 15 minučių, nes taip jau gavosi, kad juosta šiek tiek kirtosi su  „Geras laikas“ (čia „Pasakoje“), tai visą ją žiūrėjau su kreivu žvilgsniu „gyvenime realiai taip nebūna…“ Tad geriausia, žinoma, buvo pačioje filmo pabaigoje, kai pamačiau, kad tai kas buvo rodoma juostoje, yra visiškai reali gyvenime vykusi istorija (pabaigoje rodė tikrus veikėjus). Ir tai – tiesiog nepaprasta istorija. Vėl gi, kaip ir su „Geras laikas“ – rimtas filmas, ne pramoginis, o ganėtinai sunkus, tačiau šiltas ir jausmingas, tinkamas žiūrėti visai šeimai (bet, manau, su paaugusiais, o ne mažais vaikais). Pasakojama jame apie itin smagią daugiavaikę šeimą, kuri turi daugybę svajonių, kurioje puoselėjami niekada neišsipildysiantys planai, o vaikams tėvai skiepija pačias geriausias vertybes. Tačiau už viso šio grožio slypi labai didelis tragizmas – tėvas yra visiškas alkoholikas, vaikai priversti badauti, seneliai yra iškrypėliai, o nuolatinių namų jie niekada neturi. Juostoje pagrindinius vaidmenis stulbinamai gerai išpildo Naomi Watts ir Woody Harelsonas.

Verdiktas: Nepaprasta, kas svarbiausia, realaus gyvenimo istorija, kurioje iškeliami tokių amžinųjų vertybių kaip šeimos, dvasiškumo, ištikimybės, tikėjimo bei pasišventimo klausimai.
Įvertinimas: 9/10

https://www.youtube.com/watch?v=_eud7sJehLI

AMERIKIETIS ŽUDIKAS / American Assasin

Be dar nematyto „Tas“,  FC daugiau nieko doro nerodė, tai su draugeliu ėjom į, kaip jis išsireiškė, „bojavyką be smegenų, kuriame nereikia per daug galvoti“. Tiesiog pramogai. Ir, kas paradoksalu – turėjęs nokautuoti „Tas“, pavirto tiesiog blankiu šešėliu prieš „Amerkitietį žudiką“. Juosta, žinoma, yra be jokios išliekamosios vertės (filmas „Tas“, ko gero, taps savo žanro klasika), bet „Amerikietis žudikas“ – privertęs patrepsenti kojele nuo įtampos, pasirodė kur kas aktualesnis man. Pasakojantis apie dabar visus liečiančią temą – terorizmą ir kovą prieš jį. Smagų, kietą ir užtikrintą vaidmenį juostoje sukūrė Michaelas Keatonas, o ir jo jaunasis naparnikas Dylanas O‘Brianas susižiūrėjo labai tinkamai ir savo vietoje, juostos kontekste.

Verdiktas: popcorno tipo juosta, už kurią tikrai apsimoka pakloti 7 Eurus.
Įvertinimas: 7/10

SEPTYNIOS SESERYS / What Happened To Monday?

Į šią juostą ėjau dėl trijų priežasčių (prieš tai iš anksto nei pasiskaitęs apie ką bus filmas, anei video anonsą sužiūrėjęs) – tai joje vadinantys superiniai aktoriai Williamas Dafoe ir Glenn Close, plius privertė į ją eiti toks dalykas, kaip žanras pavadinimu sci-fi. Pamaniau, kad šis trijų ingridientų derinys turėtų suveiti kaip gera investicija į iš ties smagų laiką kine. Ir bac! Netikėtai, bet taikliai dar viena gera ir neipareigojanti pramoga kine. Vėl gi, surišta su nūdienine aktualia tema – tai nenumaldomo gyventojų skaičiaus žemėje augimas, ko padarinyje, galimoje ateityje (juostoje pasakojama apie ją) bus taip, kad žmonės paprasčiausiai nebeturės ką valgyti (filme vietoj viščiukų gatvėje žmonės perka skerstas žiurkes). Glenn Close čia vaidina valdžios organo vadovę, kuris vykdo griežtos kontrolės populiacijos augimo politiką, leidžiančią šeimai teturėti vos po vieną atžalą, o jei pasitaiko taip, kad atrandami papildomi vienetai – jie „užmigdomi“ specialioje kameroje, nedatuotam laikui po pavadinimu „kada pasaulyje bus gyventi geriau“. Gi Williamo Dafeo personažas slapčia užaugina net 7 identiškas savo dukras, gimusias vienu metu. Juostos istorija sukasi apie tai kai jos sulaukia 30 metų ir… netikėtai dingsta viena iš seserų vardu Pirmadienė.

Verdiktas: dar viena popcorno tipo juosta, šį kartą sci-fi žanro, kuriai jums, tikėtina, bus tikrai negaila paaukotų 7 Eurų.
Įvertinimas: 7/10


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą