Vilnius Jazz Festival 2018: nuo Izraelio jazz svajonių komandos iki egzotikos iš Etiopijos (video/audio)

Šį ketvirtadienį startuoja šiuolaikinio džiazo festivalis Vilnius Jazz. Net 31 kartą vyksiantis renginys vėl kvies į jaukųjį Lietuvos rusų dramos teatrą patirti ir beprotiškos free jazz energijos, ir išgyventi intravertinių meditacijos būsenų. Žemiau, glaustai, galite patyrinėti kas jame pasirodys, ko tikėtis ir į kuriuos koncertus, kurie atitinka jūsų gurmaniško skonio ausų ir sielos virpesių receptorius, verta eiti.

Spalio 11 (ketvirtadienis)
19:00
– Rusų dramos teatras

Komeda Incarnations (Lenkija-Lietuva)

„Vilnius Jazz“ festivalio scenoje startuoja tarptautinis „Komeda Incarnations” turas, skirtas kultinio lenkų džiazo kūrėjo, pianisto ir kino kompozitoriaus Krzysztofo Komedos (1931-1969) mirties 50-mečiui. Vilniaus scenoje lietuvių ir lenkų menininkai pasakos apie Lenkijos nacionalinio džiazo herojaus gyvenimą, muziką ir palikimą, o kartu tarsi vartys ryškiausius lenkų džiazo istorijos puslapius. Projekto Vilniuje meno vadovas – vienas iškiliausių Lietuvos džiazo kūrėjų, meistriškas klavišininkas, grupių lyderis ir kompozitorius Dainius Pulauskas. Įkvėptas šio projekto, jis subūrė naują kolektyvą „Dainius Pulauskas Acoustic Group“. Plačiau apie šį pasirodymą: Vilnius Jazz puslapyje.

 

Shai Maestro Trio (Izraelis)

Shai Maestro Trio (Izraelis) – tai tikra Izraelio džiazo svajonių komanda, subūrusi tris išskirtinius, laukiamus visame pasaulyje talentus. „Vilnius Jazz“ scenoje Shai Maestro pristatys ką tik išleistą trio albumą „The Dream Thief“, kuriuo Maestro debiutuoja ECM kompanijoje. Menininkas šiandien priskiriamas prie tokių džiazo raidą įtakojusių pianistų kaip Keithas Jarrettas, Paulas Bley ir Chickas Corea. Plačiau apie šį pasirodymą: Vilnius Jazz puslapyje.

 

Spalio 12 (penktadienis)
19:00
– Rusų dramos teatras

Reinless (Lietuva)

Grupė debiutavo 2014 metais „Broma Jazz“ festivalyje Kėdainiuose. Būtent šio festivalio rengėjas Vitalis Vidikas pasiūlė Jievarui Jasinskiui įkurti kolektyvą ir jam rašyti muziką. Trombonininkas subūrė savo vertinamus, vienus iškiliausių Lietuvos muzikantus ir ėmėsi įgyvendinti drąsias kūrybos vizijas. Ne veltui grupė pasivadino „Reinless“ – išvertus į lietuvių kalbą, tai reiškia „nepažaboti“, „nevaldomi“. Grupės nariai su tuo gal ir nesutiktų, nes Jievaras jų partijas užrašo pakankamai tiksliai. Tačiau ritmiška, energinga lyderio muzika, kurioje susilieja fankas, soulas, rokas ir džiazo improvizacijos, pavadinimą visiškai pateisina. Plačiau apie šį pasirodymą: Vilnius Jazz puslapyje.



Alexander Hawkins – Sofia Jernberg (JK-Švedija)

Britų džiazo pianistas, vargonininkas, kompozitorius ir grupių lyderis ALEXANDERIS HAWKINSAS po trejų metų pertraukos sugrįžta į „Vilnius Jazz“ festivalio sceną. 2015-aisiais drauge su italų saksofonistu Roberto Ottaviano jis pristatė bendrą JAV saksofonininko Steve’o Lacy mirties 10-mečiui skirtą projektą. Šių metų spalio 12 d. A. Hawkinsas Lietuvos publikai atveža naują duetą – jis pasirodys kartu su nuostabaus balso savininke Sofia Jernberg. Pastarosios talentu įsitikinti turėjome progos 2017-ųjų „Vilnius Jazz“ festivalyje, kuriame S. Jernberg pasirodė „Fire!Orchestra“ kolektyvo sudėtyje. Plačiau apie šį pasirodymą: Vilnius Jazz puslapyje.

