DRIEZHAS Klaipėdoje: iš lietingos niūrumos į šviesos šilumą

Kaip nieką kitą norėjau išgirsti Driezho koncertą. Nes nauja, pagaliau rasta, žavi vokalistė. Nauja, kažkokia ypatinga, medžiaga. O ir erdvė, kurioje vyks ritualas, nelankyta. Tad, kaip nevažiuosi? Galų gale, supuolė, kad pinigų nėr, Vilniuje veiklos kažkokios ypatingos nėr, o futbolą aš bet kur juk ramiai galiu pažiūrėti per kompiuterį. Tad planas toks pat paprastas, kaip ir genialios mintys, gimstančios vidurnaktį: į Klaipėdą, į Raketa social club, į Driezho koncertą.

Na, kelelis nedulkėjo?“ – paklausė manęs, su šilta šypsena, Kristijonas prieš pasirodymą. Atsakymą diktavo gamta – visą kelią šlykšti liūtis, aplinkui juoda, juoda kur dairais ir daug atšvaitų nuo asfalto (ne tokių kaip toje Lemon Joy dainoje). Raketa socialinis klubas? Maniau, kad bus tipinis klubinis atvejis – šokių aikštelė su aplink sustatytais stalais. Tačiau ne veltui social club. Žemos lubos, bet gera ventiliacijos sistema. Daug jaukumą kuriančių mažų, blausiai šviečiančių, lempučių ir ornamentuotų žiburių. Erdvės šokiams nėra – 70s tipo minkštos kėdės su apvaliais stalais ir t.t. ir pan. Žodžiu, vos įžengus į Raketą – iš kart pagavome gerą vibe‘ą, kaip sako dar ilgai gyvuosiantis klubinėtojų judėjimas.

Koncertas – dviejų dalių, kaip ir visuose kabakuose nūdienoje. Tačiau Driezhas šį formatą išpildė koncepciškai. Pirmoje dalyje – niekur (ar bent man) negirdėta prieš tai ambientinė, ne vokalinė programa. O antroje – tradicinis, žinomas, klasikinis Driezhas. Inga SmelajaDriezho nauja grupiokė – pirmoje dalyje rankose laikė akustinę gitarą, išgaudama įvairius garsus ne tik pirštais, bet net ir smičiumi – beveik kaip kokie Sigur Ros. Kristijonas, žinoma, žaidė su elektronika. Itin gražus įvadas į vakarą – ramiai, įsupančiai, jaukiai ir pozityviai, be jokių tamsių atspalvių, teturėjęs vieną riebų minusą – trukęs vos pusvalandį. Nes kaip kad gero žmogaus, taip ir aukštą meninę vertę turinčios muzikos, turi būti juk daug.

Na, ir visų dėmesys (ar bent mano) antroje dalyje – į naująją Kristijono pakeleivę Ingą. Ieva Astromskaitė buvo ne tik puiki vokalistė, ne tik subtilių tekstų kūrėja kūriniams, bet ir šiaip šalia Kristijono ant scenos tiesiog, kaip sakoma, labai žiūrėjosi. Stebint Ievos ir Kristijono gyvus pasirodymus, kildavo liaudiška mintis – toks tokį atrado. Abu super geriečiai, abu itin talentingi, ir šiaip vizualiai puikiai dera. Tad kai ši kūrybinė sąjunga netikėtai iširo, man buvo toks pats smūgis, kaip, matomai, amerikiečiams po Brangelinos santuokos žlugimo.

Gi Inga? Labai graži, irgi talentinga (manau, primos dalies ambientas su akustine gitara buvo lygiavertis ir bendras dueto vaisius), o ir bendru vaizdu imant – žiūrėjosi, bent man, simpatiškai. Nors girdėjau replikų, kad ji atrodo silpniau nei Ieva ir kažkuria prasme sutikčiau – artistiškumo pas ją mažiau ir atrodė kiek susikausčiusi. Bet nereikia Dievo vyti į medį ir, kaip lietuviai tradiciškai mėgsta daryti – skųstis. Kai prie vieno esi įpratęs, natūralu, reikia po to su antru geru susigyventi. Svarbiausia, kad jos balsas – stiprus, o ir įnešė įdomybę – papildomą instrumentą, t.y. akustinę gitarą.

Antroji dalis su bisu truko jau normaliai – apie 45 minutes. Priešpaskutinis kūrinys buvo „Tolumoje“, o bisui sugrojo antrą kartą „Man reikia tavo mėsos“. Po show Kristijoną pabariau, kad darytų bisą ilgesnį, ne vieno gabalo, o bent dviejų ar net visų trijų. Juolab, kad žmonės kaip reikiant buvo įsiaudrinę nuo gero koncerto – niekur nesiskirstė iš karto, klykavo „pakartot“ ir kitus žodžius, panašius į komplimentą.

Finale – itin jaukus, spalvingas ir smagus vakaras. O ir mano draugeliui, su kuriuo varėm į šį koncertą ir kuris prieš tai net nebuvo girdėjęs apie tokį Driezhą, koncertas paliko labai gerą įspūdį. Pamačiau, kad ta Inga yra tikrai Naujoji Driezhas, t.y. viskas OK su ja. Tad bus įdomu dabar sulaukti jų bendro studijinio įrašo. Pasiūliau Kristijonui šalia tradicinio jo electro-folk-vocal darbo, padaryt atskirą diską ambientinio, kaip pirmoji koncerto dalis. Sakė, pagalvos. Gi mums dabar belieka kantriai laukti.


Žymos:, , , ,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą