DRIEZHAS: “Sutemos” 2xLP rinktinėje – man brangiausi ir mano galva verčiausi joje būti kūriniai”

Kristijonas Lučinskas d.ž.k. DRIEZHAS šį šeštadienį gros Garsų gelmės organizuoojamame renginyje Juodosios Kalėdos Industrial Fest II. Jame jis pristatys savo pirmąją ir kol kas vienintelę plokštelę “Sutemos” rinktinė. Tai dvigubas LP, kuriame, pasak Kristiijono suddėti jam brangiausi kūriniai.

Tad pakalbėta buvo tiek apie plokštelę, tiek apie artėjantį renginį šį šeštadienį. Apie tai ko tikėtis iš DRIEZHO pasirodymo Juodosiose Kalėdose II, kodėl verta įsigyti DRIEZHAS “Sutemos” (rinktinė) 2xLP, bei kiti aktualūs gyvenimiški klausimai, kaip antai koks yra gyvenimas yra Klaipėdoje, kokias knygas Kristijonas skaito, kokia yra jo asmeninė vinilų kolekcija, bei kas geriau – dovanoti ar bučiuoti??

Sveikas, Kristijonai, kaip laikaisi? Kuo šiuo metu gyveni? Kokios nuotaikos iškritus pirmąjam sniegui?

Labas, šiuo metu, užsiimu naujų instrumentų paieškom, mėginu naujas formules. Dar esu paniręs į analoginę fotografiją – pradėjau pats ryškinti skenuoti juostas.

Garsų gelmės išleidžia tavo pirmąją plokštelę ir ne bet kokią, o dvigubą, sudarytą iš tavo geriausių kūrinių. Papasakok, kaip atrinkinėjai kas papuls, o kas ne į šią “Sutemos” rinktinę? Ką tau pačiam asmeniškai reiškia tai, kad tavo muzika pagaliau vinile?

“Sutemos” yra rinktinė kūrinių, kurie man brangiausi ir mano galva verčiausi būti rinktinėje. Atrinkdamas tariausi ir su Ieva Balčiūne, su ja turim daug bendros kūrybos, kuri pateko į rinkinį. Išleisti muziką vinile yra sena svajonė.

Papasakok apie savo vinilų kolekciją į kurią nuguls “Sutemos” rinktinė.

 Mano vinilų kolekcija kukli, ten gal vos 50 plokštelių. Įsigydamas vinilą galvoju apie jo turinio atsparumą laikui, lemia ir sentimentai, prisiminimai. Turiu keletą Merope albumų, Brian Eno, Nils Frahhm ir t.t. ir pan. Yra ir Michael Jackson „Thriller“, Underworld „Second toughest in the infants“, Gabrielės Vilkickytės, Sisters on Wire, keletas Foje albumų. Dažniausiai sukasi Merope, Donio „Švilpiai“, džiazo ir bosanovos rinktinės. Norų įsigyti sąraše Nulis:s:s:s „Lydis”, The Future Sound of London „Dead Cities“ ir daug kitų.

Kas tau labiausiai vinilo formate patinka, o kas ne? Tarkim, man nepatinka vartyti vinilus, bet dievinu jame tai, kad būtent vinile muziką “išgirsti” realiai. Kaip tau?

Dabar gi muzikos vartojimas taip optimizuotas, paruoštas, sukramtytas, pakištas (turiu omeny Spotify, Apple Music ir pan.,) kad vartymas, valymas, prisilietimas yra vieni pliusai. Dar pliusas, kad pvz. kokį retesnį vinilą reikia sumedžioti, neatsisiųsi jo paprastai kaip skaitmenos, tai irgi smagus procesas.

Pasakyk tūlam muzikos mylėtojui, kodėl jei ne privalu, tai bent tikrai verta įsigyti “Sutemos” dvigubą rinktinę vinilu.

Rinktinę verta turėti, nes tai pirmas tokio tipo „Driezhas“ leidinys, kuriame skamba nauji grojaraščiai – kilo mintis padalinti rinktinę į ramesnę ir intensyvesnę plokšteles, tad klausytojai galės rinktis pagal ūpą kurią klausyti šiandien. Na ir šiaip, kūriniai vinile skamba dar kitaip ir išties smagiai klausosi.

Jau šį šeštadienį “Sutemos” rinktinę tu pristatysi industrial muzikos festivalyje “Juodosios Kalėdos Industrial Fest”. Papasakok ko tikėtis iš Driezho pasirodymo!

Grosiu rupų tribal-elektro, įpindamas savo kūrinių rekonstruotus fragmentus.

Sakei, kad į Juodąsias Kalėdas greičiausiai atvyksi iš Klaipėdos traukiniu, nes tada “knygą galima paskaityti”. Tad papasakok ką šiuo metu skaitai?

 Dar galvoju, ar teks skaityt traukiny, ar klausyt įdomesnių pokalbių laidų vairuojant. Knygas skaitau labai lėtai, lukštenu, mąstau. Iš paskutinių skaitytų ir patikusių – Kurt Vonnegut Skerdykla Nr. 5. Norėčiau daugiau grožinės, bet pastaruoju metu labiau tenka specifinė profesinė, techinė, literatūra.

Paminėjau Klaipėdą prieš tai klausime. Minėjai, kad mėgsti, kad prablaškyti ir prapūsti galvą, nueiti prie jūros pasivaikščioti. Kas dar yra privalumas gyventi uostamiestyje? Niekada netraukė persikelti į Vilniaus džiungles, o gal priešingai – Klaipėda trečias pagal dydį miestas Lietuvoje, tai nekilo mintis keltis ar į mažą miestelį ar šiaip į kokį vienkiemį?

 Klaipėdoje lengva rasti ramybę ir žengus žingsnį į kitą pusę – miesto šurmuly, viskas šalia. Esu ir apie Vilnių galvojęs, bet nebenoriu. Apie vienkiemį pamąstau, bet šiuo metu su šeima patogesnė buitis mieste.

Kuo tiki? Kaip manai kodėl šioje žemės planetoje viskas yra taip realiatyvu, nesuvokiama, nepaaiškinama ir absurdiška?

 Aš manau kad tikėjimai-netikėjimai yra žmonių išsigalvojimai, nes kas ten žino kaip buvo, kai nieko nebuvo. Manau, kad yra kažkas daugiau nei galima suprasti ir aprašyti žodžiais.

Na, ir pabaigai: ar lauki Šv. Kalėdų, ar supirkai jau dovanas artimiesiems, kaip tu su šeima jas pamini, ar turite kažkokių tradicijų, kurių visada laikotės, gal net iš kartos į kartą? Ką tau apskritai reiškia Kalėdos?

Oi, Kalėdos toks laikas, kai labiausiai noris plaukti prieš srovę. Arba įšokt į kokią kapsulę ir ten prabūti kol srovė išneš į krantą. Vienok, kai su šeima nustojom per Kalėdas verstis per galvą, stengtis visur spėti, viską visiems nupirkti, visus aplankyti, atėjo ramybė ir džiaugsmas. Man Kalėdos tai naujo saulės rato pasitikimas apmąstant metus, atsigręžiant į save, laikas patiems artimiausiems ir skrydžio režimas telefone.

Driezhas “Sutemos” (rinktinė)

BLIZT:

  1. Šerkšnas ar žiedai? Šerkšnas
  2. Meditacija ar mankšta? Meditacija + mankšta
  3. Jūra ar pušynas? Pušynas
  4. Dovanoti ar bučiuoti? Ką? (kvatoja)
  5. Klausyti koncerto ar koncertuoti? Klausyti.
  6. Terminator 1 ar Blade Runner? Blade Runner.
  7. Sci-fi ar drama? Anksčiau būdavo sci-fi, dabar drama
  8. Džiaugsmas ar ramybė? Džiaugsmas ramybėje.
  9. Bendravimas ar askezė? Bendravimas.
  10. “Tulumoje” ar “Sutemos” (rinktinė)? Sutemos!

Nuotr. aut.: Mantas Puida ir kt.


Žymos:,

SUSIJĘ:


Parašykite komentarą