 

Spalio 13 (šeštadienis)
19:00
– Rusų dramos teatras

Brian Marsella Trio (JAV)

Brian Marsella Trio – tai vienas iš garsaus Niujorko muzikos klubo „The Stone“, įkurto 2005-aisiais legendinio avangardisto Johno Zorno, europinio turo projektų. Turas rengiamas pažymint didžiojo muzikos novatoriaus, saksofonininko, kompozitoriaus bei leidėjo Johno Zorno 65-ąjį gimtadienį. Briano Marsellos trio atliekama programa – viena įspūdingiausių, kokias šiuo metu galima išgirsti džiazo scenose. Ją sudaro 16 Zorno pjesių iš „Angelų knygos“, kurias trijulė atlieka skirtingomis manieromis primindama visą plejadą kompozitorių ir pianistų – nuo Billo Evanso ir McCoy‘aus Tynerio iki Claude‘o Debussy ir Erico Satie. Pernai šis rinkinys buvo įamžintas ir Zorno įrašų kompanijos „Tzadik“ albume. Plačiau apie šį pasirodymą: Vilnius Jazz puslapyje.

 

Ping Machine (Prancūija)

Ping Maching orkestras susibūrė 2004 metais ir nuo tada išgarsėjo kaip vienas novatoriškiausių Europoje. Muziką jam rašo pats „Ping Machine“ įkūrėjas, meno vadovas bei gitaristas Frédéricas Maurin’as, semdamasis įkvėpimo Olivier Messiaeno, Igorio Stravinsky’o, Gerard’o Grisey, Gilo Evanso, Franko Zappos, Steve’o Colemano kūryboje. Visų orkestro muzikantų atsidavimas ir energija susilieja į galingą, radikalų skambesį. 2014-aisiais „Ping Machine“ pelnė prancūzų „Grammy“ vadinamą „Victoires du Jazz“ apdovanojimą. Trys iš penkių orkestro albumų yra įvertinti „Jazz Magazine“ apdovanojimais „Choc“ bei „Choc de l’annee“, du – „Academie Charles Cros“ apdovanojimu „Coup de coeur“ ir „Citizenjazz“ apdovanojimu „Disque elu“. Plačiau apie šį pasirodymą: Vilnius Jazz puslapyje.

 

Spalio 14 (sekmadienis)
19:00
– Rusų dramos teatras

Vincent Courtois (Prancūzija)

Vincent Courtois išgirsti džiazo scenoje violončelės solo – retenybė. Vincent‘as Courtois – vienas iš nedaugelio šio instrumento didmeistrių džiaze. Jis koncertuoja solo nuo 1995 metų, o solo albumus leidžia jau nuo 1990-ųjų. Atlikėjas sėkmingai reiškiasi ne tik džiaze. Jis sukūrė muziką „Cezariu“ apdovanotai ir „Oskarui“ nominuotai animacinei juostai „Ernestas ir Selestina“, įrašė kartu su Henri Texier garso takelį Bertrand‘o Tavernier filmui „Šventoji Lola“, dalyvavo kino ir teatro projektuose kartu su Louisu Sclavisu, bendradarbiavo su literatais ir fotografais. 2010 metais menininką už nuopelnus Prancūzijos kultūros ministerija apdovanojo Meno ir literatūros ordinu („Odre des Arts et des Lettres“). Plačiau apie šį pasirodymą: Vilnius Jazz puslapyje.

https://www.youtube.com/watch?v=nODmooDQppU

 

Nate Wooley’s Knknighgh Quartet (JAV)

„Pasiruoškite nustebti”, – perspėjo džiazuomenę vienas kritikas, išklausęs grupės egzotišku pavadinimu „Knknighgh“ pirmąjį albumą, kurį įvertino kaip naują žvilgsnį į „free“ džiazo kvarteto tradiciją. „Knknighgh“ įkvėpėjas ir kompozitorius amerikietis Nate‘as Wooley priskiriamas prie drąsiausių šių dienų improvizacinės muzikos trimitininkų revoliucionierių, kurie keičia šio instrumento sampratą ir galimybių ribas. Į Vilnių jis atvyks su lygiaverčiais partneriais, buriančiais apie save ryškiausias dabarties eksperimentinės muzikos asmenybes. Kitų metų pradžioje pasirodys ir atsinaujinusio – dabartinės sudėties – kvarteto albumas „Brecht Series“. Net neklausius jo galima atspėti: tai bus aukščiausios prabos XXI amžiaus muzika. Plačiau apie šį pasirodymą: Vilnius Jazz puslapyje.


Žymos:, , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą